2024. június 14., péntek,  Vazul
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2024. június 11., kedd
Milliók bankszámlákról bankszámlákra
Pénzmosás miatt kezdeményezte az orosházi ügyészség a pécsi férfi letartóztatását, akit Tenerifén fogtak el, nemzetközi elfogatóparanccsal – A bíróság elrendelte a férfi letartóztatását
Szerző: Vitalap.hu
Jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntette miatt kezdeményezte a Békés vármegyei, Orosházi Járási Ügyészség egy 48 éves, büntetett előéletű, Baranya vármegyei, pécsi férfi letartóztatását, akinek a bankszámláira általa is tudottan, csalásból származó pénzek érkeztek.

 A pécsi férfi a számláira utalt pénzt – 33 millió forintot – Angliában vette fel és utalta további bankszámlákra. A kép illusztráció. Kép: Pixabay

 

Ismeretlen elkövetők 2022-ben, az interneten, álnéven, különböző ingóságokat hirdettek meg eladásra azt a hamis látszatot keltve, hogy az ingóságok megvásárolhatók. A hirdetésre jelentkezők az elkövetők kérésére, a meghirdetett termék vételárát, vagy a vételárelőleget előre átutalták a megadott bankszámlákra. Az elkövetők azonban a hirdetett ingóságot nem adták át, nem küldték el a vevőknek, és a vételárakat, vételárelőlegeket sem fizették vissza.

 

Az ismeretlen elkövetők a fenti módszerrel, összesen 70 vevő esetében valósítottak meg csalást úgy, hogy a vételárakat, vételárelőlegeket több, a bűncselekmény elkövetésében közreműködő – köztük a 48 éves, pécsi férfi –, nevén vezetett bankszámlákra utaltatták át. A férfi a csalások elkövetéséből származó, a számláira átutalt pénzt – több, mint 33 millió forintot az eredet elfedése, leplezése miatt –, készpénzben, Angliában felvette, és más, ugyancsak a csalás elkövetéséhez használt bankszámlákra továbbutalta.

 

A férfi a lakóhelyén nem tartózkodott és a tartózkodási helyének felkutatása sem vezetett eredményre, ezért az eljáró hatóságok előbb belföldi, majd európai, végül nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene. Az elfogatóparancsok alapján 2024. május 12-én, a spanyolországi Tenerifén fogták el, majd 2024. május 24-én, a büntetőeljárás lefolytatására Magyarországnak átadták.

 

A férfi esetében, a kényszerintézkedés több különös feltétele is fennállt. A járási ügyészség azért kezdeményezte a férfi letartóztatását, mert a bűncselekmény tárgyi súlya, magas büntetési tétele miatt fennállt a szökés, elrejtőzés veszélye. Tartani lehetett attól is, hogy a férfi szabadlábon a tanúk befolyásolásával, a bizonyítékok manipulálásával a bizonyítás eredményességét veszélyeztetné, és a bűnismétlés veszélye is fennállt.

 

A nyomozási bíró, egyetértve a járási ügyészség indítványával, egy hónapra elrendelte a férfi letartóztatását. (Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség)

 

Kép: A pécsi férfi a számláira utalt pénzt – 33 millió forintot – Angliában vette fel és utalta további bankszámlákra. A kép illusztráció. Kép: Pixabay

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.