2024. július 24., szerda,  Kinga és Kincső
 
 
 
 

Sport

[Sport]
2024. július 06., szombat
A békési sprinter első nagy kihívása
Jövő hét kedden, július 9-én kel útra a 12 fiúból és ugyanennyi leányból álló serdülőkorú utánpótlás-válogatott Belgrádba - Szerbia fővárosában rendezik meg az idei Korosztályos Úszó Fesztivált (CECJM), amelyen 17 nemzet legjobbjai lépnek rajtkőre
Szerző: Jávor Péter
Jövő hét kedden, július 9-én, kel útra a 12 fiúból és ugyanennyi leányból álló serdülőkorú utánpótlás-válogatott Belgrádba, ugyanis Szerbia fővárosában rendezik meg az idei Korosztályos Úszó Fesztivált (CECJM), amelyen 17 nemzet legjobbjai lépnek rajtkőre.

Kis Norbert elrajtol a 100 méteres gyorsúszásban. Kép: Tésik Attila

 

Korábban, beszámoltunk róla, hogy a Békéscsabai Előre Úszó Klub fiatal versenyzője, a leginkább hátúszóként jegyzett Takács Botond bekerült az utazó csapatba. Ezúttal, írásunkban, egy másik Békés vármegyei 15 éves sprinterről esik szó, aki ugyancsak meghívást kapott Krajnyák György utánpótlás szövetségi kapitánytól a nagyszabású nemzetközi eseményre. Nevezetesen Kis Norbert, a Békési Úszóklub Egyesület gyors- és pillangóúszó fiatalja, akinek edzője Szegedi Szabolcs.

 

Elöljáróban annyit érdemes még feleleveníteni: Békésen még másfél évtizedes múltra sem tekint vissza az úszósport, hiszen a 25 méteres ötpályás fedett medence a 2010-ben épült meg, majd rövid időn belül – először gyulai segítséggel Triton SE néven – megalakult a klub, amely öt évvel ezelőtt lett önálló, s azóta Békési Úszóklub Egyesület néven működik. A kezdetekben az egykori remek mellúszó, Vass Gyula volt az edző, immár tíz éve Szegedi Szabolcs is a klubban tevékenykedik. Az utóbbival és tanítványával, Kis Norberttel beszélgettünk a nagy kihívásról.

 

A bátyám, Zoltán már két-három éve úszott, amikor hatására, tíz évvel ezelőtt, én is bekerültem egy tanfolyamra, és Vass Gyula kezei alatt sajátítottam el a sportág alapjait, majd kezdetben ő volt az edzőm is – kezdte a fiatal sprinter. – Nekem későn nő be a fejem lágya, ezért sokáig félvállról vettem az úszást. Persze rendszeresen jártam az edzésekre, de vonzott a foci is. Az orvosok is ajánlották nekem a vizes sportot, ezért sem szakadtam el tőle.

 

Mióta veszed komolyabban az úszást?

 

Nagyjából két éve, amikor az első komolyabb eredmények jöttek.

 

Mit jelent számodra, hogy utánpótlás-válogatott lettél?

 

Még márciusban a békéscsabaiak edzője, Petróczki Zsombor említette, ha komolyan veszem a versenyeket, eredményeim alapján eljuthatok a V4-ek viadalára. Akkor ez nem sikerült. Azóta azonban javítottam egyéni rekordjaimon, így kaptam meghívást a belgrádi nemzetközi versenyre. Úgy gondolom, mostantól elmondhatom magamról, hogy valóban úszó vagyok, és képviselhetem Magyarországot.

 

Milyen eredménnyel lennél elégedett a szerbiai versenyen?

 

Ez lesz életem első külföldi nemzetközi versenye, a mezőnyt azonban egyáltalán nem ismerem. Célom, hogy a legjobb eredményeimet elérjem, ha lehet, meg is javítsam. Hozzáteszem: a csúcsformát viszont a július végi országos bajnokságra hegyezzük ki. Azért jó lenne az első öt közé, a váltókkal pedig akár a dobogóra kerülni.

 

Hét éve dolgozom Norbival – ezt már Szegedi Szabolcs, a tehetséges sprinter edzője mondta. – Kissrácként kiforratlan volt, de már akkor látszott rajta, hogy robbanékony vízben és a szárazföldön egyaránt. Alkata, izomzata már akkor sprinter jeleket mutatott.

 

Mikor robbant be a legjobbak közé?

 

Pár éve „tűzközelben” van, ott van a hazai ranglista első három helyezettje között. Fejlődése töretlen, sikerei láttán egyre céltudatosabb. Ma már a korosztályos ranglista legjobbja. Eredményeihez kellett a jó hazai háttér is, megkap mindent a regenerációhoz, az étkezésére, a vitaminokra alaposan odafigyelnek szülei. Tizenöt évesen remek eredménysora van, hiszen 50 méter gyorson 24,91 másodpercig jutott, százon a legjobbja 54,34, kétszázon 2:00,56. Másik erőssége a pillangóúszás, ahol a rövidebb távon 26,96, százon pedig 59,77 a legjobb eredménye.

 

Mik az erényei?

 

A már említett robbanékonysága mellett az, hogy jó versenyző típus. Amit kérek tőle a versenyeken, mindig teljesíti. Ma már megvan benne a tudatosság is.

 

Mit vársz tőle Belgrádban?

 

A csúcsformát majd a hazai országos bajnokságon. Most viszont azt, hogy ott is tudatos legyen. Közelítse meg, vagy akár szárnyalja túl a legjobbjait. Belgrádban egyébként az 50, a 100 és a 200 méteres gyorsúszásban áll rajtkőre, valamint a váltókban számolnak vele.

 

 

Kép: Kis Norbert elrajtol a 100 méteres gyorsúszásban. Kép: Tésik Attila<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.