2024. április 25., csütörtök,  Márk
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2024. április 02., kedd
Értelmi fogyatékost vett rá lopásra
Orosházán, férfi a vasútállomás kerékpártárolójából próbált biciklit ellopatni a súlyos fokban értelmi fogyatékos férfival, aki nem büntethető – Ügyészségi indítvány: végrehajtandó börtönbüntetés
Szerző: Sz. M.
Békés vármegyében, közvetett tettesként, kisebb értékre üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta egy 21 éves, büntetett előéletű, orosházi férfival szemben, aki súlyos fokban értelmi fogyatékos férfit vett rá lopás elkövetésére.

A fiatal, orosházi férfi értelmi fogyatékost vett rá, hogy biciklit lopjon neki. A kép illusztráció. Kép forrása: Pixabay

 

A fiatal férfi munkaviszonyból származó, a megélhetését biztosító megfelelő jövedelemmel, vagyonnal nem rendelkezett, ezért elhatározta, hogy létfenntartását vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével fedezi. Többször büntették már vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt. Legutóbb, az Orosházi Járásbíróság a 2023. szeptember 18-án, jogerőre emelkedett ítéletével, többrendbeli, részben kisebb értékre, részben szabálysértési értékre, üzletszerűen elkövetett lopások miatt 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette és elrendelte a pártfogó felügyeletét.

 

Az elmúlt két évben, összesen 39 alkalommal állapították meg a férfi szabálysértési felelősségét közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése, engedély nélküli vezetés, tulajdon elleni szabálysértés, rendzavarás, és közúti közlekedés rendjének megzavarása miatt.

 

A férfi 2023. június 12-én, rávett egy súlyos fokban értelmi fogyatékos és a beszámítási képességét kizáró elmebetegségben szenvedő férfit, hogy lopjon kerékpárt neki. Aznap, délután, Orosházán, a vasútállomás kerékpártárolójához mentek. A férfi és egy fiatalkorú társa a tárolón kívüli műúton várakoztak, míg az értelmi fogyatékos férfi bement a tárolóba. A férfi „azt!” felszólítással rámutatott egy 70 ezer forint értékű, lezárt kerékpárra. A férfi jelzése alapján, a fogyatékos férfi elkezdte a kerékpáron lévő lakatot rángatni, míg a zár eltört.

 

Egy járókelő észlelte ezt, és rászólt a férfira, hogy hagyjon fel vele, majd értesítette a rendőrséget. Ekkor a férfi és társa kerékpárral azonnal elhagyta a helyszínt, a fogyatékos férfi azonban a rendőrök kiérkezéséig a helyszínen maradt a bejelentővel. A férfi a bűncselekmény elkövetésekor tisztában volt a másik férfi elmebeli állapotával és azzal is, hogy emiatt nem büntethető. (Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség)

 

 

Kép: A fiatal, orosházi férfi értelmi fogyatékost vett rá, hogy biciklit lopjon neki. A kép illusztráció. Kép forrása: Pixabay

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.