2024. május 21., kedd,  Konstantin
 
 
 
 

Sport

[Sport]
2023. november 17., péntek
Kezdődik a kick-box világbajnokság
Portugáliában, a békéscsabai József Attila Lakótelepi SE (JALTE), az orosházi Contact Kick-boksz, a Thai-boksz Harcművész Egyesület, a Barátság SE Battonya, Kondorosi kick-box Klub tíz versenyzője, 20 versenyszámban méretteti meg magát
Szerző: Vitalap.hu
A hét végén Portugáliában, Albufeira-ban kezdődik a WAKO kick-box világszövetség ez évi legjelentősebb versenye, a Senior és Masters Kick-box Világbajnokság. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert világszövetség éppen csak lemaradt a 2028-as, Los Angeles- i olimpia műsorába bekerülésről, így újult erővel rendezi meg egyre népszerűbb versenyeit. Hatalmas mezőny, 78 ország, 1 ezer 432 versenyző 1 ezer 752 nevezéssel lép majd küzdőtérre a tengerparti kisvárosban. Portugália 15 éve rendezett utoljára nagy WAKO kick-boksz világversenyt, így a rendezők is vizsgáznak a nem könnyű feladatból.

A kick-box válogatott Tatán. Kép forrása: Szerző

 

Különleges a világbajnokság azért is, mert soha ennyi Békés vármegyei, felnőtt válogatott sportoló nem indult még a felnőtt világ- és Európa-bajnokságok történetében. A Békés Megyei Harcművész Szövetséghez tartozó négy klub – a békéscsabai József Attila Lakótelepi SE (JALTE), az orosházi Contact Kick-boksz, a Thai-boksz Harcművész Egyesület, a Barátság SE Battonya, Kondorosi kick-box Klub -, tíz versenyzője 20 versenyszámban méretteti meg magát, nehéz mezőnyben.

 

A versenyzők zöme a tatai edzőtáborban készült a nagy eseményre. Vannak közöttük újonc válogatottak - a Viczián ikrek, (Vivien és Dániel), Kovács Mariann, Mármarosi Patrik, -- akik nagy lelkesedéssel és reményekkel utaznak majd el. A többiek már rendelkeznek tapasztalatokkal, sőt érmekkel magyar színekben, az éremkészletet is igyekszenek gyarapítani. Érdekességek is felfedezhetők a világbajnokság előtt. Halustyik Cintia a formagyakorlat mind a négy szabályrendszerében elindul. Viczián Dániel könnyen összekerülhet a német válogatott bátyjával, a sok évig JALTE-nevelés Viczián Rolanddal, mivel ugyanabban a súlycsoportban küzdenek majd. Mezei Nikolett a kick-light világbajnoki cím védője, mindenki a világbajnokot akarja legyőzni. Kovács Mariann bevállalósan mind a három tatamis szabályrendszerben elindul masters kategóriában. Csatasorba áll az egyik legeredményesebb kick-boksz sportoló, a hétszeres világbajnok Debreczeni Dezső is, aki a mastersek között is nyert már világbajnoki címet.

 

A portugáliai világbajnokság plakátja. Kép forrása: Szerző

Az edzők szerint felkészült sportolók utaznak az Atlanti-óceán partjára. Rádai Roland szerint Mezei Nikolett felkészülése nagyon jól sikerült, versenysúlya megvan, sérülések nem hátráltatták. A taekwon-do VB után, a kondíció fejlesztésére és az ideális táplálkozásra fektettek nagy hangsúlyt. Mármarosi Patrik kisebb sérülése helyrejött, a lábadozás után, itthon készült napi két edzéssel. Súlyát könnyen hozta, jó a kedélyállapota, várja az új kihívást. Ha végrehajtja, amivel edzője, Hricsovinyi Károly útnak indította, hogy azonnal törekedjen a pontszerzésre, eredményesen szerepelhet Portugáliában. Kovács Mariann hosszú felkészülési időszakon esett át, és edzője, Litauszki László arra törekedett, hogy minél jobb formába lendüljön. Más klubok versenyzőivel is edzett, a Dohányos team versenyzőivel, ökölvívó edzésekre is járt, Szegeden és Kecskeméten is tréningezett. A három szabályrendszer közül a pointfighting a gyengéje, de igen sokat foglalkoztak ezzel a szabályrendszerrel. A formagyakorlatosok mögött is Litauszki László áll majd.

 

Puravecz Péter szövetségi kapitány szerint tanítványai nagyon sokat léptek előre a felkészülés során. Kotvics-Varga Máté az akrobatikus elemekben fejlődött új anyaggal, Halustyik Cintia specialitása a fegyveres formagyakorlatok, erős anyaggal készült a VB-re, Brebovszky Zoltán a kettő egyvelege. Jól állnak mentálisan és csapatban is elindulnak majd.

 

Sok rivális, köztük az esélyes USA gárdája is jelen lesz, szoros verseny várható. A pointfighting versenyzők versenyző-edzője Debreczeni Dezső tanítványai közül Viczán Dániel az utánpótlás Európa-bajnokság után, formaátmentést végzett. Opauszki Dávid és Viczián Vivien más felkészülést végzett. Jelentős volt az országos bajnokság, az olasz és prágai nemzetközi verseny. Gyakran napi két edzés is volt, Tatán is edzettek, az utolsó héten, Békéscsabán készültek. Jó formában vannak, sokat számít, hogy fejben is ott legyenek. Debreczeni Dezső versenyzőként is elindul, az állóképességgel és rutinnal szerinte nem lesz baj, s valószínűleg a tudással sem.

 

Békés vármegyei, induló versenyzők:

Formagyakorlat szabályrendszer

Brebovszky Zoltán (Contact KTHE Orosháza) Kreatív és zenés fegyveres, zenés pusztakezes forma, mix csapat

Kotvics-Varga Máté (Contact KTHE Orosháza) Kreatív és zenés puszta kezes forma, mix csapat

Halustyik Cintia (Contact KTHE Orosháza) Kreatív és zenés fegyveres, kreatív és zenés pusztakezes forma, mix csapat

 

Pointfighting szabályrendszer

63 kg. Viczián Dániel (Békéscsabai JALTE-Debreczeni team)

94 kg. Opauszki Dávid (Békéscsabai JALTE-Debreczeni team)

55 kg. Viczián Vivien (Békéscsabai JALTE-Debreczeni team)

 

Masters korosztály:

74 kg. Debreczeni Dezső (Békéscsabai JALTE-Debreczeni team)

+65 kg. Kovács Mariann (Kondorosi Kick-box SE)

 

Light-Contact szabályrendszer:

 

65 kg. Mezei Nikolett (Barátság SE Battonya)

 

Masters korosztály: +65 kg. Kovács Mariann (Kondorosi Kick-box SE)

 

Kick-Light szabályrendszer:

65 kg. Mezei Nikolett (Barátság SE Battonya)

 

Masters korosztály: +65 kg. Kovács Mariann (Kondorosi Kick-box SE)

 

K-1 szabályrendszer:

63, 5 kg. Mármarosi Patrik (Békéscsabai JALTE – Energy Gym)

 

A magyar válogatott november 18-án, szombaton, mérlegel majd. Vasárnap lesz a versenybírók hagyományos eligazítása és a sorsolás. Délután, 16 órakor, rendezik a világbajnokság másfél órásra tervezett megnyitó ünnepségét. Hétfőn kezdődnek a selejtezők, A „legkegyetlenebb” szisztéma szerint, egyenes kieséssel. Itt nincs csoportmérkőzés, nincs vigaszág, nincs mód a javításra.

 

Kedden folytatódnak a küzdelmi selejtezők és kezdenek a formagyakorlatosok. Szerdán ugyanígy lesz 10 és 19 óra között, s ekkor kezdenek a mastersek. Csütörtökön, masters döntők és eredményhirdetés lesz. Pénteken, két részletben, 10 és 12 óra, 14 és 19 óra között küzdelmi döntők zajlanak, közte formagyakorlat-eredményhirdetés és 19 után, küzdelmi éremosztás lesz. Szombaton, a döntők harmadik része, a csapatküzdelmek, az eredményhirdetés lesznek.

 

 

Kép1: A kick-box válogatott Tatán. Kép forrása: Szerző

 

Kép2: A portugáliai világbajnokság plakátja. Kép forrása: Szerző<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.