2024. február 27., kedd,  Edina
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
2023. december 21., csütörtök
Békésben három város érintett
Januártól kezdődik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése, Magyarországon – Békés vármegyében, Békéscsaba, Gyula és Békés érintett
Szerző: MTI - Vitalap.hu
Fokozatosan bevezetik januártól a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon. A szolgáltatás, amit önkéntes jelleggel lehet igénybe venni, első körben, országszerte 14 települést érint - közölte a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) hétfőn, az MTI-vel. A 14 város - Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, Békés - társasházi övezeteiben induló rendszert a MOHU és szerződéses partnerei működtetik.

Januártól újabb gyűjtőkukák jelennek meg, melyeket elvisznek a kukásautók. Kép forrása: Depositphotos

 

A közlemény szerint, a programban részt vevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely könnyen kezelhető, szag- és kifolyásmentes is. Emellett társasházaknak is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni a meghatározott napokon.


A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető, például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is.


Nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatók, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, és a kommunális hulladékot.

 

A bedobható élelmiszerek listája a https://mohu.hu/biohulladek oldalon is megtalálható - ismertette a MOHU.


Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban vezetik be, ennek értelmében 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése. Ezután, 2035-ig a települési hulladék csaknem kétharmadát újra fel kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék szelektív gyűjtése nélkül. Jelenleg az EU-ban a szerves hulladék mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően, a fennmaradó rész lerakókba, vagy égetőkbe kerül. A hazai települési hulladék 17-29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonna.


A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, mert megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogáz üzemben képződő maradék kiváló komposztanyag a mezőgazdaságban is.

 

Az első körben kijelölt településeken, januárban a szolgáltatók megkezdik a gyűjtőedények kiosztását, majd szemléletformáló kampányban ismertetik a részletes tudnivalókat, várhatóan márciusra minden kijelölt társasházban elindul a tényleges begyűjtés.


Számítások szerint az érintett településeken, a keletkező ételhulladék 75 százalékát helyezik ki a lakosok.

 

Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója a háttérbeszélgetésen elmondta, a biohulladék-gyűjtés második szakaszát 2025-ben indítanák. A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre a meglévő és arra alkalmas kukásautókkal gyűjtik be a barna kukákat, de vizsgálják a lehetőségét, hogy olyan járműveket szerezzenek be, amelyek az ürítés mellett alkalmasak a gyűjtőedény mosására is. A biohulladék-begyűjtési szolgáltatás a lakosságnak ingyenes - mondta Pethő Zsolt.

 

Elhangzott az is, hogy a Magyarországon működő 80 bioüzemből 8 üzemmel van jelenleg szerződés a biohulladék hasznosítására. (Forrás: MTI)

 

 

Kép: Januártól újabb gyűjtőkukák jelennek meg, melyeket elvisznek a kukásautók. Kép forrása: Depositphotos

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.