2024. október 9., szerda,  Dénes
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2024. szeptember 29., vasárnap
Zöldségsaláta mindig készenlétben
Az őszi és téli asztal körete és fél körete – Diétázóknak citromlével és zöldfűszer-keverékkel
Szerző: Ágoston Jolán
A zöldségfélék begyűjtési időszaka van ezen a szép őszön. Franciasalátának mondható a receptem, de a diétázók egyszerűen elkészíthetik citromos öntettel is a salátájukat. Amennyiben ízlett a saláta alapja, tanácsolom a fagyasztóban a zöldségféleségek elrakását, konyhakészen. Így télen, csak elő kell venni és páclevet készíteni hozzá.

A hűtőnkben mindig legyen zöldségsaláta készenlétben. Kép: Pixabay

 

Salátának való a lilahagyma, fokhagyma, gyömbér, brokkoli, sárgarépa, paszternák, petrezselyem, karalábé, zeller, kelbimbó, cékla, karfiol, és amit tudunk a boltokból, vagy a piacról beszerezni. Lehetőleg, a fűszereken kívül, legalább 3-4 féle zöldség legyen a salátánkban. Konzervet is használhatunk, például zöldbabot, zöldborsót, főtt kukoricát.

 

Salátának való a lilahagyma, fokhagyma, gyömbér, brokkoli, sárgarépa, paszternák, petrezselyem, karalábé, zeller, kelbimbó, cékla, karfiol, és amit tudunk a boltokból, vagy a piacról beszerezni. Kép: Depositphotos

 

Ne feledjük a diétázóknak a paradicsom és a paprika cellulóz héját leszedni. Burgonyakockákat megfőzve is tehetünk a salátánkba, ha a napi szénhidrátmennyiségbe a cukorbetegek beszámolták az adagot. Fehérjeként, főtt tojást keverhetünk a salátánkba, de ha van főtt vagy sült hús, azzal oldjuk meg a fehérjepótlást. Így vacsoraként tálalhatjuk a zöldségtálat.

 

A zöldségzöldet apróra vágjuk össze és így adjuk a salátánkhoz. A zöldségzöldet konyhakészen tegyük adagoltan dobozba és fagyasszuk le télire. A zöldségzöldnek magas a C-vitamin, K-vitamin, az ásványi anyag tartalma. Ne hőkezeljük a kaprot, a zöldségzöldet a salátához, mert a hőkezeléssel veszít a vitamintartalmából.

 

Lehetőleg, a fűszereken kívül, legalább 3-4 féle zöldség legyen a salátánkban, így lilahagyma is. Kép: Pixabay

 

A salátaalapként használt zöldségféléket is csak fedő alatt, kevés vízben pároljuk, ne főzzük ki belőle a saját levét, maradhat kicsit roppanós is a zöldségünk.

 

Öntetnek a majonéz nem igazán diétás, de kefirt, joghurtot, tejfölt is keverhetünk hozzá. Öntet lehet a savanykás citromlé és a zöldfűszer-keverék.

 

 A zöldségzöldet konyhakészen tegyük adagoltan dobozba és fagyasszuk le télire. A zöldségzöldnek magas a C-vitamin, K-vitamin, az ásványi anyag tartalma. Kép: Depositphotpos

 

Tanácsolom, hogy a hűtőnkben mindig legyen zöldségsaláta készenlétben és a szénhidrátdús menü mellé fél köretként adjuk asztalra a vegyes salátát.

 

Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán, dietetikus. Telefon: +36-20/486-0126. E-mail: agosonjolan@gmail.com

 

A saláta öntete lehet a savanykás citromlé és a zöldfűszer-keverék. Kép: Dreamstime 

 

Kép1: A hűtőnkben mindig legyen zöldségsaláta készenlétben. Kép: Pixabay

 

Kép2: Salátának való a lilahagyma, fokhagyma, gyömbér, brokkoli, sárgarépa, paszternák, petrezselyem, karalábé, zeller, kelbimbó, cékla, karfiol, és amit tudunk a boltokból, vagy a piacról beszerezni. Kép: Depositphotos

 

Kép3: Lehetőleg, a fűszereken kívül, legalább 3-4 féle zöldség legyen a salátánkban, így lilahagyma is. Kép: Pixabay

 

Kép4: A zöldségzöldet konyhakészen tegyük adagoltan dobozba és fagyasszuk le télire. A zöldségzöldnek magas a C-vitamin, K-vitamin, az ásványi anyag tartalma. Kép: Depositphotpos

 

Kép5: A saláta öntete lehet a savanykás citromlé és a zöldfűszer-keverék. Kép: Dreamstime

 



<
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.