2024. június 14., péntek,  Vazul
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2024. június 09., vasárnap
Az áradó Duna két napja
Szombat déli helyzet: A magyarországi folyókon, 826 kilométeren zajlik árvízi védekezés, a Duna tetőzik Budapestnél, az alsó rakpart szintje körüli, vagy azt kissé meghaladó vízállással
Szerző: MTI - Vitalap.hu
Már a teljes hazai Duna-szakaszon érződik az árhullám hatása, a magyarországi folyószakaszokon több, mint 600 kilométer hosszan védekeznek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken, az MTI-vel. Majd a szombati közlemény szerint, a magyarországi folyókon, 826 kilométeren zajlik árvízi védekezés, a Duna ezekben az órákban tetőzik Budapestnél, az alsó rakpart szintje körüli, vagy azt kissé meghaladó vízállással - tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szombaton, délben.

 Az áradó Duna Budapesten, 2024.. június 8-án, szombaton. Képek:  Adhitiani Ferryana Suzanthi

 

A pénteki közlemény szerint, a nagybajcsi tetőzés után, a vártnál lassabban, de apadásnak indult a Duna a szigetközi szakaszon. A hullámtérben, a dús aljnövényzet továbbra is lassítja a víz átfolyását, hiszen az elöntött, növényzettel borított ártérről lassabban jut vissza a víz a mederbe. Hatására, Budapesten, szombat délelőtt várható a tetőzés az alsó rakpart szintje körüli vízállással.


 Az OVF közleménye szerint a Duna németországi és ausztriai részvízgyűjtőin, csütörtökön, sem hullott számottevő eső. A legfrissebb előrejelzés vasárnaptól mutat újra csapadékosabb időjárást, azonban ez a jelenlegi árhullám levonulását jelentősen nem befolyásolja. A felső szakaszokon, a német, az osztrák, a szlovák mérések és előrejelzések továbbra is nagyon lassú apadást mutatnak, a péntek reggeli adatok szerint, a hazai szakaszon hosszan elnyúló tetőzésre és némileg alacsonyabb vízállásokra lehet számítani.

 

 Az áradó Duna Budapesten, 2024.. június 8-án, szombaton. Képek:  Adhitiani Ferryana Suzanthi

 

A szombati, budapesti tetőzésen kívül, másutt az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő tetőző vízállások várhatók. Nagyon lassú az apadás a Szigetköz területén és Győrnél is, ez tovább lassítja a víz útját a Duna alsóbb szakaszain. A tetőzés péntek dél körül, Gönyű térségében jár, ahol tart a védekezés az átvezényelt tiszai vízügyesekkel együtt.

 
A megerősített vízügyi őrszolgálatot 317 dunai és tiszai vízügyes szakember közösen látja el a nap 24 órájában, mivel az árhullám tartóssága miatt fokozott figyelmet kell fordítani az árvízvédelmi töltéseken esetlegesen előforduló jelenségek felderítésére. Ilyen tartós árvíznél a gátak átnedvesedhetnek, emiatt csökkenhet a szilárdságuk, ezért rendkívül jelentős a szakképzett vízügyes őrszolgálat jelenléte. A vízügy szakemberei folytatják az árvízvédelmi munkálatokat valamennyi érintett szakaszon a Rábán, a Murán, a Dráván, a Tarnán és a Zagyván is.

 

 Az áradó Duna Budapesten, 2024.. június 8-án, szombaton. Képek:  Adhitiani Ferryana Suzanthi

 

------------------------------

 

A magyarországi folyókon, 826 kilométeren zajlik árvízi védekezés, a Duna ezekben az órákban tetőzik Budapestnél, az alsó rakpart szintje körüli, vagy azt kissé meghaladó vízállással - tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel közleményben, szombaton, délben.

 

A Duna német és osztrák részvízgyűjtőin, pénteken, sem hullott számottevő eső. A legfrissebb előrejelzés vasárnaptól mutat újra csapadékosabb időjárást, azonban ez a jelenlegi árhullám levonulását jelentősen nem befolyásolja. A német, osztrák, szlovák mérések és előrejelzések továbbra is nagyon lassú apadást mutatnak a Dunán. A nagybajcsi kettős tetőzést követően, a vártnál lassabban, de apadásnak indult a Duna a felső, szigetközi szakaszon. Budapesten, szombaton várható tetőzés, a többi itthoni szakaszon az első fokú szintet megközelítő tetőzés valószínű. A főváros feletti szakaszokon, a lassú apadás miatt tartósan első fok körül maradnak a vízállások.

 

 Az áradó Duna Budapesten, 2024.. június 8-án, szombaton. Képek:  Adhitiani Ferryana Suzanthi


A Duna árhullámának tetőzése Gönyű térségében jár, ahol továbbra is zajlik a védekezés az átvezényelt tiszai vízügyes kollégákkal karöltve. A megerősített vízügyi őrszolgálatot 317 dunai és tiszai vízügyes szakember közösen látja el a nap 24 órájában. Az árhullám tartóssága miatt fokozott figyelmet kell fordítani az árvízvédelmi töltéseken esetlegesen előforduló jelenségek felderítésére.

 

Az árvíz apadásánál is kiemelt a szakképzett vízügyes szakemberek jelenléte, a gátak egy ilyen hosszan elnyúló tetőzésnél átnedvesedhetnek. A szakemberek folytatják az árvízvédelmi munkálatokat a Rába, a Mura, a Dráva és a Tarna érintett szakaszain - közölte az OVF.

 

 Az áradó Duna Budapesten, 2024.. június 8-án, szombaton. Képek:  Adhitiani Ferryana Suzanthi

 

Kép1-5: Az áradó Duna Budapesten, 2024.. június 8-án, szombaton. Képek:

Adhitiani Ferryana Suzanthi

 

 <
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.