2025. november 25., kedd,  Katalin és Katinka
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
2025. november 25., kedd
Kockázatok az ünnepi készülődésben
Adventi élelmiszer-biztonsági vizsgálatot rendelt el a fogyasztóvédelmi hatóság
Szerző: MTI - Vitalap.hu
Teljes körű adventi élelmiszer-biztonsági vizsgálatot rendelt el a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) a karácsonyi vásárokban, piacokon, boltokban és ideiglenes árusítóhelyeken. Az NKFH szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok vendéglátóhelyeket, aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat, szaloncukrokat, héjas gyümölcsöket árusító karácsonyi vásárokat, piacokat, vásárcsarnokokat és boltokat ellenőriznek az adventi időszakban. A vizsgálatok célja, hogy az ünnepi készülődés során az élelmiszer-biztonsági és higiéniai szabályok maradéktalanul érvényesüljenek.

A szaloncukornál a keveredés, a csomagolás leválása a termékről és a hiányzó allergénjelölés jelent kockázatot. A kép illusztráció. Kép: DepositPhotos

 

Az ünnepi időszakban, megnövekszik a kitelepült vendéglátóhelyek száma és az élelmiszerek forgalma, ami fokozott élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent. Az NKFH elrendelt ellenőrzésének célja a karácsonyi vásárokba kitelepült vendéglátóegységek élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak megfelelési vizsgálata, de az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a hőkezelésre, a tárolási körülményekre, a nyomon követhetőségre és a hulladék kezelésére is.

 

Az ellenőrzések indoka, hogy a lédig (ömlesztett) termékek esetében, magas a keresztszennyeződés és a nyomon követhetetlenség kockázata, a szezonális kitelepüléseken gyakori a nem megfelelő higiéniai feltétel és a nem dokumentált eredet. Az olajos magvaknál, gyakori az aflatoxin-szennyezés, aszalt gyümölcsöknél a kén-dioxid-tartalom és a penészesedés, szaloncukornál a keveredés, a csomagolás leválása a termékről és a hiányzó allergénjelölés jelent kockázatot.

 

A vizsgálatok kiterjednek a csomagolás nélkül, ömlesztve árusított, hazai és import héjas gyümölcsök (dió, mogyoró, mandula, gesztenye, földimogyoró, pisztácia) tételeinek ellenőrzésére is, mivel a szezonális megnövekedett forgalom során, fokozott a kockázata a nem megfelelő minőségű termékek forgalmazásának, a hibás jelöléseknek, és a származási hely esetleges meghamisításának. (Forrás: MTI)

 

Kép: A szaloncukornál a keveredés, a csomagolás leválása a termékről és a hiányzó allergénjelölés jelent kockázatot. A kép illusztráció. Kép: DepositPhotos

 



<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.