2024. július 24., szerda,  Kinga és Kincső
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
2024. április 05., péntek
Márciustól már gyűjtik Békésben
A vármegyében Békésen, Békéscsabán és Gyulán indult el a szolgáltatás - Márciustól biztosítják a társasházakban élőknek az ingyenes, házhoz menő biohulladék gyűjtését
Szerző: MTI - Vitalap.hu
A háztartásokban keletkezett hulladék 65 százalékának újrahasznosítása a cél, ennek érdekében indult márciusban Békés vármegye több településén is a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtése - közölte a Békés vármegyében szolgáltatást végző Tappe Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági Szolgáltató Kft. az MTI-vel.

A házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtést a MOHU fokozatosan vezeti be. Első körben, országszerte 14 településen, Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, és Békés társasházi övezeteiben indítja a szolgáltatást. (Forrás: mohu.hu) Kép: Mol

 

A háztartásokban keletkezett hulladék 30 százaléka konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék. A becslések szerint, évente, 600 ezer tonna biohulladék kerül a csatornarendszerbe, 320 ezer tonnányi pedig a szemétlerakókban végzi.  Ez nagymértékben növeli a metánkibocsátást, hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, és a magas víztartalmú élelmiszer-hulladék rontja a szemétégetők hatásfokát. A biohulladékból, megújuló energiaforrásként, a biogáz-üzemekben energiát és szerves trágyát állíthatnak elő, amire nagy szükség van a termőtalaj megőrzésére, mivel évente, 80-110 millió köbméter talaj vész el.

 

A cél a háztartásokban keletkezett hulladék 65 százalékának újrahasznosítása lenne. Jelenleg Magyarországon, ez csak 32,8, míg az unió országaiban átlagosan 48 százalék. Uniós irányelv alapján, a hulladéknak csak 10 százaléka kerülhet a lerakókba, a többit újra kell hasznosítani, ezért kezdődött el Magyarországon januárban a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékok házhoz menő gyűjtése.

 

A városok meghatározott részein induló rendszert a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. Békés vármegyében Békésen, Békéscsabán és Gyulán indult el a szolgáltatás – közölte a Tappe Kft. Hozzátették, márciustól biztosítják a társasházakban élőknek az ingyenes, házhoz menő biohulladék gyűjtését. A barna színű kukákat évente 72 alkalommal ürítik, novembertől májusig hetente egyszer, júniustól októberig heti két alkalommal.


A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot gyűjtő kukában elhelyezhető például gyümölcsök és zöldségek maradéka, kávézacc, teafű (a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is. Nem szabad beledobni csontot, a fák ágait, leveleit, gallyakat, és kommunális hulladékot. (Forrás: MTI)

 

Kép: A házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtést a MOHU fokozatosan vezeti be. Első körben, országszerte 14 településen, Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, és Békés társasházi övezeteiben indítja a szolgáltatást. (Forrás: mohu.hu) Kép: Mol

 

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.