2024. június 14., péntek,  Vazul
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2023. november 06., hétfő
Az ünnepi birsalmasajt
Különleges csemege a birssajt és finom is a karácsonyi asztalon
Szerző: Ágoston Jolán
Jó minőségű almából készítsük a birssajtot, és jó érett legyen a gyümölcs. Leszedés után, akár 3 héttel később is foghatunk a birssajtunk elkészítéséhez, az utóérést kihasználva. A birsalmát hűvös helyen tároljuk, és csak hibátlan gyümölcsöt használjunk a birssajt készítéséhez.

A birsalmasajthoz egészséges gyümölcsöt használjunk. Kép forrása: Shutterstock

 

A birs biológiai értéke hasznos, magas a pektintartalma is. Jó az emésztéshez és a keringést is javítja. Nagy a baktériumölő hatása és a vitamintartalma. Többféle B-vitamin található benne, a C-vitamin felszívódásában is szerepet játszik. Ásványi anyag tartalma is magas, ezért a birsalma fogyasztása gyerekeknek, idős embereknek és nem-cukorbetegeknek ajánlott.

 

Legyen érett a gyümölcs. Kép forrása: Pixabay

 

Birssajt készítése:

 

A birsről letöröljük a bolyhokat, kivágjuk, ha van kis barna folt rajta, majd négyfele vágjuk. A kemény, középső magházat gyűjtsük külön, és azt is lassú tűzön főzzük majd meg.

 

A minél apróbbra kockázott birset feltesszük főzni. Alig öntsünk hozzá vizet, inkább főzés közben pótolgassuk csak. De előbb mérjük meg a sajtnak valót.

 

Egy kilogramm almához 80 dekagramm cukrot teszünk. Jobb megoldás, ha pépesítés után mérjük meg a mennyiséget és a cukrot is csak ezután adjuk hozzá, az utolsó főzéskor.

 

A birsalmapépet különböző formákba önthetjük. Kép forrása: Depositphotos

 

Aromatartóba tegyünk szegfűszeget, fahéjat, esetleg vaníliás cukrot, vagy citromhéj darabokat. A pépesítés előtt, ne feledjük eltávolítani a fűszertartónkat. A mixelt anyaghoz 80 dekagramm, de 1 kilogramm cukrot is adhatunk.

 

Mennyiségtől függően, 2-3 órán át is főzhetjük. Kavarjuk meg fából készült kanállal. Amikor jól besűrűsödött a sajtnak valónk, várjuk meg, míg hűl, hogy botmixerrel, vagy turmixgépben pépesíteni tudjuk a masszát. A magházas pépet még gondosabban pépesítsük, hogy ne maradjon benne látható magházrész.

 

Mixelés után újra tegyük fel főni és legalább 30 percig főzzük még. A megfelelő mennyiségű cukrot jobb, ha most adjuk hozzá, mert így az odakozmálás lehetőségét is elkerülhetjük.

 

A birsalmasajtot fel is kockázhatjuk. Kép forrása: Depositphotos

 

Készítsük a formákat, lehet őzgerinc, esetleg tepsi vagy kerámiatányér is. Ezekbe öntjük a kész birssajtpépet. Hűvös helyen hagyjuk kihűlni, száradni. Ha soknak találjuk a levet rajta, szedjünk le belőle pecsenyés kanállal, oldjunk fel vele zselatinport és keverjük a masszához. Formába öntés után díszíthetjük a birssajt tetejét pörköltdió-szemekkel vagy daráltdió-őrleménnyel.

 

A hűtés-szárításkor takarjuk le a formában sajtunkat, hogy por vagy más szennyező anyag ne kerüljön bele. Jó tanács, hogy ne kenjük be a sajtformákat semmilyen zsiradékkal, mert megavasodhat, és a sajtból kiérződik a nem kellemes illat. Bélelhető a forma sütőpapírral, így a formából könnyebben kiemelhetjük a megdermedt birssajtot.

 

A várakozással a birssajt színe sötétedni fog, állaga kiszúrható formákkal, vagy felkockázhatjuk, esetleg vékonyan szeletelhetjük, és mint desszertet csomagolhatjuk mignonpapírba is akár. Lehetőleg hűtőben, vagy hűvös helyen tároljuk a vendégekre váró birsalmasajtot.

 

Fogyni vágyók és cukorbetegek glukononnal édesítsenek, de ekkor zselatin feltétlenül kell a massza dermesztéséhez és formázásához.

 

 

Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán, dietetikus. Telefon: +36-20/486-0126. E-mail: agostonjolan@gmail.com

 

 A csemegének az ünnepi asztalon a helye. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép1: A birsalmasajthoz egészséges gyümölcsöt használjunk. Kép forrása: Shutterstock

 

Kép2: Legyen érett a gyümölcs. Kép forrása: Pixabay

 

Kép3: A birsalmapépet különböző formákba önthetjük. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép4: A birsalmasajtot fel is kockázhatjuk. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép5: A csemegének az ünnepi asztalon a helye. Kép forrása: Depositphotos<
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.