2024. július 24., szerda,  Kinga és Kincső
 
 
 
 

Publicisztika

[Publicisztika]
2023. február 12., vasárnap
Eppur si muove: És mégis mozog a Föld
A természet nem mérlegel, ellenben az ember, csak ezt teheti
Szerző: Zsidov Magdolna
Drámai erejű földrengés rázta meg Törökország déli, Szíria északi részét. Hétfőn hajnalban 7,8-as erősségű, majd további számtalan – valamivel – kisebb rengés követte az elsőt. Mindez az apokaliptikus természeti csapás, három hónappal az elnökválasztás előtt történt. Hogy ez mennyire fogja befolyásolni Recep Tayyip Erdogán török elnök újraválasztását, ez most valóban a jövő titka. Mindenesetre, ígéretet tett a krízisállapot enyhítésére, a károsultak megsegítésére, amely 10 ezer lírát (azaz 530 dollárt) jelent.

Földrengés Törökországban. Kép: Agerpres/Epa

 

Ugyanekkor Erdogan elismerte, hogy voltak problémák azzal, ahogy kormánya a hétfői, dél-törökországi, pusztító földrengésekre reagált. A túlélőktől kritikák özöne zúdul az elnökre, amiért órákon át tehetetlenül hallgattak, miközben a romok alatt lévők sikolya egyre halkult, a túlélőké pedig egyre hangosabb lett. Kritikájukban úgy fogalmazták: „Nem érezzük, hogy figyelnének ránk. Sehol sincs a hadsereg. Hol van az állam? Hol az országos egység? Hol van az ország többi, sértetlen részének szolidaritása?”

 

Az első híreket, képeket nézve a Facebook oldalain, a kétkedésüknek hangot adók döbbenetes soraival lehetett szembesülni. Például azt vonták kétségbe, hogy több háztömb között csak egyetlen egy omlott össze. Megkérdőjelezték, hogy ez a földrengés következménye lett volna, inkább „gyanították”, hogy ez szándékos épületrobbantás volt. Szomorú tapasztalni, hogy az emberek már semminek sem hisznek, összeesküvés elméletek sorát gyártják, meggyőződés, utánajárás nélkül.

Közben napvilágot látott, és heves bírálat érte a törökországi széleskörű korrupciót is, ami lehetővé tette a jogszabályok megkerülését. Ugyanis, mint kiderült, az épületek 75 százaléka nem rendelkezett statikai biztonsági ellenőrzéssel, így, engedély nélkül épült házak sora omlott össze. Ahogy a tudósításokban olvasható, több ezer földrengés-biztosnak minősített, ám korántsem masszív ház épült így, amiknek előre meg lehetett jósolni tragikus végét, esetleges földrengés esetén, ami sajnos be is következett. Mindez bizonyítja, hogy a korrupciónak milyen szövevényes kiterjedése, és milyen súlyos, emberi életeket befolyásoló kára van. A korrupció nem csak egy létező történet, annál jóval több, megfordíthatatlan károkat okoz. Alattomos jelenség, amelyben a haszonélvezők és a vesztesek állnak egymással szemben.

 

,,Ember, kutya együtt kutatott és kutat…” Kép: Agerpres/Epa

 

Ez az esemény nem csak több évtized óta a legnagyobb földrengés, de meg kell, hogy rengesse az emberek tudatát, értékítéletét, viszonyát a természethez, egymáshoz. A természetet nem lehet visszafogni, a Föld forog, de az emberi önzést, gátlástalanságot, a mérhetetlen pénzéhséget, igen. Ami ebben a fájdalmas eseményben mégis megható, hogy 70 ország, még a háború sújtotta Ukrajna is segítségnyújtással állt mellé a sokat szenvedett török és szír embereknek. Ember, kutya együtt kutatott és kutat még három nap után is életjelre, s ha talál, sírásra fakasztja még a kemény próbatételekhez szokott bátor mentőst is.

 

Isten óvja az emberiséget a természet forrongó arcától, de, amiben része van, amihez köze van, azt tegye meg, még mielőtt nagyobb nem lesz a baj. A bolygónkat, de egymást is szeressük annyira, hogy még, ha időnként a rosszabbik arcát mutatja, mi megbocsátjuk neki is, embertársunknak is.

 

 

Kép1: Földrengés Törökországban. Kép: Agerpres/Epa

 

Kép2: ,,Ember, kutya együtt kutatott és kutat…” Kép: Agerpres/Epa

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.