2024. február 27., kedd,  Edina
 
 
 
 

Környezetvédelem

[Környezetvédelem]
2023. február 20., hétfő
Korszerűsítés rekordgyorsasággal
Befejeződött a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság négy irodaépületének energetikai korszerűsítése – Több, mint 400 millió forintos költségvetés, európai uniós támogatással
Szerző: Sz. M.
A Békés vármegyei, gyulai székhelyű Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Széchényi 2020 program keretében sikeresen valósította meg négy irodaépületének energetikai korszerűsítését, melyhez 402,33 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert. A 412,96 millió forint összköltségvetésű, KEHOP-5.2.2-16-2022-00146 azonosító számú projekt a központi székház, a Gyulai Szakaszmérnökség és Műszaki Biztonsági Szolgálat, a Szarvasi Szakaszmérnökség és a Szeghalmi Szakaszmérnökség épületeinek utólagos hőszigetelésére, nyílászáróinak cseréjére és fűtésük korszerűsítésére terjedt ki. A Szarvasi és Szeghalmi Szakaszmérnökségek esetében az épületekre napelemeket is telepítettek - tájékoztatott Szabó János igazgató.

A gyulai székhelyű, Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság központi székházának udvari homlokzata. Kép forrása: KÖVIZIG

 

A projekt célkitűzése volt, hogy igazgatósági szinten csökkenjen az energiafogyasztás - a gáz- és a villamosenergia-felhasználás -, az üvegházhatású gázok kibocsátása, és növekedjen a megújuló energiaforrásból előállított energia.

 

A gyulai székház Megyeház utcai homlokzata. Kép forrása: KÖVIZIG

 

A támogatási szerződésben vállaltak teljesülését számításokkal támasztja alá a kivitelezési munkák befejezését követően elkészült záró energetikai tanúsítvány. A működés és üzemelés szempontjából, tanúsítvány nélkül is elmondható, hogy novemberben, decemberben és januárban, mintegy 60 százalékos megtakarítást ért el a fűtési energia terén a KÖVIZIG.

 

 A Szeghalmi Szakaszmérnökség irodaépülete. Kép forrása: KÖVIZIG

 

A kivitelezés mind a négy helyszínen - Gyula, Városház u. 26., Gyula, Nagyváradi út 59/ b, Szarvas, Körös u. 1., Szeghalom, Széchenyi u. 60. -  párhuzamosan folyt. Az építési munkák 2022. augusztus 16-án, a munkaterület átadásával kezdődtek meg és rekordgyorsasággal, 2022. december 5-én, fejeződtek be. A beruházás kivitelezője a Békés-Vill Kft., műszaki ellenőre a Kontroll-Centrum Kft. volt.

 

A Szarvasi Szakaszmérnökség irodaépülete. Kép forrása: KÖVIZIG

 

A kedvezményezett Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a projekt megvalósulásához 10,63 millió forint önerőt biztosított. A támogatási szerződés szerint, a projekt fizikai befejezése 2023. november 30., de terveik szerint a projektzárás hamarabb lesz, ugyanis a záró elszámolást az igazgatóság 2023. márciusában szándékozik benyújtani a támogatóhoz. (Forrás: KÖVIZIG)

 

A Gyulai Szakaszmérnökség és Műszaki Biztonsági Szolgálat irodaépülete. Kép forrása: KÖVIZIG 

 

Kép1: A gyulai székhelyű, Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság központi székházának udvari homlokzata. Kép forrása: KÖVIZIG

 

Kép2: A gyulai székház Megyeház utcai homlokzata. Kép forrása: KÖVIZIG

 

Kép3: A Szeghalmi Szakaszmérnökség irodaépülete. Kép forrása: KÖVIZIG

 

Kép4: A Szarvasi Szakaszmérnökség irodaépülete. Kép forrása: KÖVIZIG

 

Kép5: A Gyulai Szakaszmérnökség és Műszaki Biztonsági Szolgálat irodaépülete. Kép forrása: KÖVIZIG<
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.