2024. június 14., péntek,  Vazul
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2024. június 10., hétfő
Szombaton délután tetőzött a Duna
Az újabb esőzések az apadás ütemét lassítják, kisebb vízszintemelkedéseket okoznak – Marad az esős időjárás - Magyarországon, már több, mint 1 ezer 200 kilométeren van árvízi védekezés – Katonák is segítenek a Rábánál
Szerző: MTI - Vitalap.hu
Budapesten, az előre jelzetteknek megfelelően zajlott le a Duna szombat délutáni tetőzése, de a vízgyűjtőket újabb csapadék érte. A vízügyeseknek most elsősorban a Rábára kell figyelniük - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap az MTI-vel. Az apadást a német és az osztrák vízgyűjtőkre érkezett újabb csapadék lassítja, és a Dunán tartósan magas vízállásokat okoz. A Rábán, még a hármas fokozatot meghaladó, rekordközeli vízszint is kialakulhat. Budapesten, szombat délután, az előre jelzett tartományban, 648 centiméteren tetőzött a Duna, vasárnap reggelre, már 7 centimétert apadt.

Az áradó Duna Budapesten, a Lánchídnál, az árhullám tetőzésekor 2024. június 8-án. MTI/Hegedüs Róbert

 

Az OVF arra hívta fel a figyelmet, hogy a folyó németországi és ausztriai részvízgyűjtőit szombaton hidegfront érte el, helyenként számottevő csapadékkal, ezen belül elsősorban a Rába vízgyűjtőjén hullott nagyon jelentős mennyiség.

 
A legfrissebb előrejelzés szerint, a következő napokban is marad az esős időjárás. A Dunán és minden mellékfolyójának vízgyűjtőjén, területi átlagban, jellemzően napi 10-25 milliméternyi csapadékra lehet számítani. A csapadékos időjárás a Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtőin is jellemző lesz a következő napokban, helyenként 30 vagy akár 40 milliméternyit is meghaladó napi területi átlagértékekkel.

 

z áradó Duna Budapesten, a Lánchídnál, az árhullám tetőzésekor 2024. június 8-án. MTI/Hegedüs Róbert

 
Az újabb csapadék következtében, egyes bajorországi és ausztriai folyók már újra áradnak, ami a Duna hazai szakaszán jelenleg levonuló árhullám tetőzési szintjeit már nem, az apadás ütemét azonban jelentős mértékben befolyásolja, és várhatóan újra kisebb vízszintemelkedéseket okoz.


A Győr-Moson-Sopron vármegyei Nagybajcsnál, tartósan a másodfok, másutt az első fok szintje körüli vagy afeletti vízállásokra lehet számítani. Reális esély van arra, hogy Budapestnél, a vízszint újból megközelíti-eléri a rakpart szintjét a jövő hét második felében. A vasárnapi előrejelzés szerint, a Dunán, a Budapest alatti szakaszon, az elsőfokú árvízvédelmi szintet meghaladó, megközelítő, tetőző vízállás mellett várható az árhullám levonulása.

 

Budapesten, a 2013. június 8-i, dunai árvízi összefogás emlékére. Kép: Adhitiani Ferryana Suzanthi

 
A szigetközi vízgyűjtőre lehullott, jelentős mennyiségű eső miatt a Rábán harmadfokot meghaladó vízállásra kell számítani. A Vas vármegyei Körmendnél, a valaha mért legmagasabb vízállás megközelítése sem zárható ki, ezért a védekezéshez újabb, csaknem 50 vízügyes szakember segítségére lesz szükség az ország egész területéről.


Magyarországon, már több, mint 1 ezer 200 kilométeren van árvízi védekezés. A Murán és a Dráván várható kisebb árhullámok miatt, újra az első fok szintjét meghaladó vízállások várhatóak a következő időszakban. A Tarnán, Tarnaörsnél, valószínűleg újra a legmagasabb, a harmadfok szintje fölé emelkedik a vízállás. A Zagyván és a Sajón, az első fokot megközelítő, vagy afeletti vízállásokra van kilátás.

 

----------------------------------

 

A Magyar Honvédség Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezredének ötven katonája is segíti az árvízi védekezést az áradó Rába folyón, Körmendnél - közölte az MTI-vel Kiss Viktor százados. A katonák tízfős rajokban homokzsákokat raknak a vízügyi szakemberek irányításával a folyó bal partján - mondta el a Győrből érkezett alakulat parancsnoka.

 

----------------------------

 

 Az áradó Duna, 2024. június 8-án, szombaton. Képek: Adhitiani Ferryana Suzanthi

 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint, a Rába vízgyűjtőjén, hétfő hajnaltól ismét esik, a meteorológiai előrejelzések szerint újabb záporok és zivatarok várhatók.


Szentgotthárdon, vasárnap este, harmadfok felett, 422 centiméterrel tetőzött a Rába, majd apadásnak indult, hétfő reggel hét órakor a 307 centiméteres vízállást mértek. Körmendnél, vasárnap, egész nap lassan áradt a folyó, hétfő reggel, intenzívebbé vált az emelkedés, a tetőzést az esti órákra az eddig mért legmagasabb, 535 centimétert elérő, vagy azt meghaladó vízállással várják a szakemberek. Sárváron ugyancsak harmadfoknál magasabb tetőzésre számítanak.

 

Az áradó Duna, 2024. június 8-án, szombaton. Képek: Adhitiani Ferryana Suzanthi

A Rábán levonuló árhullám jelenleg Rábagyarmat és Csákánydoroszló között tart, Rábagyarmaton, hajnali három órakor tetőzött 344 centiméterrel, 7 órakor 334 centiméter volt a vízállás.

 

A vasi patakok is áradnak, a Pinka Felsőcsatáron, hajnali 2 órakor tetőzött 508 centiméteres vízállással, ami 106 centiméterrel haladta meg a korábbi 2009-ben mért legmagasabb szintet. A Strém Kemestaródfánál, hétfőn reggel, 6 órakor, 430 centiméteres vízállással tetőzés közeli állapotban van. A Pinka Kemestaródfánál jelenleg még enyhén árad, reggel, 6 órakor, 443 centiméter volt a vízállás. (Forrás: MTI)

 

 

Kép1: Az áradó Duna Budapesten, a Lánchídnál, az árhullám tetőzésekor 2024. június 8-án. MTI/Hegedüs Róbert

 

Kép2: Az áradó Duna Budapesten, a Lánchídnál, az árhullám tetőzésekor 2024. június 8-án. MTI/Hegedüs Róbert

 

Kép3:Budapesten, a 2013. június 8-i, dunai árvízi összefogás emlékére. Kép: Adhitiani Ferryana Suzanthi

 

Kép4-5: Az áradó Duna, 2024. június 8-án, szombaton. Képek: Adhitiani Ferryana Suzanthi

 <
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.