2024. július 24., szerda,  Kinga és Kincső
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2024. május 29., szerda
Dohnányi-premier Los Angelesben
A zeneszerző teljes zongoraművét vasárnap játszotta el először Neszlényi Judith, az Első Magyar Református Egyház templomában – Koncertje és születésnapja alkalmából, a zongoraművészt virágesővel, vastapssal ünnepelte a közönség
Szerző: Szőke Margit
Az Amerikai Egyesült Államokban, Los Angelesben, az Első Magyar Református Egyház híres a kulturális tevékenységéről. Ebben az évben, május 26-án, a hősök napját az egyház Dohnányi Ernő Ruralia Hungarica című művével ünnepelték. Dohnányi Ernő - Bartók, Kodály, Vecsey, Weiner Leó és mások kortársa -, az 1940-es évek közepén, Amerikába vándorolt Magyarországról, ahol megfosztották a Zeneakadémia főigazgatói tisztségétől is.

Az Első Magyar Református Egyház május 26-i meghívójának részlete. Kép forrása: Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház

 

Az emléknap alkalmából, május 26-án, Neszlényi Judith zongoraművész előadta Dohnány Ernő Ruralia Hungarica című zongoraművének teljes sorozatát. Dohnányi ezt a művét 1923-ban írta, száz évvel ezelőtt, és eddig, a felkutatott helyi adatok szerint, senki nem mutatta még be Los Angelesben. Néha egy-egy tételt, de hangszeres művészekkel, zongorakísérettel. Így vasárnap, a Dohnányi-mű premiere volt Los Angelesben.

 

Az alkalom telt házat vonzott a gyönyörű templomba. Sokan eljöttek meghallgatni Dohnányi Ernő és a többi zeneszerző műveit. A jótékonysági koncert  egész napos felüdülést nyújtott a résztvevőknek: istentisztelet, ebéd, és utána a koncert következett. A koncert gyönyörű műsorfüzetében, a műsort követő oldalon, meglepetés volt Neszlényi Judith legújabb verse, amit Dohnányi  Balladája inspirált. Molnár Anna régi erdélyi balladája kelt életre, először háromtagú előadóművészi előadásban, majd  Neszlényi Judith ihletett zongorajátékában. 

 

Dohnányi Ernő, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Franz Schubert és Vecsey Ferenc művei után, Neszlényi Judith ráadást játszott Vecsey, Kodály és Liszt műveiből. A különleges műsort felállva, vastapssal méltányolta a közönség. 

 

A köszönetek  után,  a Kossuth Hallban, meglepetésként, születésnapi köszöntővel fogadták  Neszlényi Judithot, aki ezen a napon, magas korát is ünnepelte. A rendezők gyertyás tortával, pezsgővel, sokféle süteménnyel és felköszöntő beszédek sorával tisztelték meg a Los Angeles-i magyar kolóniában  Neszlényi Judith évtizedeken át, négy 4 kontinensen folytatott zongoraművészi munkáját. A jelenlévők között, számos irodalmár, filmművész és diplomata is jelen volt. A művésznő megígérte, hogy amíg ilyen szeretetteli ,,virágeső és vastaps"  fogadtatásban részesül, továbbra is folytatja zenei és irodalmi tevékenységét, amíg Jóisten megengedi. (Forrás: Munkatársunk)

 

 Az Első Magyar Református Egyház temploma, Los Angelesben. Kép forrása: Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház Faceboook-oldala

 

------------------------------------

 

Dohnányi Ernő (Pozsony, 1877. július 27. – New York, 1960. február 9.) zeneszerző, karmester, zongoraművész. Dohnányi 1903 és 1905 között Bécsben, 1915-ig Berlinben volt a Zeneakadémia professzora, majd Budapesten működött. A Budapesti Filharmóniai Társaság elnökkarnagya volt 1919 és 1944 között, 1931 és 1934 között a Magyar Rádió Zenei Osztályának igazgatója, majd a Zeneakadémia főigazgatója. Családjával, 1944 őszén hagyta el Magyarországot, 1949-ben érkeztek meg az Amerikai Egyesült Államokba. Politikai rágalomhadjárat indult ellene még 1945 tavaszán, Magyarországon, jó tíz éven át meghatározta ez életét bolyongása évei alatt, még Amerikában is. Dohnányit háborús bűnökkel vádolták meg, és annak ellenére, hogy a hivatalos minisztériumi vizsgálat minden kétséget kizáróan felmentette őt előbb Magyarországon, majd később, amikor a vizsgálat lefolytatását kérték, az Egyesült Államokban is. Szimbolikus rehabilitációra haláláig nem került sor. Dohnányi 83 éves korában hunyt el New Yorkban. Dohnányi Ernőt 1990-ben, posztumusz Kossuth-díjjal tüntették ki. (Forrás: (Wikipédia)

 

 Dohnányi Ernő síremléke, Floridában. Kép: Mark Froelich. Kép forrása: Wikipédia

 

A Ruralia Hungarica eredetileg héttételes zongoradarab-sorozat volt melyet Dohnányi Ernő 1923-ban komponált magyar népdalokra, édesanyjának szóló ajánlással. Az öttételes zenekari változat 1924-ben készült, bemutatóját 1924. szeptember 24-én, Pécsen tartották a szerző vezényletével. A Ruralia Hungarica Dohnányi egyik legkedvesebb műve volt, rendszeresen játszotta és vezényelte. További változatokat is készített belőle, három tételt hegedűre és zongorára, egy tételt gordonkára és zongorára írt át. (Forrás: Hungaroton)

 

 Neszlényi Judith zongoraművész jótékonysági koncertet adott május 26-án, Los Angelesben. A zongoraművészt is ünnepelték ezen a napon. Kép: Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház (2024)

 

Neszlény-Pfeiffer Judith az 1956-os forradalom után hagyta el családjával Magyarországot, 1957-ben érkeztek meg az USA-ba. A két világháború között, a Viharsarokban, az első állami zeneiskolákat megalapító Pfeiffer Ede Sándor hegedűművész, zenetanár, zeneiskola-igazgató lánya a budapesti Zeneakadémián végzett Antal István, Faragó György, Molnár Antal, Kodály Zoltán, Viski János növendékeként. Az USA-ban, Neszlény-Pfeiffer Judith Los Angelesben, a California State University zongora tanszakán tanított, mesterkurzusokat tartott és hangversenyeket adott. Először, 1991-ben tért haza. Budapesten, 1994-ben adták elő a Magyar Requiem című művét, a Cantata in Memoriam 1956-os kompozícióját 2006-ban, Gyulán mutatták be. Magyarországon, a Gyulai Zenei Napok egyik megalapítója, a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Ferenc Zongora- és Énekverseny egyik alapítója. Magyarországon, életrajzi indíttatású verses és prózai kötetei jelentek meg. Magyar állami kitüntetéssel (2006) és Liszt-plakett kitüntetéssel ismerték el munkásságát. – Az Első Magyar Református Egyház idén, ahogy az elmúlt években is, oklevéllel ismert el és köszönte meg a magyar közösségben aktív szerepet vállaló személy munkáját. Ez alkalommal Neszlényi Judith zongoraművésznő, zenetanár, 56-os forradalmár és menekült vehette át a gyülekezet elismerését az amerikai magyarságért, a magyar kultúra fenntartásáért, a művészet iránti önzetlen, áldozatos munkájáért, nemes magatartásáért és tetteiért – írta róla a Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház a 2019-es, oklevélátadó ünnepségén.

 

 

Kép1: Az Első Magyar Református Egyház május 26-i meghívójának részlete. Kép forrása: Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház

 

 

Kép2: Az Első Magyar Református Egyház temploma, Los Angelesben. Kép forrása: Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház Faceboook-oldala

 

 

Kép3: Dohnányi Ernő síremléke, Floridában. Kép: Mark Froelich. Kép forrása: Wikipédia

 

 

Kép4: Neszlényi Judith zongoraművész jótékonysági koncertet adott május 26-án, Los Angelesben. A zongoraművészt is ünnepelték ezen a napon. Kép: Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház (2024)

 

Videó: A Ruralia Hungarica Adagio tétele. A zongoránál Dohnányi Ernő (1956). Forrás: YouTube

 

 <
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.