2024. április 25., csütörtök,  Márk
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2023. augusztus 26., szombat
Gondatlanság vagy szándékosság
Ökológiai katasztrófa a Sződrákosi-patakban - Publicisztika
Szerző: Zsidov Magdolna
Kérdés, vajon hányan hallottak a Sződrákosi-patakról? Magyarországnak nem egy természeti helye van, ahogy patakja is, amelyről nagy általánosságban nem is hallottak az emberek. Őszintén, magam sem hallottam eddig erről a patakról. De most egy szomorú esemény kapcsán, nem lehetett aggódás nélkül a történteket figyelni. Az egész ország megismerhette a hírekből azt a helyszínt, ahol a napokban hatalmas károkat szenvedett ez a patak, amely több, gazdag halállományú halastavat köt össze, és olyan fontos településeket, mint Veresegyház vagy Vácrátót.

A lakosság csak 1-2 nap után figyelt fel eleinte a bűzre, majd az Őrbottyáni II- es tározóban felfedezték a haltetemeket és elpusztult kagylókat, kacsákat. A kép illusztráció. Kép forrása: Wikipédia

 

Bő egy hete, hogy jelentősen károsodott ennek a két agglomerációs településnek élővilága. A történet érdekessége, hogy a hatalmas károk ellenére mégsem tud róla senki semmi érdemlegeset nyilatkozni. Több halastóban kipusztultak a halak, de eddig csak a helyiek figyelhették és bánkódhattak az ökológiai csapás felett. Bár a károkozó ténye ismert, hiszen három napon át dolgozott az üzemzavar elhárításán, de eddig még egy közleményt sem adott ki, hogy tájékoztassa a lakosságot a lehetséges veszélyekről. Sajnálatos, hogy manapság országunkban ez így és ilyen módon megtörténhet. Az elhallgatások, elkendőzések sora napi eseménnyé válik. Nincs felelősségvállalás, nincs bűntudat, nincs pontos és hiteles tájékoztatás, miközben Babits Mihály, Jónás könyvében írt közismertté vált sora: „Vétkesek közt cinkos, aki néma” élő példájának lehetünk nap nap után tanúi. A múlt szerdán kezdődött szennyvízszivárgás rengeteg ember életét veszélyeztette Veresegyház térségében. Bár észlelték a tragédiát, nem tettek ellene sürgős intézkedést, nem akadt senki, aki felhívta volna a fürdőzők figyelmét, hogy az életüket kockáztatják a fürdőzéssel. Az önkormányzatok eleinte mélyen hallgattak, de a sajtó megkeresésére már színt vallottak. A felelős viszont továbbra is titkolózik. Cserháti Ferenc polgármester elmondás szerint, múlt hét szerda éjjel Veresegyház vasúti töltése alatt eltörött egy szennyvízcső, így a szennyvíz nem a tisztítóba, hanem a közeli Sződrákosi-patakba ömlött. Mindezen túl az átemelő berendezés meghibásodása is elképzelhető. A kivizsgálás még folyamatban van. A hibákat csak három nap alatt sikerült elhárítani, így a patak által táplált összes tó vize mérgezett lett.

 

Az igazán megrázó ebben az esetben, hogy a régió vízügyi ellátásáért felelős DMRV Zrt. ezt megpróbálta eltussolni. A lakosság csak 1-2 nap után figyelt fel eleinte a bűzre, majd az Őrbottyáni II- es tározóban felfedezték a haltetemeket és elpusztult kagylókat, kacsákat.

 

A történetben drámai hanyagság, de még az sem kizárt, hogy szándékos elhallgatás történt a vízügy részéről. A szándékosságot az is alátámaszthatja, hogy a hatóságok az önkormányzatok értesítését elmulasztották. Még további súlyosbító körülmény, hogy tudomásuk ellenére, a helyzet katasztrofális voltát, menthetetlenségét, a természetet ért csapást el akarták kendőzni, amely akár emberéleteket is követelhetett volna.

 

 

Kép: A lakosság csak 1-2 nap után figyelt fel eleinte a bűzre, majd az Őrbottyáni II- es tározóban felfedezték a haltetemeket és elpusztult kagylókat, kacsákat. A kép illusztráció. Kép forrása: Wikipédia

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.