2024. május 14., kedd,  Bonifác
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2024. április 28., vasárnap
Hétvégi főzés a szabadban
Tagadhatatlanul itt a tavasz, bár még a szeszélyes áprilisnál tartunk - Jó program a családdal a közös főzés
Szerző: Ágoston Jolán
Megérkeztek a piacra a legfrissebb zöldségek és lehet szabadban sütni, főzni a wok edényünkben. Hasonló a magyaros bográcshoz, de a jó minőségű wok edény öntött vasból készül, ami a hőt jobban tartja. Hétvégére jó program a családdal a közös főzés szabadban.

Itt a tavaszi jó idő a kinti főzéshez. Kép: Pixabay

 

A hús előkészítése után, forrósítsuk fel a wok edényt, kenjük le kevés zsiradékkal, majd a lehetőleg csíkokra, vagy apró kockákra vágott húst forgassuk át, hogy a külső részén látszódjon a fehérszerű bevonat, ami lezárja a hús zamatát és abban puhára is párolódik.

 

Az előkészített, minél vegyesebb zöldféléket szintén apró falatokra vágjuk és tegyük a húsra. Forgassuk át és fedjük le a húsos zöldséget, hogy minden párolódjon puhára.

 

Hétvégére jó program a családdal a közös főzés szabadban. Kép: Depositphotos

 

Lehetőleg kevés sót használjunk, mert a zöldfélékből a finom aromás levet a só kioldja, hamar túlpuhul a zöldféle és nem marad kicsit ropogósan. A fűszerezés lehet akkor, ha levettük a fedőt és már csak kicsit pirítjuk még a húsos menüt. A nehezebben puhuló zöldséget rakjuk elsőre a wokba, mint az édes burgonya apró kockában. Tegyünk hozzá újhagymát karikára vágva és újrépát, zöldséget is bőven. A spárgát ne feledjük gyufaszál hosszúra vágva szeletelni. Zellerkocka, karalábékocka, apró kelbimbó ketté, vagy négybe vágva is kerülhet az edénybe.

 

Minden friss zöldféléből ajánlom a vásárlást és a menü készítését, mert a szervezet kiéhezett már a friss vitamindús zöldfélékre. A menü ajánlott fogyni vágyóknak, cukorbetegeknek, ha burgonyából 15 dkg mennyiséget szednek.

 

Minél többféle zöldséget használjunk. Kép: Pixabay

 

Jól rágjuk meg a falatot, mielőtt lenyelnénk, hogy a gyomor tudjon könnyen dolgozni. A gyomornak nincs foga! A belső elválasztású mirigyeink teszik a dolgukat, hogy a tápanyag könnyen felszívódhasson a vékonybélben. A menünk így fehérjedús, vitaminban gazdag és rostdús, ami a jóllakottság érzését is biztosítja.

 

Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán, dietetikus. Telefon: +36-20/486-0126. E-mail: agostonjolan@gmail.com

 

 A húst csíkokra, vagy apró kockákra vágjuk. Kép: Pixabay

 

Kép1: Itt a tavaszi jó idő a kinti főzéshez. Kép: Pixabay

 

Kép2: Hétvégére jó program a családdal a közös főzés szabadban. Kép: Depositphotos

 

Kép3: Minél többféle zöldséget használjunk. Kép: Pixabay

 

Kép4: A húst csíkokra, vagy apró kockákra vágjuk. Kép: Pixabay



<
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.