2024. április 25., csütörtök,  Márk
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
2024. február 20., kedd
Fészkelhetnek a szabadság madarai
Lesz hová visszatérni a fecskéknek - Gyulán, a MÁV március 31-ig kialakítja a fecskék fészkelésének helyeit
Szerző: Sz. M.
Visszatérhetnek a fecskék a Békés vármegyei, gyulai vasútállomás épületére. A MÁV március 31-ig kialakítja a fecskék fészkelésének helyeit. A gyulai képviselő-testület októberi ülésén, Durkó Károly önkormányzati képviselő kérte a MÁV megkeresését, hogy dr. Görgényi Ernő polgármester kezdeményezze a fecskék fészkelését akadályozó deszkák eltávolítását az állomás épületéről.

Füstifecskepár. Kép forrása: Pixabay

 

A polgármester megkereste a MÁV illetékes vezetőit, helyszíni bejárást tartottak, a MÁV szakértőként bevonta Tokody Bélát, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársát. A megbeszélésen elhangzott, hogy az épület teljes felújítását tervezték, a fecskefészkek megakadályozták volna a felújítás elkezdését a fészkelési időszakban. Az orosz-ukrán háború gazdasági következményei miatt beruházást felfüggesztette a MÁV.

 

Idén, biztosan nem kezdődik meg a felújítás, visszatérhetnek a fecskék. A szakértő kijelölte, hová kell kihelyezni a műfecskefészkeket. A szakértő a műfecskefészket a szerkezetkész társasházi lakáshoz hasonlította, amelyet majd a lakó, azaz a fecskepár fejez be igényeinek megfelelően. További információ a műfecskefészkekről: https://mme.hu/mu_fecskefeszkek

 

 A gyulai vasútállomás felújításra váró épületének város felőli oldala. Kép forrása: dr. Görgényi Ernő polgármester közösségi oldala

 

A MÁV munkatársai azzal együtt, hogy a deszkák felhelyezésével akadályozták a fecskék fészkelését a főépületen, a szomszédos építményeken műfecskefészkeket helyeztek el. A szakértő megállapította, hogy korábban rossz helyre tették a műfecskefészkeket, ezért nem költöztek bele a madarak. Most a főépületre kerülnek a műfecskefészkek, így várhatóan tavasszal ismét visszatérhetnek a fecskepárok.

 

A MÁV képviselői elmondták, ha lesz pénz a tervezett felújításra, a kivitelezést a fészkelési időszakon kívül kezdik meg. (Forrás: dr. Görgényi Ernő polgármester közösségi oldala)

 

 Visszavárják a fecskéket Gyulán, helyszíni bejáráson beszélték meg a teendőket. Kép forrása: dr. Görgényi Ernő polgármester közösségi oldala

 

--------

 

A fecskefélék a madarak osztályának, a verébalakúak rendjébe tartozó család. Magyarországon élő fajaikat a Magyar Madártani és természetvédelmi Egyesület 1982-ben, 1983-ban és 2010-ben, az év madaraivá választotta.  A fecskék más néven, a „szabadság madarai”. Ez az elnevezés a madár héber nevében is megmutatkozik. Nem lehet őket fogságban tartani, ha a mégis elfogják őket, nem szaporodnak tovább. Az Antarktisz kivételével, minden kontinensen megtalálhatók. Természetes élőhelyeik a nyitott területek, gyepek, nyílt erdők, szavannák, mocsarak, mangrovék és cserjések.

 

A testük karcsú és áramvonalas. Hosszú, hegyes szárnyukkal gyorsan és fordulékonyan repülnek. Szájuk nagy és széles, csőrük kicsi, háromszög alakú. Lábaik rövidek és gyengék. A tollazatuk rövid, lesimuló, gyakran fémfényű. Testhosszuk 10–23 centiméter. A két nem igen hasonló. Repülő rovarokra vadásznak. A fajok többsége vonuló.

 

Műfecskefészkek a gyulai vasútállomás épületén. Kép forrása: dr. Görgényi Ernő polgármester közösségi oldala

 

Egyes fajaik művészi fészket építenek sárból, mások a homokos partoldalakba vájnak fészekodút, de a harkályok elhagyott odúit is használják. Általában 4-6 tojást raknak, amelyeket mintegy két hét alatt költenek ki. Évenként kétszer is költhetnek.

 

A fecskék augusztus második felében kezdenek gyülekezni és a népi megfigyelés szerint Kisboldogasszony napja, szeptember 8-a körül indulnak el tőlünk. A fecskék három faja él Magyarországon. A legelterjedtebb füstifecskék száma az utóbbi évtizedben a felére csökkent, noha védett madarak. Legkorábban március végére várhatók, többségük azonban csak áprilistól szeptemberig tartózkodik a Kárpát-medence vidékén, ahol sárgolyókból csésze alakú fészket tapasztanak. Az Afrikába vagy Délkelet-Ázsiába vonuló molnárfecskék is megvárják a március végét, vagy az áprilisi enyhülést, majd októberig tartózkodnak nálunk. A folyópartok talajában, lyukakban élő partifecskék ugyancsak ebben az időben laknak és költenek Magyarországon, majd télre ők is Afrikába, a Száhel-övezetbe vonulnak. A néphagyomány szerint a fecskéknek március 18-19-20-án kellene érkezniük, Sándor, József és Benedek neve napján, akik zsákban meghozzák a meleget. (Forrás: Wikipédia)

 

Éhes fecskefiókák a fészekben. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép1: Füstifecskepár. Kép forrása: Pixabay

 

Kép2: A gyulai vasútállomás felújításra váró épületének város felőli oldala. Kép forrása: dr. Görgényi Ernő polgármester közösségi oldala

 

Kép3: Visszavárják a fecskéket Gyulán, helyszíni bejáráson beszélték meg a teendőket. Kép forrása: dr. Görgényi Ernő polgármester közösségi oldala

 

Kép4: Műfecskefészkek a gyulai vasútállomás épületén. Kép forrása: dr. Görgényi Ernő polgármester közösségi oldala

 

Kép5: Éhes fecskefiókák a fészekben. Kép forrása: Depositphotos

 <
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.