2024. július 24., szerda,  Kinga és Kincső
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2024. július 07., vasárnap
Mától a legmagasabb hőségriasztás
Az ország egész területére, július 7-től, mától július 12-ig, péntek éjfélig adta ki az országos tisztifőorvos a harmadfokú hőségriasztást – Napi középhőmérséklet 27 celsius fok fölött – Mit ne tegyünk a hőségben
Szerző: MTI - Vitalap.hu
Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól, mától, péntek éjfélig - tudatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben. Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján rendelte el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére, július 7-től, ma, 0 órától, július 12-ig, pénteken, 24 óráig.

Egész nap lángol a táj. Kép: Pixabay

 

Az NNGYK és a katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban. Még félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Aki napon álló autóban hagyott gyermeket, vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

 

Kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A kéményben légdugó alakulhat ki, amely miatt a füstgáz visszaáramlik és szén-monoxid fejlődik. Ezért nyáron is szükséges a nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid érzékelőt működtetni.

 

Vasárnap, három vármegyében, majd hétfőn és kedden az ország egyre nagyobb részén emelkedhet a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok fölé. Kép: Pixabay


 Melegben megnő a szabadtéri tüzek kockázata. Jelenleg hat vármegyében van tűzgyújtási tilalom. A hőségriasztás ideje alatt ott sem tanácsos elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat engedélyezi. A bográcsozók, grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet.


 Az NNGYK és a katasztrófavédelem közlése szerint, a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra. A szabadban végzett, intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés, sportolás, hőgutát okozhat, életveszélyes állapot is kialakulhat. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe.


A katasztrófavédelem weboldalán elérhető a légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

 

 -----------------------------------------

 A bográcsozók, grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet. Kép: Pixabay

 

Vasárnap, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, majd hétfőn és kedden az ország egyre nagyobb részén emelkedhet a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok fölé - írta a HungaroMet Zrt. az MTI-hez, szombaton eljuttatott veszélyjelzésében.

 

A meteorológiai szolgálat vasárnapra másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területére, a három vármegyében a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Baranya, Somogy, Tolna, Fejér, Pest, Heves, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, itt a napi középhőmérséklet 25 fok felett lehet.

 
Hétfőre, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt.

 
Kedden, további vármegyékben alakulhat 27 fok felett a középhőmérséklet. Erre a napra már Fejér és Pest vármegyére is másodfokú figyelmeztetés van érvényben magas középhőmérséklet miatt. (Forrás: MTI)

 

 Hűvöset nyújt az erdő: Kép: Pixabay

 

Kép1: Egész nap lángol a táj. Kép: Pixabay

 

Kép2: Vasárnap, három vármegyében, majd hétfőn és kedden az ország egyre nagyobb részén emelkedhet a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok fölé. Kép: Pixabay

 

Kép3: A bográcsozók, grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet. Kép: Pixabay

 

Kép4: Hűvöset nyújt az erdő: Kép: Pixabay

 <
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.