2024. július 24., szerda,  Kinga és Kincső
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2023. november 19., vasárnap
Hatvanhat éve kazánt gyártanak
Új gyártócsarnokot épített az orosházi Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. - Az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán, 125 millió 300 ezer forint támogatást nyertek el 70 százalékos támogatási intenzitással
Szerző: MTI - Vitalap.hu
Kétszázmillió forintból épített új, 568 négyzetméteres gyártócsarnokot és vásárolt új gépeket a főként kazángyártással foglalkozó, Békés vármegyei, orosházi Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. - közölte az MTI-vel a cég, november 17-én, pénteken.

Az idén, 66 éves Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. a kazángyártás mellett alkatrészgyártással is foglalkozik. Kép: Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. honlapja

 

Az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán, 125 millió 300 ezer forint támogatást nyertek el 70 százalékos támogatási intenzitással, a fennmaradó összeget saját erőből finanszírozzák. Az összegből megépült 568 négyzetméteres gyártócsarnok a jelenlegi mellé, amellyel ezer négyzetméteresre bővült az üzem, Orosházán. Vásároltak két gépet is, a japán hegesztőrobot a nagy darabszámú, kisebb méretű alkatrészek gyártásában nyújt segítséget, a lézervágó lemezmegmunkáló gép segítségével, maguk is elkészíthetnek olyan alkatrészeket, amelyeket eddig készen szereztek be. A támogatásból telepítettek egy 30 kilowatt teljesítményű, napelemes rendszert is.


A cég fő profilja a kazángyártás, a nagyobb, 50 kilowatt teljesítményű gépekből éves szinten mintegy ezer darabot, a kisebb teljesítményűből szintén körülbelül ennyit állítanak elő. Saját termékük egy vegyes tüzelésű kazán, amit főként a hazai piacra szánnak.  A kazánok jelentős részét két osztrák partnernek értékesítik, akik összeszerelés után világszerte árulják azokat, jelentős részük Németországba kerül.


 Ifjabb Szabó Géza ügyvezető az MTI-nek elmondta, lenne kapacitásuk dupla ennyi kazánt is gyártani, ám azt tapasztalják, hogy Magyarországon a koronavírus-járvány alatt megnövekedett kereslet visszaesett. Németországban, pedig egy szakpolitikai vita - hogy gázt vagy megújuló, fatüzelésű energiát használjanak főként - miatt,,érezhető egy kis leállás". Emiatt egyrészt próbálnak új partnereket keresni, másrészt diverzifikálni. Megjegyezte, korábban is gyártottak mezőgazdasági- és építőipari gépekhez, és teherautó-felépítményekhez alkatrészeket ,,kiegészítő munkaként".


Az idén, 66 éves Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. a kazángyártás mellett alkatrészgyártással is foglalkozik, mások mellett a Linamarnak szállítanak, és tűzvédelmi szolgáltatásaik is vannak. Az elmúlt esztendőkben folyamatosan nőtt az exporttevékenységük, míg 2018-ban csak a bevétel egyharmadát adta, ma már a 90 százalékát.


 A cég saját dolgozóinak létszáma 34, jelentős részük szakképzett hegesztő. Az Euro-Unilor Kft. jogelődjét 1957-ben alapították, 1992-ben német-magyar vegyes tulajdonú vállalattá, 1999-ben száz százalékban magyar tulajdonú céggé alakult. A cég kivásárolta 2022-ben, a kockázati tőkebefektetőt, amely a 2008-as válságot következően a fennmaradást biztosította, így jelenleg családi vállalkozásként működik.


 A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a kft. árbevétele tavaly meghaladta az egymilliárd forintot, ami több, mint 200 millió forintos emelkedés a 2021-es évhez képest. Adózott eredménye 2021-ben 128 millió, egy évvel később 78,9 millió forint volt. (Forrás: MTI)

 

Kép: Az idén, 66 éves Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. a kazángyártás mellett alkatrészgyártással is foglalkozik. Kép: Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. honlapja<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.