2024. július 24., szerda,  Kinga és Kincső
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2024. július 08., hétfő
Másfél év alatt 284 csalásért
A dunaújvárosi férfi országszerte becsapta internetes megrendelőit – Ügyészségi indítvány: végrehajtandó börtönbüntetés, kártérítés
Szerző: Vitalap.hu
Békés vármegyében, az Orosházi Járási Ügyészség összesen 283 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége és 1 rendbeli bűntette miatt emelt vádat egy 40 éves, büntetett előéletű, Fejér vármegyei, dunaújvárosi férfival szemben, aki internetes csalásokat követett el.

A férfi összesen 284 sértettet csapott be országszerte – köztük egy orosházi nőt is -, jellemzően 2 ezer forinttól 52 ezer forintig terjedő kárt okozva nekik. A kép illusztráció. Kép: Shutterstock

 

A férfi 2021 áprilisában, közismert, internetes apróhirdetési oldalon és ismerőskereső portál apróhirdetési felületén, különböző álnevekkel, felhasználói fiókokat hozott létre. Felhasználásukkal, 2021 áprilisa és 2022 decembere között, folyamatosan, valótlan tartalmú hirdetéseket tett közzé. A férfi építőjátékokat, diafilmeket, diavetítőket, horgászkellékeket és videójáték-konzolokat hirdetett eladásra, azt a látszatot keltve, hogy az eladásra kínált termékek a tulajdonában és birtokában vannak. A férfinak már a hirdetések feladásakor sem állt szándékában a teljesítés. A valóságban, a meghirdetett termékek nem is voltak a tulajdonában, szándéka a megrendelők tévedésbe ejtése révén, a vételárak jogosulatlan megszerzése volt.

 

A megrendelők a megállapodás után, a férfi által megadott, a saját, és az édesanyja, édesapja nevén vezetett, de általa használt bankszámlákra a vételárakat átutalták. A férfi az átutalások megérkezése után, a termékeket a megadott határidőig nem küldte el, a vételárakat nem fizette vissza, a megrendelőknek elérhetetlenné vált.

 

A férfi összesen 284 sértettet csapott be országszerte – köztük egy orosházi nőt is -, jellemzően 2 ezer forinttól 52 ezer forintig terjedő kárt okozva nekik. A férfi az elkövetés során, a mások által utalt pénzből, 29 megrendelő kárát megtérítette, de a többiek kára megtérítetlen.

 

A járási ügyészség a férfi beismerése esetére, mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában indítványozta, hogy a bíróság végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítőknek okozott kár megtérítésére. Azon megrendelőknek, az okozott kár erejéig, akik nem jelentettek be polgári jogi igényt, azaz nem kérték káruk megtérítését, rendeljen el vagyonelkobzást. (Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség)

 

 

Kép: A férfi összesen 284 sértettet csapott be országszerte – köztük egy orosházi nőt is -, jellemzően 2 ezer forinttól 52 ezer forintig terjedő kárt okozva nekik. A kép illusztráció. Kép: Shutterstock

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.