2024. július 24., szerda,  Kinga és Kincső
 
 
 
 

Sport

[Sport]
2024. július 05., péntek
Ketrecharc helyett hátúszó rekordok
Ma is akad igazi ígéret a csabai uszodában, a 15 esztendős Takács Botond - Vele és edzőjével, Petróczki Zsomborral beszélgettünk vizes mindennapjaikról
Szerző: Jávor Péter
Az elmúlt évtizedekben mindig akadt olyan sportolója a Békéscsabai Előre Úszó Klubnak, akit nemzetközi szinten jegyeztek. Emlékezzünk vissza a rövidpályás világbajnok, Európa-bajnok, olimpikon Szabados Bélára, majd a hazai bajnok Szentesi Szabolcsra, legutóbb pedig az Európa-bajnoki dobogós, ugyancsak olimpikon Bohus Richárdra. Nos, ma is akad egy igazi ígéret a csabai uszodában, nevezetesen a 15 esztendős Takács Botond.

Takács Botond és edzője, Petróczki Zsombor a békéscsabai Árpád fürdő versenymedencéjének előterében. Kép: Jávor Péter

 

S miért kiálthatjuk ki tehetségnek? Nos, az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Bohus Richárd immár 15 éve fennálló, akkoriban 15 évesen elért 50 méteres hátúszó rekordját nemrégiben javította meg 27,92 másodpercre. A 100 méteres csúcsától is csupán egy leheletre van, érthetően ez a legközelebbi célkitűzése. Igaz, fiatal kora miatt egyelőre nem tehetünk neve mellé hasonló eredménysort, ám gyors felbukkanása és eddig elért eredményei alapján utolérheti egykori klubtársai sikereit. Vele és edzőjével, Petróczki Zsomborral beszélgettünk vizes mindennapjaikról.

 

Mindig is úszó akartál lenni? – kérdeztem az ifjú sportolót.

 

Tény, hét-nyolcévesen tanított meg Lázár Olga néni úszni, attól kezdve jártam is az edzésekre becsületesen, ám akadt egy időszak, amikor váltottam, és próbálkoztam a ketrecharccal. De visszavágytam az uszodába, és három hónap után, újra a vizes tréningeken vettem részt. Dolgoztam Tóth Gabi néni, majd Valach Dávid keze alatt, végül Petróczki Zsomborhoz kerültem.

 

Melyik eddigi eredményedre vagy a legbüszkébb?

 

Tavaly, decemberben, Szegeden, a rövid pályás korosztályos bajnokságon, a 100 méteres hátúszásban a döntőbe kerültem, ahol mindössze egyetlen századdal maradtam le a dobogóról.

 

Ha már a távoknál tartunk, milyen eredményeket értél el eddig?

 

Az 50 méteres távon 27,92 másodpercnél, a százas távon 1:00,03-nál tartok, kétszázon pedig az eddigi legjobbam 2:12,65.

 

A V4 Olympic Hopes' Meet, azaz V4 országok olimpiai reménységeinek májusi budapesti találkozóján mutatkozhattál be komolyabb nemzetközi versenyen. Az ott elért eredményeid alapján, ebben a hónapban, már egy újabb kihívás vár rád.

 

Július 9-én kelünk útra a Belgrádban megrendezendő Közép-európai Serdülő Korosztályos Fesztiválra (CECJM – A szerk.). Ezen már 17 nemzet legjobbjai lépnek rajtkőre.

 

Mit vársz magadtól Belgrádban?

 

Nem ismerem a mezőnyt, így nehéz lenne helyezésekről beszélni. Ráadásul most munkából megyünk Szerbiába, nem erre, hanem a majdani serdülő országos bajnokságra hegyezzük ki a csúcsformát, ahol már szeretném százon áttörni az egyperces határt.

 

Várhatóan, jóval erősebb lesz a mezőny Belgrádban, mint a V4-ek viadalán – ezt már edzője, Petróczki Zsombor teszi hozzá. – Ott már a döntőbe kerülés is szép eredmény lehet tőle. Egyébként 12 fiú és 12 leány alkotja az utazó magyar utánpótlás-válogatottat.

 

Mint edző, hogyan jellemeznéd tanítványodat?

 

Nagyjából másfél éve került újra a kezem alá Boti, aki akkoriban meglehetősen zárkózott fiú volt. Az eltelt időszak alatt úgy tapasztaltam, egyre céltudatosabb, az akaratereje mostanában jócskán kezd erősödni, kitartó, jó versenyzői alkat. Ennek köszönhető, hogy erőteljesen megindult a fejlődése. Nem véletlen, hogy az év elején bekerült A Jövő Bajnokai utánpótlás-válogatott programjába, ahol már azokon a foglalkozásokon is részt vett.

 

Mi vele a legközelebbi célod?

 

Az egyik, hogy az ötven méteres táv után Bohus Ricsi százas rekordját is megdöntse, amit még idén nyáron várok. Erre egyébként fogadni is mernék. Most ő még csak elsőéves serdülő, de minimum célkitűzésünk, hogy döntős legyen a hátúszó számokban a július végi országos bajnokságon. Fontos az is, hogy az évjáratos ranglista első helyét megőrizze.

 

 

Kép: Takács Botond és edzője, Petróczki Zsombor a békéscsabai Árpád fürdő versenymedencéjének előterében. Kép: Jávor Péter<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.