2024. május 21., kedd,  Konstantin
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2024. április 21., vasárnap
A szemet is gyönyörködtető eper
Önmagában a legfinomabb - Volt idő, amikor patikában árulták az epret gyógyító tartalma miatt – Ötletek a felhasználáshoz
Szerző: Ágoston Jolán
Tagadhatatlanul itt a tavasz, ha a piacon megtaláljuk a szemet gyönyörködtető epret. Szervezetünk hasznos vitamin- és ásványianyag-tartalma igen megfogyatkozott ezért az eper önmagát kínálja, mint gyógyírt. Volt idő, amikor patikában árulták az epret gyógyító tartalma miatt. Az eper levelét megszárítva, teát készíthetünk leforrázva és áztatva kicsit.

Az eper az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs, széles körben termesztik a világ különböző területein. Az epret több, mint 70 országban termesztették, az éves termés mennyisége meghaladta a 14 millió tonnát, 2021-ben. Forrás: Wikipédia. Kép: Pixabay

 

Az epret ajánlatos jól megmosni, átválogatni a szemeket és magában fogyasztani. Vétek az epret cukrozni, elnyomva a sok jó biológiai tartalmát. Az eper C, E, B-2, B-5, és K vitamintartalma magas.

Jó hatása van az eper víztartalmának és az apró magok miatt a rosttartalma is értékét növeli.

Fogyasszuk tehát magában, de mixelhetjük is krémesre, és ami a legtöbb háziasszony kedvelt süteménye, a krémekkel készített epertorta.

 

Az epret ajánlatos jól megmosni, átválogatni a szemeket és magában fogyasztani. Kép: Pixabay

 

Cukorbetegek, inzulin rezisztensek glukononnal édesítsenek és figyeljenek a szénhidráttartalomra a mennyiség fogyasztásával.

 

Ajánlom gyümölcszselé készítését is, kelyhekben tálalva és tejszínnel díszítve, kenőanyaggal látjuk el ízületeinket.

 

A különböző ételérzékenységre hajlamosak figyelmébe ajánlom, hogy legyenek óvatosak az eper mennyiségi fogyasztásával. Pár szemmel kezdjenek, majd fokozatosan emeljék az adag mennyiségét és tartsanak szünetet a fogyasztásban, hogy a szervezetet ne terheljék védekezésre.

 

Az eper kiválóan fagyasztható is, bár veszít kicsit a biológiai értékéből, de amikor már elmúlik az eper szezonja, még a fagyasztóból segítségül hívhatjuk a finom gyümölcsöt.

 

Ötlet süteményfélék készítéséhez: epres krémes, eper szívtorta, muffin epres krémmel töltve, epres gyümölcszselé torta, vagy kehely.

 

Az eper a sütemények dísze. Kép: Pixabay

 

Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán dietetikus. Telefon: +36-20/486-0126. E-mail: agostonjolan@gmail.com

 

 A háziasszonyok szívesen készítenek epertortát. Kép: Deposutphotos

 

Kép1: Az eper az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs, széles körben termesztik a világ különböző területein. Az epret több, mint 70 országban termesztették, az éves termés mennyisége meghaladta a 14 millió tonnát, 2021-ben. Forrás: Wikipédia. Kép: Pixabay

 

Kép2: Az epret ajánlatos jól megmosni, átválogatni a szemeket és magában fogyasztani. Kép: Pixabay

 

Kép3: Az eper a sütemények dísze. Kép: Pixabay

 

Kép4: A háziasszonyok szívesen készítenek epertortát. Kép: Deposutphotos<
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.