2024. május 21., kedd,  Konstantin
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2024. április 20., szombat
Élni hűséges segítőkkel
Ma: Országos Vakvezető-kutyás Találkozó, Budapesten - A vakvezető-kutyák világnapja minden évben, április negyedik szerdáján van - Rózsa Dezső verse: Ima a vakvezető kutyához
Szerző: Sz. M.
A vakvezető kutyák segítik gazdáikat a biztonságos és gyors közlekedésben, a társadalmi beilleszkedésben nyújtanak folyamatosan támogatást a látássérült embereknek. Különleges tudásuk a kiképzők érdeme. A vakvezető-kutyákra elismeréssel tekintenek gazdáik, és mindenki. A vakvezető-kutyák világnapja minden évben, április negyedik szerdáján van. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Vakvezetőkutya-kiképző Központja esetenként, eltérő időpontban, április negyedik szombatján tartja az alkalmat ünneplő rendezvényét.

A vakvezető-kutyák különleges tudása a kiképzők érdeme. Kép forrása: Adobe Stock

 

Időszámításunk szerint, 79-ből származik a legelső, vak embert vezető kutyák létezését bizonyító emlék. A Pompeii ásatások során találtak a vak személyek segítésére használt vezetőkutyákat ábrázoló festményeket. Az eltelt évszázadok során, különböző országokban használtak vakvezető-kutyákat, például az ókori Kínában és a középkori Európában is. Az 1700-as és 1800-as évek során, a történészek és az antropológusok több utalást találtak vak embert vezető kutyára, óvodai versikékben és történetekben.

 

Az 1800-as évek közepéig nem létezett még vakvezető-kutyákat elismerő jogszabály, elsőként a brit parlament mentesítette az ebadó alól a vakvezető-kutyák gazdáit, 1838-ban.

 

 

A magyarországi vakvezetőkutya-képzés közel ötven éves múltra tekint vissza. Kép forrása: Depositphotos

 A vakvezető-kutyák intézményesített kiképzése az 1900-as évek elején kezdődött. Guide Dogs for the Blind Association néven, 1934-ben alapították az első vakvezetőkutya-kiképző szervezetet Angliában. A 2. világháború megvakult veteránjai között széles körben alkalmaztak vakvezető-kutyákat.

 

Magyarországon, hivatalosan, 1979 óta zajlik vakvezetőkutya-kiképzés. Azután, 2002-ig, egyedül az MVGYOSZ végezte a tevékenységet, majd különböző alapítványok és egyesületek is folytattak kiképzést.

 

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a vakvezető-kutyák világnapját megelőző hétvégén, idén, április 20-án, szombaton, ma, 10 órától országos találkozót rendez, Budapesten. A találkozón képzett és kiképzés alatt álló vakvezető-kutyák, önkéntes kölyöknevelők, kutyakiképzők, vakvezető-kutyával közlekedő látássérültek osztják meg egymással tapasztalataikat. Az április 20-i találkozót az MVGYOSZ vitéz lovag Rithnovszky János emlékének ajánlja.

 

A vakvezető-kutyás találkozón ünnepélyes keretek között adja át a szövetség az idei Rithnovszky-díjakat. Vitéz lovag Rithnovszky János, a magyarországi vakvezetőkutya-kiképzés megteremtője, a képzés alapjául szolgáló módszertani kötet, A vakvezető kutya kiképzése című könyv szerzője 2024. március 5-én elhunyt. Vitéz lovag Rithnovszky János munkájának köszönhető, hogy a magyarországi vakvezetőkutya-képzés közel ötven éves múltra tekint vissza. Az elmúlt négy és fél évtizedben több, mint ezer látássérült ember életét könnyítették meg az MVGYOSZ kiképzett segítőkutyái. Jelenleg 66 olyan levizsgázott vakvezető kutya-gazda páros van, akiknek a munkáját az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központja a vizsga után is folyamatosan segíti.

 

A vakvezető-kutyák világnapja célja minden évben, április negyedik szerdáján van. Kép forrása: Depositphotos

 

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2020-ban Rithnovszky-díjat alapított. A díjat az MVGYOSZ önkéntesei kaphatják meg, akik kölyöknevelőként végzett munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a látássérült igénylők jól képzett vakvezető kutyához juthassanak. Idén, két önkéntes kölyöknevelő család veheti át a díjat.

 

A találkozó programját többek között vakvezető-kutyás bemutató, a Vitéz lovag Rithnovszky János tanpálya új akadályának felavatása is színesíti. A vakvezetőkutya-kiképzést segítő új akadály, a magas padlós vonatra felszállást megjelenítő rácsos lépcső, a Knorr-Bremse Hungária Kft. Rail Service és az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központja között éve óta fennálló együttműködés keretében jött létre.

 

Az országos esemény újdonsága a speciális lakatfal felavatása is. A falon a látássérült gazdák és vakvezető kutyáik neveit tartalmazó gravírozott lakatok vannak. A lakatfal a látássérült emberek és vakvezető kutyáik közötti szoros köteléket jelképezi, örök emléket állítva a magyarországi vakvezető-kutya és gazda párosoknak. (Forrás: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége)

 

,, Áldd meg Uram, akitől kapom az erőt…”. Kép: iStock

 

Rózsa Dezső: Ima a vakvezető kutyához

 

Áldd meg Uram a mellettem lépdelőt,

áldd meg az úton végigvezetőt!

Áldd meg Uram, szemében a fényt,

áldd meg Uram a tőle kapott reményt.

Áldd meg Uram, a testet, ami véd,

áldd meg azt, ki jelzi a veszélyt!

Áldd meg, Uram, aki lépteim vigyázza,

áldd meg, hogy soha el nem hibázza!

Áldd meg Uram a hűséget, ami általa éltet,

áldd meg, azt is, aki nem csak engem ért meg!

Áldd meg Uram, akitől kapom az erőt,

áldd meg, hogy megjelenhetek a világ előtt!

...És végül Uram áldd meg azt az igazhívőt,

 Aki, mind erre megtanította őt!

Az én kutyámat!

Ámen!

 

Belőlük is lehetnek hűséges segítők. Kép forrása: Pixabay

 

Kép1: A vakvezető-kutyák különleges tudása a kiképzők érdeme. Kép forrása: Adobe Stock

 

Kép2: A magyarországi vakvezetőkutya-képzés közel ötven éves múltra tekint vissza. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép3: A vakvezető-kutyák világnapja célja minden évben, április negyedik szerdáján van. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép4: ,, Áldd meg Uram, akitől kapom az erőt…”. Kép: iStock

 

Kép5: Belőlük is lehetnek hűséges segítők. Kép forrása: Pixabay

 <
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.