2024. július 24., szerda,  Kinga és Kincső
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2023. október 14., szombat
Gondolatok a svéd-magyar kapcsolatokról
Történelmünk során, példás kapcsolat alakult ki Magyarország és Svédország között
Szerző: Szemenyei Sándor
Történelmünk során, példás kapcsolat alakult ki Magyarország és Svédország között. Elég utalnunk a Rákóczi-, az 1848-as szabadságharcban kialakult együttműködésre.A svédek segítőkészsége érzékelhető volt a 30-as években, amikor Karinthyt, Kosztolányit gyógyították híres orvosaik. (Azon az épületen, ahol az agyműtétet elvégezték, a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége svéd és magyar nyelvű emléktáblát avatott, 1976-ban.)

 A svéd főváros, Stockholm látképe. Kép forrása: Szerző

 

Noha, a 20. század két világháborújában és a hidegháború évtizedeiben Svédország semleges ország maradt, diplomatái önfeláldozó, embermentő munkát végeztek országunkban. Sok honfitársunknak adtak menedéket, például Szent-Györgyi Albertet is svéd diplomaták bujtatták el a német üldözői elől. A rendszerváltás után, a két ország diplomáciai kapcsolata elmélyült, kulturális, tudományos együttműködésünk gazdagabbá vált.

 

Svédországban, országszerte jelentős számú magyar honfitársunk él. Egyes becslések szerint számuk 25-35 ezer közé tehető. 1956-tól 1958-ig körülbelül tízezer magyarországi menekült érkezett az országba, átmenetileg menekülttáborokban helyezték el őket.

 

A Magyar Ház Stockholmban. Kép forrása: Szerző

 

A skandináv országban, mintegy hatvan svéd nyelvű könyv olvasható, amely részben, vagy teljes egészében az 1956-os magyar szabadságharcról szól. (A könyvek körülbelül felét más nyelvből fordították svédre, a többi svéd szerzőktől származik.)

 

Az elmúlt 12 évben, egy kisvárosnyi, 9 ezer 769 magyar állampolgár telepedett le. Az óhazával nem szűnt meg kapcsolatuk. Magyar művészek, tudományok művelői járnak közéjük, emlékeznek meg közösen nemzeti ünnepeinkről. A kint élő magyar közösségek az aktuális magyar vonatkozású eseményeket figyelemmel kísérik, így napjainkban a svéd NATO- csatlakozás ratifikálása körüli huzavonát is.

 

Karinthy-emléktábla annak a kórháznak a falán, ahol agyműtétet végeztek az írón. Kép forrása: Szerző

Egy nem teljes körű felmérés szerint a svédországi magyarok 69 százaléka egyértelműen támogatja Svédország NATO-csatlakozását, tizedük csak részben ért egyet a csatlakozással, és 17 százalékuk kifejezetten ellenzi azt. A Stockholmba látogató Fidesz-delegáció márciusban tett, reményt keltő nyilatkozata szerint Svédország tagsága erősíti a NATO-t, és Magyarország támogatja a szervezetbe felvételét. A legnagyobb svéd kormánypárti erő vezetője pedig azt nyilatkozta, hogy egymás tiszteletén alapuló, új fejezetet kívánnak nyitni a svéd-magyar kapcsolatban.

 

Elmúlt a nyár. A NATO-csatlakozás ügye még mindig nem került a magyar parlament elé. Az egymás tiszteletén alapuló, hagyományos svéd-magyar együttműködés jövője még nem kezdődött el.

 

Megjegyzés: A szerző írása előzőleg, október 5-én, a www.vitalap.hu felületének ezen a helyén jelent meg: https://www.facebook.com/margit.szoke.58

 

 

Kép1: A svéd főváros, Stockholm látképe. Kép forrása: Szerző

 

Kép2: A Magyar Ház Stockholmban. Kép forrása: Szerző

 

Kép3: Karinthy-emléktábla annak a kórháznak a falán, ahol agyműtétet végeztek az írón. Kép forrása: Szerző

 

 

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.