S a többi...
Az ünnepi időszakban, megnövekszik a kitelepült vendéglátóhelyek száma és az élelmiszerek forgalma, ami fokozott élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent. Az NKFH elrendelt ellenőrzésének célja a karácsonyi vásárokba kitelepült vendéglátóegységek élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak megfelelési vizsgálata, de az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a hőkezelésre, a tárolási körülményekre, a nyomon követhetőségre és a hulladék kezelésére is.
Az ellenőrzések indoka, hogy a lédig (ömlesztett) termékek esetében, magas a keresztszennyeződés és a nyomon követhetetlenség kockázata, a szezonális kitelepüléseken gyakori a nem megfelelő higiéniai feltétel és a nem dokumentált eredet. Az olajos magvaknál, gyakori az aflatoxin-szennyezés, aszalt gyümölcsöknél a kén-dioxid-tartalom és a penészesedés, szaloncukornál a keveredés, a csomagolás leválása a termékről és a hiányzó allergénjelölés jelent kockázatot.
A vizsgálatok kiterjednek a csomagolás nélkül, ömlesztve árusított, hazai és import héjas gyümölcsök (dió, mogyoró, mandula, gesztenye, földimogyoró, pisztácia) tételeinek ellenőrzésére is, mivel a szezonális megnövekedett forgalom során, fokozott a kockázata a nem megfelelő minőségű termékek forgalmazásának, a hibás jelöléseknek, és a származási hely esetleges meghamisításának. (Forrás: MTI)
Kép: A szaloncukornál a keveredés, a csomagolás leválása a termékről és a hiányzó allergénjelölés jelent kockázatot. A kép illusztráció. Kép: DepositPhotos
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.

