Címlap
Az őszi lehalászás szeptemberben kezdődött, a halak már telelőtavakban vannak, onnan szállítják az áruházláncokba, piacokra és saját boltjaikba. A hortobágyi halak 80 százaléka ponty, a többi busa, amur, és kisebb mennyiségben ragadozó, többnyire harcsa. A növényevő halak bio minősítésűek.
Az 1916-tól, folyamatosan működő, 100 százalékban magyar állami tulajdonú halgazdaság 5000 hektáros működési területéből 3000 hektár a tófelület, 44 tóban nevelik a halakat. A gazdaság 120 embert foglalkoztat, tavalyi árbevétele 1,32 milliárd forint volt, idei bevételi tervük nettó 1,5 milliárd forint, és pozitív eredményre számítanak.
Három éve nem emelték áraikat, a hortobágyi, élő ponty kilóját 1899, a szürke harcsáét 4000 forintért adják. A hazai halfogyasztás némileg emelkedett az elmúlt években, de az évi, 6,5 kilogrammos, egy főre eső átlagos fogyasztás még mindig jócskán elmarad a 20 kilogrammos európai uniós átlagtól. (Forrás: MTI)
Kép: A hortobágyi halak 80 százaléka ponty, a többi busa, amur, és kisebb mennyiségben ragadozó, többnyire harcsa. A növényevő halak bio minősítésűek. Kép: Hortobágyi Halgazdaság Zrt.
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.

