2023. december 3., vasárnap,  Ferenc és Olívia
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2023. november 05., vasárnap
Érdemes eltenni télire befőttnek
Cukormentes birs és édes alma - Fagyaszthatjuk és üvegbe is eltehetjük az egészséges gyümölcsöket
Szerző: Ágoston Jolán
A birs, birsalma, vagy birskörte a Cydonia nemzetség egyetlen növényfaja, melyet illatos gyümölcséért termesztenek. A birsalma sajnos, ma már alig kapható, kevesen termelik. Mivel télen mindig vásárolhatunk almát, az eltevéssel nem igazán töltenek időt a háziasszonyok. Nagyon egészséges gyümölcsök, ezért érdemes télire az eltevésükről gondoskodni.

 A világon 40-50 birsfajtát szaporítanak, közülük Magyarországon 10-15 fajta közismert. A birs szeptemberben, októberben érik, a fajtától függően. Forrás: Wikipédia. Kép forrása: Pixabay

 

A megmosott és kicsumázott birset, almát kockára vágjuk, fagyasztásra előkészítjük. A gyümölcsöket dobozban vagy nejlontasakban tehetjük el fagyasztásra.

 

Birsalmafa. Kép forrása: Wikipédia

 

Üvegben is lehet a kamrában várakoztatni. A konyhakész almákat tegyük feldarabolva, bő szájú üvegekbe. Szorosan legyenek benne a kockák, vagy szeletek. Pár szem szegfűszeget, kevés fahéjat adhatunk a befőttünkhöz. Öntsük fel hideg vízzel, fedjük le folpackal, szórjunk rá csipet tartósítót, amit elsimítunk a folpackon. Majd zárjuk le steril fedővel a befőttet. A birset 25 percig dunsztoljuk és hagyjuk kihűlni. Az édes almának 10-15 perc dunsztolás elég.

 

Az ősz értékes gyümölcse a birsalma. Savanykás íze miatt kevésbé népszerű, noha csökkenti a megfázás, az influenza tüneteit, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, elősegíti a fogyást, javítja a bőr feszességét. Erős antioxidáns, a rákot okozó, és a sejtek öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben is sikeres. Kép forrása: Pixabay

 

Kihűlés után, hűvös kamrában, polcra tehetjük befőttünket. Fogyni vágyóknak és cukorbetegeknek a cukrot mellőzzük. Cukorbetegeknek glukononnal édesítsük. Az üveget, ha sterilizáltuk és a gyümölcsöt is jól kezelve, a hibásat kiszedve tettük üvegbe, nem romlik meg.

 

Levesnek, mártásnak, turmixitalnak kínálhatjuk befőttjeinket.

 

 

Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán, dietetikus. Telefon: +36-20/486-0126. E-mail: agostonjolan@gmail.com

 

 

Birsalmából és édes almából egyaránt készíthetünk kompótot. Kép forrása: Pinterest

 

 

Kép1: A világon 40-50 birsfajtát szaporítanak, közülük Magyarországon 10-15 fajta közismert. A birs szeptemberben, októberben érik, a fajtától függően. Forrás: Wikipédia. Kép forrása: Pixabay

 

Kép2: Birsalmafa. Kép forrása: Wikipédia

 

Kép3: Az ősz értékes gyümölcse a birsalma. Savanykás íze miatt kevésbé népszerű, noha csökkenti a megfázás, az influenza tüneteit, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, elősegíti a fogyást, javítja a bőr feszességét. Erős antioxidáns, a rákot okozó, és a sejtek öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben is sikeres. Kép forrása: Pixabay

 

Kép4: Birsalmából és édes almából egyaránt készíthetünk kompótot. Kép forrása: Pinterest

 



<
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.