2024. július 24., szerda,  Kinga és Kincső
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2024. július 08., hétfő
Az Isten a Várszínpadon
Ma, este, Ferdinand von Schirach műve az Örkény Színház előadásában - Az eutanázia kérdése az ókor óta foglalkoztatja a közvéleményt – A színház folytatja az aktuális közösségi, társadalmi kérdések színpadi megvitatását
Szerző: Vitalap.hu
Békés vármegyében, a Gyulai Várszínház Várszínpadán, július 8-án, ma, 20.30 órától, Ferdinand von Schirach az Isten című darabját láthatják a nézők, az Örkény Színház előadásában. Előadja Máthé Zsolt, Pogány Judit, Bíró Kriszta, Hámori Gabriella, Vajda Milán, Kerekes Éva, Csákányi Eszter, Csuja Imre. A rendező Mácsai Pál. Fordította Nagy Klaudia. Magyar színpadra alkalmazta Varga Zsófia és Mácsai Pál.

A Gyulai Várszínház Várszínpada, esti előadáson. Kép forrása: jegy.hu

 

Az eutanázia kérdése az ókor óta foglalkoztatja a közvéleményt. Szókratész, Platón és Seneca is támogatta, de az orvostudomány megalapítója, Hippokratész például ellenezte. A kérdés, van-e joga az embernek beavatkozni saját halálának folyamatába, ma is sok helyen heves vitákat vált ki.

 

Magyarországon, jog szerint, az aktív eutanázia minden formája tiltott és büntetendő. Orvos nem segédkezhet tevőlegesen, aktív módon abban, hogy egy beteg véget vessen az életének. Az etikai kérdés ugyanakkor nyitva áll, segíthet-e orvos valakinek abban, hogy méltósággal fejezze be az életet?

 

Az előadásban egy hetvenkilenc éves, ötven év házasság után, a férjét elvesztő, de fizikailag és szellemileg tökéletesen ép nő kér segítséget a háziorvosától ahhoz, hogy rendezett módon, legálisan fejezhesse be az életét. Az orvos vonakodik, ezért a nő –  ügyvédje segítségével –, nyilvános vitát szervez, hogy orvosszakértők, jogászok, és az egyház képviselőinek véleménye mentén döntsenek arról, teljesítheti-e, teljesítenie kell-e háziorvosának a nő utolsó kívánságát.

 

Az előadásban a nézők véleménye is teret kap. A Terror szerzőjének új darabja, az Isten a magyar jogrendre alkalmazva, és az elmúlás mindenkit érintő problémakörének hazai gyakorlatát is érintve, a nagy sikerű németországi bemutatók után, itthon, az Örkényben látható először, folytatva színházban az aktuális közösségi, társadalmi kérdések színpadi megvitatását.

 

Megjegyzés: Az előadást 14 éven felülieknek ajánlják. (Forrás: Gyulai Várszínház)

 

Jelenet az előadásból. Kép: Horváth Judit. Kép forrása: Gyulai Várszínház

 

Kép1: A Gyulai Várszínház Várszínpada, esti előadáson. Kép forrása: jegy.hu

 

Kép2: Jelenet az előadásból. Kép: Horváth Judit. Kép forrása: Gyulai Várszínház

 

Videó az előadásról. Forrás: Gyulai Várszínház

 

 

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.