2024. július 24., szerda,  Kinga és Kincső
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2015. július 16., csütörtök
Tervezési kormánymérték: „saccperkábé”?
Forráskimerülés miatt szünetel a mosógépcsere-pályázatok benyújtása a dél-alföldi régióban is
Szerző: Kiss A. János
Sírjanak vagy nevessenek? – ezen töprengek ma az emberek országszerte, amikor a kormány „Otthon Melege Programjának” legújabb fejleményeiről hallanak – a botrány lassan körbejárja az országot, botrány üti fel a fejét, ahol csak meghirdetik. Tudják, a nagy csinnadrattával meghirdetett mosógépcsere akció újabb fiaskójáról van szó. A kormány emberei egyelőre mossák – a kezeiket…

A nyugat-dunántúli és a közép-magyarországi régiókban a mosógépek energia-megtakarítást eredményező cseréjét az e területekre szánt pénzforrás gyors kimerülése miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábban már határozottan felfüggesztette, méghozzá határozatlan időre…

 

A dél-alföldi régióba tartozó Békés megyében július 13-ától pályázhattak az érdeklődők a mosógépek kedvezményes cseréjére. Eleve valószínűsíthető volt, hogy az előző két régióhoz hasonló helyzet fog előállni. Így is történt. Még ezen a napon a következő közleményt olvashattuk: „A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Program keretében meghirdetett Háztartási nagygépek (mosógép) energia megtakarítást eredményező cseréje alprogram esetében a pályázatok benyújtását a dél-alföldi régióban a forrás kimerülése miatt 2015. július 13. napjával határozatlan időre felfüggeszti.”

 

 A kormány kifogyott a mézesmadzagból? A (majdnem) kétharmados gőg – úgy tűnik – azt eredményezi, hogy a régióknak szánt pályázati összegek újra és újra gyorsan kimerülnek, mert a kormány e programjának kidolgozásakor sem okult a korábbiakban elkövetett hibákból – mondta el véleményét Vargáné Balázs Magdolna, az MSZP Békés Megyei Nőtagozatának elnöke és Mihalik Éva, az MSZP Békés Megyei Nyugdíjas Tagozatának elnöke.

 

Vargáné Balázs Magdolna– Nem tartjuk méltányosnak, hogy a felhasználható pénzkeret a régiók lakosságának arányában lett felosztva – elemezték a helyzetet. – Igazságtalannak tartjuk ezt a módszert, mert nem vette figyelembe az ország térségeiben, régióiban élők eltérő életkörülményeit.  Így az egyes megyék hátrányos helyzetét nem mérlegelte a pályázatot kiíró minisztérium. Emiatt az elmaradottabb térségekben élők közül sok, a kedvezményre rászoruló ember – család – elesik a lehetőségtől. Meglepetéssel tapasztaltuk, hogy a programot a fejlettebb nyugat-magyarországi térségben indították el. Félreértés ne essék: a háztartási gépek kedvezményes cseréjét segítő pályázati rendszert támogatjuk, de a kivitelezés során tapasztaltak nem támasztják alá a program célját és sikerességét.

 

A két MSZP-s elnök asszony azt mondta, hogy az eddig tapasztaltak alapján kérik a pályázati program egyértelmű és mielőbbi felülvizsgálatát, s garanciát várnak arra, hogy a kedvezményes pályázati lehetőség tisztességesen átdolgozva folytatódik. Egyben szeretnék hallani a minisztérium nyilatkozatát arról, hogy konkrétan mikor és milyen feltételekkel folytatódik a családok életkörülményeit segítő program, továbbá szükségesnek tartanák a térségek helyzetét figyelembe vevő differenciált pályázati összegek kialakítását.

 

Mihalik Éva– A kormány családbarátnak vallja magát. Ez ne csak szólam legyen, hanem a konkrét intézkedések meghozatalában és azok tisztességes megvalósításában is érzékelhessük. A mostani program kivitelezése nem vall szociális érzékenységre. Ellentmondásosnak és félrevezetőnek tartjuk Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár azon kijelentését, hogy „A jelenleg is zajló mosógépcsere-program sem elsősorban szociális jellegű, miután az elavult készülékek hihetetlenül pazarlóan bánnak az értékes vízzel és energiával.” Tévedés lenne talán az „Otthon Melege Program”-elnevezés?! Vagy a családok életkörülményeinek javításába nem fér bele, hogy a szociálisan rászorulók, éppen ők, takarékoskodni tudjanak az energiafogyasztással? – tette fel a költői kérdést Vargáné Balázs Magdolna és Mihalik Éva.

 

Egy ma reggeli hírről is megkérdeztük őket: az eddigi 500 millió forint mellé újabb 500 milliót különítettek el a mosógépcsere-programra.

 

 – Ötszáz millió! Micsoda aránytévesztés! Milliárdokat költenek az elhíresült kerítésre, a kormány népszerűsítésére, hogy csak ezeket említsük. Ez ugye vicc? – kérdeztek vissza.

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.