2024. május 21., kedd,  Konstantin
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2024. február 10., szombat
Szerelmesek hete 2024 Gyulán
Mától, február 10-től 18-ig, a Gyulai Várban és az Almásy-kastélyban – Teljes hét a szerelem jegyében, a Valentin-napot körbevéve
Szerző: Vitalap.hu
Idén is teljes hét lesz a szerelem jegyében, a Gyulai Várban és a gyulai Almásy-kastélyban. A Szerelmesek hete elnevezésű programsorban arra vállalkoznak, hogy megmutassák, eleink is azokkal az érzésekkel éltek együtt, amelyekkel maiak is. Nehezen körül írható, hogy mi is a szerelem, noha mindenki ismeri az érzést. A történelemmel foglalkozóknak különösen izgalmas, hogy az érzelem a régmúltban is ugyanazt jelentette, mint a jelenben.

 A Gyulai Várban számtalan programra várják az érdeklődőket, a szerelmesek hete alkalmából. Kép: Gyulakult

 

A maga történelmi időszakát vizsgálja a szerelemről Gyula két legismertebb kiállítóhelye a Valentin-napot körbevevő hétben. A Gyulai Vár és az Almásy-kastély a jelenből sem engedi el teljesen a február 10-18-a között érkező látogatóit. Mindkét helyen – bár hagyományos előadásokkal is jelentkeznek – az élményalapú ismeretátadásra törekednek. Lehetnek ezek különleges tárlatvezetések, de játékos foglalkozások is a Valentin nap hetében is.

 

A gyulai Almásy-kastély népszerű gyertyafényes tárlatvezetését alakította át a február 10-18-a közötti időszakra. A minden napra meghirdetett eseményen ezúttal a főúri ismerkedésről, udvarlásról, a titkos kommunikáció lehetőségeiről, az esküvőről és a házaséletről mesélnek, a meghittséget is jelentő gyertyafényben bejárva a főúri enteriőröket. Már a kiállítótérben megkínálják néhány bonbonnal, aztán a kávézóban, forró csokira látják vendégül az érdeklődőket. Az édesség kínálása nem véletlen, a szerelemdrognak is nevezett csokoládé ahhoz hasonló rezgést okoz az agyban, amit a szerelem is szokott.

 

Az évezredek alatt szerzett gasztronómiai tudást jeleníti meg a mában a gyulai Regionális Wellness Egyesület kóstolóval egybekötött előadása február 17-én. A civil szervezet nemcsak felidézi tudásunkat a szerelem és étkezés, afrodiziákum témában, a mai ételkészítésre is mutat példát.

 

Az Almásy-kastélyban is sok érdekes program lesz február 10-e és 18-a között. Kép forrása: magyarmuzeumok.hu

 

A február 10-én és 17-én, délelőttre hirdetett Szavak nélkül: kiütéssel győz a virág című program a virágos kommunikáció titkaiba avat be, a Levendula Virágműhely közreműködésével azt is megmutatja, hogyan készíthetünk virágboxot.

 

Izgalmas eseménnyel az Almásy-kastély időszaki kiállítása is kapcsolódik Valentin-naphoz. A Munkácsy: a love sztori című program résztvevői pohár pezsgő és szelet Munkácsy-torta elfogyasztása mellett tudhatják meg, mi is volt a festő feleségének, Cécile Papier-nek szerepe Munkácsy életében. Előadása után, a kiállítás kurátora, Gyarmati Gabriella művészettörténész tárlatvezetést is tart a Munkácsy: a sikersztori című kiállításon.

 

A Gyulai Vár egykori népi ügyességi játékokkal és középkori erőpróbával várja az urat, hogy erejüket, ügyességüket, rátermettségüket bizonyíthassák szívük választottjának. A játékokban minden látogató részt vehet. A párok közösen, a kiállításban elrejtett szíveket kereshetnek ajándékért cserébe, a babonásabbak a várudvaron álló kútba dobva, szerelmi kívánságokat varázsolhatnak maguknak. A vár kovácsmestere február 10-én és 17-én átengedi az üllőt a párjuknak szívet kovácsolóknak – a munka felügyeletével.

 

A szombatonkénti gyertyafényes tárlatvezetések 10-én és 17-én a várban is különlegesek lesznek. A középkori házaséletről, erotikáról, szerelmekről szóló történetekkel egészül ki a sötét termek gyertyás bejárása.

 

A programok részletesen megtalálhatók a két kiállítóhely online felületein. Az eseményekre online is kaphatók jegyek.

 

 Valentin.jpg

 

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

 

Február 10-17. (szombat-szombat) 17.30 óra

Fedezékbe! Az endorfinodat támadjuk - Rendhagyó gyertyafényes tárlatvezetés a boldogsághormon stimulálásával

Regisztrációhoz kötött. Előzetes regisztráció minden nap nyitvatartási időben, a tárlatvezetés napján csak 15 óráig a +36 (66) 650-218 telefonszámon, vagy személyesen az ajándékboltban.

Jegyár: 4100 Ft/fő

 

Február 10., 17. (szombat) 11.00 óra

Szavak nélkül: kiütéssel győz a virág - Valentin napi virágbox a Levendula Virágműhely közreműködésével.

Helyszín: Csemegetár

Jegyár: 3900 Ft/fő

 

Február 17. (szombat) 15.00 óra

Cél a szív! Irány a has! - A Regionális Wellness Egyesület kóstolóval egybekötött előadása.

Regisztrációhoz kötött. Előzetes regisztráció minden nap nyitvatartási időben, a program napján csak 12 óráig a +36 (66) 650-218 telefonszámon vagy személyesen az ajándékboltban.

Helyszín: Csemegetár

Jegyár: 3000 Ft/fő

 

Munkácsy: a sikersztori című kiállítás az Almásy-kastélyban

Február 14. (szerda) 18.00 óra

Munkácsy: a love sztori - Munkácsyné Munkácsy életében. Gyarmati Gabriella művészettörténész előadása. - Egy pohár pezsgő és egy szelet Munkácsy-torta kurátori tárlatvezetés (Gyarmati Gabriella) a Munkácsy: a sikersztori című kiállításban.

Jegyár: 4900 Ft

 

A Szerelmesek hete rendezvénysorozat meghívó-plakátjai a Gyulai Várban és az Almásy-kastélyban. Képek: Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

 

Gyulai Vár

 

Február 10-18. (szombat-vasárnap) 10.00-16.00 óra

Szerelmek kútja - Üzenj NEKI vagy kívánj MAGATOKNAK! Írd meg és dobd be a kútba! Papírt és tollat biztosítunk.

Részvétel várbelépővel.

 

Február 10., 11., 18. (szombat, vasárnap) 10.00-14.00 óra

Viadalból diadal - Középkori erőpróba és a vitézség bizonyítása hagyományőrzők közreműködésével.

Részvétel várbelépővel.

 

Február 10., 11., 17., 18. (szombat, vasárnap) 10.00-16.00 óra

Mázazd a szíved! - Az egységcsomagban kapható kisült mézeskalács szíveket cukormázzal díszítheted. Ha a helyszínen kipróbáltad, az újabb egységcsomagból már otthon is tudsz díszíteni, akár Valentin napi ajándéknak is.

Az egységcsomag ára: 2350 Ft

 

Február 10., 11., 17., 18. (szombat, vasárnap) 10.00-16.00 óra

Szíven találsz - Bizonyítsd a rátermettségedet népi ügyességi játékokkal.

Részvétel várbelépővel.

 

Február 10., 11., 17., 18. (szombat, vasárnap) 10.00-16.00 óra

Itt is, ott is - Keress szíveket a várkiállításban. Ha pontosan számolod meg, választhatsz zsákbamacskáink közül.

Részvétel várbelépővel.

 

A Szerelmesek hete rendezvénysorozat meghívó-plakátjai a Gyulai Várban és az Almásy-kastélyban. Képek: Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Február 10., 17. (szombat) 10.00-14.00 óra

A szerelem kovácsa - Kovácsmesterünk felügyeletével szívet kovácsolhatsz kedvesednek.

Részvétel várbelépővel.

 

Február 10., 17. (szombat) 17.30 óra

Így szerettek ők - Rendhagyó gyertyafényes tárlatvezetés sztorikkal a középkori házaséletről, erotikáról, szerelmekről.

Regisztrációhoz kötött. Előzetes regisztráció minden nap nyitvatartási időben, a tárlatvezetés napján csak 15 óráig a +36 (66) 650-218 telefonszámon vagy személyesen az ajándékboltban.

Jegyár: 4100 Ft/fő

 

Forrás: A gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

 

 

Kép1: A Gyulai Várban számtalan programra várják az érdeklődőket, a szerelmesek hete alkalmából. Kép: Gyulakult

 

Kép2: Az Almásy-kastélyban is sok érdekes program lesz február 10-e és 18-a között. Kép forrása: magyarmuzeumok.hu

 

Kép3-5: A Szerelmesek hete rendezvénysorozat meghívó-plakátjai a Gyulai Várban és az Almásy-kastélyban. Képek: Erkel Ferenc Nonprofit Kft.<
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.