2024. június 14., péntek,  Vazul
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2024. június 08., szombat
Az időjárásjósló Medárd napján
Itt is, ott is, olyan is, meg ilyen is lesz az időjárás, ma és holnap – Szombaton délben, Gyulán, süt a nap
Szerző: Sz. M.
Közismert időjárásjósló nap van ma, június 8-án. A közhiedelem úgy tartja, hogy ha ezen a napon esik az eső, akkor negyven napig esik. Ellenkező esetben, ugyanennyi ideig szárazság lesz.

A képen látható időjárás ma, nem valószínű. A kép illusztráció. Kép: Pixabay

 

A bukovinai magyarok szerint e napon kezdődött az özönvíz, és akkor is negyven napig esett. Jászdózsán úgy tartják, hogy Medárd napján mindig vízbe fúl valaki, és ez áldozat a vizek királyának, ezért e napon nem szabad fürdeni, de a lovakat meg kell itatni, mert akkor nem lesznek rühesek.

 

Topolyán úgy vélik, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor, ha esik, akkor savanyú. Baranya és a Mura-vidék szőlősgazdái szerint, ha Medárdkor esik, rossz szőlőtermésre lehet számítani, viszont bő lesz a szénatermés. Egyes csallóközi falvakban Medárdkor vetették a lent, hogy ne legyen gazos és szépen fejlődjön. Az ipolybalogiak szerint Medárdkor van a szénakaszálás ideje. (Forrás: arcanum.com)

 

Ma és holnap, helyenként lehetnek zivatarok. Kép: Pixabay

 

A HungaroMet országos előrejelzése szombat estig

 

Napos idő várható a gomoly- és fátyolfelhők mellett. Késő délutántól nyugat, délnyugat felől határozott felhősödés kezdődik. Csak kevés helyen fordulhat elő zápor, zivatar. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, zivatarok környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között valószínű. Késő estére többnyire 19 és 26 fok közé hűl le a levegő.

 

Ma, napközben, néhol fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket a Dél-Alföld kivételével egy-egy helyen, lokálisan intenzív csapadék, viharos széllökés, jégeső kísérhet. Éjszaka, az éjféli óráktól, reggelig - a Dunántúl délnyugati felének kivételével -, szórványosan alakulhatnak zivatarok, nagyobb eséllyel Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Pest megye térségében, és a Dunántúl északkeleti részein.

 

Vasárnap, napközben, elsősorban az ország keleti harmadában, és északnyugaton alakulhatnak ki helyenként zivatarok. Elsősorban keleten, ezekhez néhol viharos széllökés, jégeső intenzív csapadék is társulhat. Várhatóan estétől, késő estétől, előbb északnyugaton, északon, majd később már másutt is előfordulhatnak zivatarok. Északnyugaton, északon ezek környezetében viharos széllökés kialakulhat, a Dunántúl északi részén egy-egy heves zivatar sem zárható ki a határ közelében.

 

Ma, szombaton, az Alföld déli részén elérheti, vasárnap, délen, délkeleten meghaladhatja a napi középhőmérséklet a 25 fokot. (Forrás: met.hu)

 

Napsütötte Élővíz-csatorna, Gyulán. Kép forrása: visitgyula.com

 

Kép1: A képen látható időjárás ma, nem valószínű. A kép illusztráció. Kép: Pixabay

 

Kép2: Ma és holnap, helyenként lehetnek zivatarok. Kép: Pixabay

 

 Kép3: Napsütötte Élővíz-csatorna, Gyulán. Kép forrása: visitgyula.com

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.