S a többi...
A megmosott és kicsumázott birset, almát kockára vágjuk, fagyasztásra előkészítjük. A gyümölcsöket dobozban vagy nejlontasakban tehetjük el fagyasztásra.
Üvegben is lehet a kamrában várakoztatni. A konyhakész almákat tegyük feldarabolva, bő szájú üvegekbe. Szorosan legyenek benne a kockák, vagy szeletek. Pár szem szegfűszeget, kevés fahéjat adhatunk a befőttünkhöz. Öntsük fel hideg vízzel, fedjük le folpackal, szórjunk rá csipet tartósítót, amit elsimítunk a folpackon. Majd zárjuk le steril fedővel a befőttet. A birset 25 percig dunsztoljuk és hagyjuk kihűlni. Az édes almának 10-15 perc dunsztolás elég.
Kihűlés után, hűvös kamrában, polcra tehetjük befőttünket. Fogyni vágyóknak és cukorbetegeknek a cukrot mellőzzük. Cukorbetegeknek glukononnal édesítsük. Az üveget, ha sterilizáltuk és a gyümölcsöt is jól kezelve, a hibásat kiszedve tettük üvegbe, nem romlik meg.
Levesnek, mártásnak, turmixitalnak kínálhatjuk befőttjeinket.
Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán, dietetikus. Telefon: +36-20/486-0126. E-mail: agostonjolan@gmail.com
Kép1: A világon 40-50 birsfajtát szaporítanak, közülük Magyarországon 10-15 fajta közismert. A birs szeptemberben, októberben érik, a fajtától függően. Forrás: Wikipédia. Kép forrása: Pixabay
Kép2: Birsalmafa. Kép forrása: Wikipédia
Kép3: Az ősz értékes gyümölcse a birsalma. Savanykás íze miatt kevésbé népszerű, noha csökkenti a megfázás, az influenza tüneteit, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, elősegíti a fogyást, javítja a bőr feszességét. Erős antioxidáns, a rákot okozó, és a sejtek öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben is sikeres. Kép forrása: Pixabay
Kép4: Birsalmából és édes almából egyaránt készíthetünk kompótot. Kép forrása: Pinterest
![]() | ![]() |
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.