2024. június 14., péntek,  Vazul
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2016. február 19., péntek
Fideszen belüli vita a „simonkás” pénzelosztásról
Napirenden Zalai Mihály, esküszegéssel gyanúsított megyei közgyűlési elnök menesztése?
Szerző: Kiss A. János
„Kenyértörés a Békés megyei önkormányzat elnöke és 30 polgármester között – nyílt hatalmi és térségi harc az európai uniós források elosztása ügyében” címmel tartott tegnap sajtótájékoztatót tegnap Bod Tamás gyulai önkormányzati képviselő, az Együtt gyulai választókerületi elnöke Békéscsabán, Békés Megye közgyűlésének Árpád sori székháza előtt. Ismertetett egy „elcsípett” levele. Egy másik, ugyancsak e tárgyban született levéről a vitalap.hu egy további cikkében írunk majd.

Bod Tamás a tegnapi sajtótájékoztatón

 

Közel 30 Békés megyei polgármester Zalai Mihályhoz, Békés Megye Közgyűlésének elnökéhez írt – s úgy tűnik, nem a nyilvánosságnak szánt – levelét ismertette Bod Tamás. Felhívta a figyelmet arra, hogy döntőt többségében fideszes vagy ahhoz közelinek ismert polgármesterek az ugyancsak fideszes megyei közgyűlési elnökhöz intézett igen kritikus hangvételű levél aláírói.

 

„Örömmel olvastuk, hogy megjelentek és folyamatosan jelennek meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati felhívásai, melyre régóta készülnek az önkormányzatok. Békés megyében az elmúlt két és fél évben hosszas előkészületek, megbeszélések folytak a pályázati célok és a kapcsolódó fejlesztési tervek elkészítése érdekében. Csalódva tapasztaltuk azonban, hogy a megjelent pályázati felhívások Békés megyei »Területspecifikus mellékletei« olyan szabályozókat és értékelési szempontrendszereket tartalmaznak, melyek rendkívül diszkriminatívak és gyakorlatilag két járásra korlátozhatják a nyertes pályázók listáját: a mezőkovácsházi és a sarkadi járásra. Nem vitatjuk, hogy a két említett járás van a leghátrányosabb helyzetben, így több fejlesztési forráshoz kell, hogy jusson. Azt azonban erős túlzásnak tartjuk, és nem tudjuk elfogadni, hogy a megye többi járásának települései – a jelenlegi pontozási-értékelési rendszer miatt – óriási hátrányba kerülnek, így gyakorlatilag esélyünk sincs arra, hogy a régen várt és kidolgozott fejlesztési elképzeléseink megvalósulhassanak – idézett tovább Bod Tamás a levélből, melynek további részéből kiderül az is, hogy más megyék hasonló terveit elolvasva kiderült, hogy „Ilyen szintű kivételezés más megyei felhívásokban sehol nem tapasztalható, így példátlan a Békés megyei eset!” 

 

Bod Tamás kiemelte, hogy a levélírók azt is Zalai Mihályék szemére vetik: az közgyűlés illetékes osztályvezetője január 14-én azt állította, hogy a most vitatott elképzeléseket folyamatosan egyeztették a polgármesterekkel, a fejlesztési biztossal és az irányító hatósággal. Ez „nem fedi a valóságot” – szögezi le a levél. Kifogásolják azt is, hogy Zalai Mihály folyamatosan arra hivatkozik: a települési polgármesterekkel rendszeresen történtek az egyeztetések. „Sajnos azonban egyetlen egyeztetésen és semmilyen formában sem tájékoztatott bennünket (…), hogy időközben 2015. november 20-án a Területfejlesztési Bizottság rendkívüli nyílt ülésén elfogadásra került egy olyan pontozási rendszer, amely alapján értékelésre, majd elfogadásra fognak kerülni a Békés megyei települések által benyújtott TOP-os pályázatok.” Hozzáteszi a levél: „Nem tudjuk elfogadni, hogy előzetes megkérdezésünk, véleményünk nélkül döntött a bizottság településink pályázatainak sorsáról! Nem tudjuk azt elfogadni – pártállástól függetlenül(!) –, hogy egy 5 fős grémium döntse el településeink jövőjét!”

 

A levél aláírói Zalai Mihályt a már megjelent és az ezután megjelentetni szándékozott TOP-pályázati felhívások visszavonására, soron kívüli egyeztetésekre szólítják fel. Jelzik: a két említett térség fejlesztésére alternatív javaslatot dolgoztak ki.

 

A levél legkarakteresebb, Zalai Mihályt megszólító mondatai így hangzanak: „Tájékoztasson minket arról, hogy tudott-e erről a kivételezett és tisztességtelen versenyt eredményező pontozási-értékelési rendszer kialakításáról? Amennyiben igen, úgy véljük, nem tudja ellátni az egész megye tisztességes érdekképviseletét, s cselekedete ellentétes elnöki esküjével! Nyilatkozzon arról is, hogy a Területfejlesztési Bizottság tagjai – akik a pontozási-értékelési rendszert elfogadták – képviselői esküjükhöz méltóan döntöttek-e!”

 

Bod Tamás úgy értékelte e mondatokat, hogy azok gyakorlatilag nagyjából egyet jelentenek Zalai Mihály lemondásra való felszólításával.

 

Az 28 aláíró névsorát boncolgatva Bod Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgármesterek pártállásuktól függetlenül adták nevüket a felháborodásukat kifejező levélhez. Költői kérdésként vetette fel: vajon területi vagy pártbeli harcról van-e szó?

 

– Ne kerülgessük a forró kását: ennek a fideszes belháborúnak – mert fideszes belháború ez – a középpontjában Simonka György dél-békési országgyűlési képviselő áll – állapította meg Bod Tamás. – Simonka Görgy a Fidesz erős embere Békés megyében, a Fidesz megyei szervezetének vezetője is, és nagyon úgy tűnik, hogy saját megához, a mezőkovácsházi, illetve a sarkadi járáshoz akar irányítani minden pénzt. Saját párttársai, fideszes polgármesterek fellázadnak ez ellen. A 2014-2020-as ciklusban megyei szintre is jutnak EU-s források, a korábbiakkal ellentétben: ez Békés megye esetében 58 milliárd forintot jelent.  A megye hihetetlen leszakadását, sokféle hátrányát tekintve ez nem sok, legfeljebb alap lehetne egy térségi együttműködésre – nem csak a mezőkovácsházi és sarkadi járás esetében.

 

Ez a levél 2006. január 25-én íródott, azóta van néhány, nem döntő, új fejlemény. Úgy tudni, a levél ott fekszik többek között Orbán Viktor és Lázár János asztalán is. A múlt csütörtökön a megyegyűlésnek volt képviselő-testületi ülése. Szóba került ott ez a levél, az orosházi testületi ülésen maga Simonka György hozta szóba, hátbatámadásról, kollaborálásról beszélve, az együttműködést nem igazán keresve. A megyei gyűlésen a fideszes képviselők vitatkoztak egymással, úgy egy órán át, s nem tudtak megállapodni semmiben, legfeljebb annyiban, hogy az első pályázati kör e vitatott szabályrendszerben lesz kiírva, s márciusban esetleg változtatnak azon. Hat éve maffiakormány uralkodik Magyarországon, helyi kis maffiózókkal. Nem mernék mérget venni arra, hogy az 58 milliárdból minden forint jó helyre kerül majd.

 

A levélaláíró polgármesterek által képviselt települések: Gyula, Kondoros, Csabacsűd, Kardos, Kamut, Dévaványa, Bucsa, Ecsegfalva, Gyomaendrőd, Körösújfalu, Gerendás, Murony, Hunya, Körösladány, Újkígyós, Telekgerendás, Csorvás, Nagyszénás, Kétsoprony, Vésztő, Békés, Bélmegyer, Csabaszabadi, Mezőberény, Csárdaszállás, Kétegyháza, Lőkösháza, Elek (alpolgármester).<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.