Címlap
Salátának való a lilahagyma, fokhagyma, gyömbér, brokkoli, sárgarépa, paszternák, petrezselyem, karalábé, zeller, kelbimbó, cékla, karfiol, és amit tudunk a boltokból, vagy a piacról beszerezni. Lehetőleg, a fűszereken kívül, legalább 3-4 féle zöldség legyen a salátánkban. Konzervet is használhatunk, például zöldbabot, zöldborsót, főtt kukoricát.
Ne feledjük a diétázóknak a paradicsom és a paprika cellulóz héját leszedni. Burgonyakockákat megfőzve is tehetünk a salátánkba, ha a napi szénhidrátmennyiségbe a cukorbetegek beszámolták az adagot. Fehérjeként, főtt tojást keverhetünk a salátánkba, de ha van főtt vagy sült hús, azzal oldjuk meg a fehérjepótlást. Így vacsoraként tálalhatjuk a zöldségtálat.
A zöldségzöldet apróra vágjuk össze és így adjuk a salátánkhoz. A zöldségzöldet konyhakészen tegyük adagoltan dobozba és fagyasszuk le télire. A zöldségzöldnek magas a C-vitamin, K-vitamin, az ásványi anyag tartalma. Ne hőkezeljük a kaprot, a zöldségzöldet a salátához, mert a hőkezeléssel veszít a vitamintartalmából.
A salátaalapként használt zöldségféléket is csak fedő alatt, kevés vízben pároljuk, ne főzzük ki belőle a saját levét, maradhat kicsit roppanós is a zöldségünk.
Öntetnek a majonéz nem igazán diétás, de kefirt, joghurtot, tejfölt is keverhetünk hozzá. Öntet lehet a savanykás citromlé és a zöldfűszer-keverék.
Tanácsolom, hogy a hűtőnkben mindig legyen zöldségsaláta készenlétben és a szénhidrátdús menü mellé fél köretként adjuk asztalra a vegyes salátát.
Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán, dietetikus. Telefon: +36-20/486-0126. E-mail: agosonjolan@gmail.com
Kép1: A hűtőnkben mindig legyen zöldségsaláta készenlétben. Kép: Pixabay
Kép2: Salátának való a lilahagyma, fokhagyma, gyömbér, brokkoli, sárgarépa, paszternák, petrezselyem, karalábé, zeller, kelbimbó, cékla, karfiol, és amit tudunk a boltokból, vagy a piacról beszerezni. Kép: Depositphotos
Kép3: Lehetőleg, a fűszereken kívül, legalább 3-4 féle zöldség legyen a salátánkban, így lilahagyma is. Kép: Pixabay
Kép4: A zöldségzöldet konyhakészen tegyük adagoltan dobozba és fagyasszuk le télire. A zöldségzöldnek magas a C-vitamin, K-vitamin, az ásványi anyag tartalma. Kép: Depositphotpos
Kép5: A saláta öntete lehet a savanykás citromlé és a zöldfűszer-keverék. Kép: Dreamstime
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.