2023. december 3., vasárnap,  Ferenc és Olívia
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2023. november 10., péntek
Márton napján a liba a sztár
Ezen a napon szokás libából készült ételt tálalni az asztalra – A libapástétom 2-3 hétig is eláll
Szerző: Ágoston Jolán
Elkészíthető a liba egyben sültnek, vagy a mellehúsa és a combok sütve, a csontosabb rész finom húslevesnek. A libahús elég erős, szálkás hússzövetű, ezért pástétomnak a legfinomabb étel. Franciaországban, kedves étel a pástétom pirítósra kenve és zöld salátával fogyasztva.

Márton napján a lúd, ha jégen jár, karácsonykor vízben poroszkál – tartja a régi kalendárium. Kép forrása: Depositphotos

 

A libapástétom hozzávalói:

 

A libacombokat nézzük át alaposan, hogy a bőrön ne maradjon a toll tokja. Visszafele húzzuk a kést, ha sima a felület, akkor nem tokos a bőr.

 

Vásároljunk libazsírt a boltban, amiben megsüthetjük a liba húsát, majd tárolni is tudjuk és elfogyasztjuk a pástétommal. Sózzuk be alaposan a libacombokat és legalább egy éjjelre a sózott húst várakoztassuk a hűtőben. Minden combhoz szeleteljünk metéltre egy közepes fej vöröshagymát. Ízlés szerint, pár gerezd fokhagymát tisztítsunk még hozzá.

 

Kezdjük a sütést vaslábasban, amit majd sütőbe is tudunk tenni. Fedő legyen és vigyázzunk, az edénynek ne legyen műanyag fogója.

 

Aki Márton napján nem eszik libát, majd egész évben éhezik – tartja a hiedelem. Kép forrása: Depositphotos

 A sütés módja:

 

A libazsírból 2-3 evőkanál zsírt tegyünk lábasba, majd a hagymát karamellizáljuk pár percig és fektessük rá a libacombokat.

 

Futtassuk át a hús mind két oldalát a zsiradékban, majd kevés vizet öntsünk alá és fedjük le az edényt legalább 2 órás főzőpárolásra. Alacsony hőfok szükséges, mert nem jó megégetni a hagymás húst. Addig pároljuk, amíg a csontról leválik a hús. Hagyjuk hűlni kicsit és csontozzuk ki  a combokat. Vigyázat, nemcsak combcsont lehet, hanem a vékonyabb szálkás csontot is távolítsuk el belőle.

 

További sütéshez vegyük elő a libazsírt, olvasszuk fel, majd tegyük bele a sütésre elkészített libacombokat. Tegyük sütőbe a húst, hogy a finom hagymás közegben, a bő zsiradékban kapja meg az igazi sült ízt, párologjon ki a nedvesség a húsból és kapjon a külső is ízletes pörzsanyagot.

 

Kihűlés után, szedjük ki a zsiradékból ki a húsokat, daraboljuk, majd tegyük darálóba és pépesítsük. Tegyük vissza a liba zsírjába a húspépet és ízesítsük kóstolgatással. Sózzuk, ha kell, borsozzuk, ha szeretjük a kicsit csípős húst.

 

Melegítsük még át a már kész pástétomunkat és melegen tegyük csavaros, nem túl nagy üvegekbe.

 

Kamrában, hidegben, eláll 2-3 hétig is a pástétom, de arra figyeljünk, hogy az üveg tetején legyen mindig zsírréteg, ne látszódjon húsos pép.

 

A sült libacomb az egyik legnépszerűbb étel. Kép forrása: Depositphotos

 

Készíthetünk pástétomot csirkéből, sertéshúsból, vagy halból is a leírt módon. Lehetőleg a megfelelő zsiradékban készítsük, például, a sertéshúshoz sertészsír való. A halhúst ajánlott vajjal készíteni.

 

Vigyázat, fogyni vágyók, vagy epepanaszokkal küzdők, legyenek óvatosak húspástétom fogyasztásával.

 

  A libahús pástétomnak a legfinomabb étel, de készíthetjük sertéshúsból, csirkehúsból és halhúsból is. Kép forrása: Depositphotos

 

Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán, dietetikus. Telefon: +36-20/486-0126. E-mail: agostonjolan@gmail.com

 

  Kiváló étel a Márton-napi libaleves is. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép1: Márton napján a lúd, ha jégen jár, karácsonykor vízben poroszkál – tartja a régi kalendárium. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép2: Aki Márton napján nem eszik libát, majd egész évben éhezik – tartja a hiedelem. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép3: A sült libacomb az egyik legnépszerűbb étel. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép4: A libahús pástétomnak a legfinomabb étel, de készíthetjük sertéshúsból, csirkehúsból és halhúsból is. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép5: Kiváló étel a Márton-napi libaleves is. Kép forrása: Depositphotos<
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.