Címlap
Az epret ajánlatos jól megmosni, átválogatni a szemeket és magában fogyasztani. Vétek az epret cukrozni, elnyomva a sok jó biológiai tartalmát. Az eper C, E, B-2, B-5, és K vitamintartalma magas.
Jó hatása van az eper víztartalmának és az apró magok miatt a rosttartalma is értékét növeli.
Fogyasszuk tehát magában, de mixelhetjük is krémesre, és ami a legtöbb háziasszony kedvelt süteménye, a krémekkel készített epertorta.
Cukorbetegek, inzulin rezisztensek glukononnal édesítsenek és figyeljenek a szénhidráttartalomra a mennyiség fogyasztásával.
Ajánlom gyümölcszselé készítését is, kelyhekben tálalva és tejszínnel díszítve, kenőanyaggal látjuk el ízületeinket.
A különböző ételérzékenységre hajlamosak figyelmébe ajánlom, hogy legyenek óvatosak az eper mennyiségi fogyasztásával. Pár szemmel kezdjenek, majd fokozatosan emeljék az adag mennyiségét és tartsanak szünetet a fogyasztásban, hogy a szervezetet ne terheljék védekezésre.
Az eper kiválóan fagyasztható is, bár veszít kicsit a biológiai értékéből, de amikor már elmúlik az eper szezonja, még a fagyasztóból segítségül hívhatjuk a finom gyümölcsöt.
Ötlet süteményfélék készítéséhez: epres krémes, eper szívtorta, muffin epres krémmel töltve, epres gyümölcszselé torta, vagy kehely.
Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán dietetikus. Telefon: +36-20/486-0126. E-mail: agostonjolan@gmail.com
Kép1: Az eper az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs, széles körben termesztik a világ különböző területein. Az epret több, mint 70 országban termesztették, az éves termés mennyisége meghaladta a 14 millió tonnát, 2021-ben. Forrás: Wikipédia. Kép: Pixabay
Kép2: Az epret ajánlatos jól megmosni, átválogatni a szemeket és magában fogyasztani. Kép: Pixabay
Kép3: Az eper a sütemények dísze. Kép: Pixabay
Kép4: A háziasszonyok szívesen készítenek epertortát. Kép: Deposutphotos
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.