2025. december 12., péntek,  Gabriella
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2025. december 10., szerda
Lesz elég magyar hal karácsonyra
A ponty vezeti a keresleti listát – Halértékesítési térkép, ahol a fogyasztók hazai haltermelőktől származó, friss termékeket vásárolhatnak
Szerző: MTI - Vitalap.hu
A magyar akvakultúrában dolgozók kiváló munkát végeztek, így lesz elegendő magyar hal minden család asztalára. Az emberek idén is a tavalyi áron juthatnak halhoz, haltermékekhez – mondta Nagy István agrárminiszter kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón. Magyarországon, az ünnepi asztalhoz hozzátartozik a hal, a halételek, amelyek elkészítése is meghatározó része a hagyományoknak. A 26 ezer hektárnyi tófelületből kiváló minőségű magyar hal származik, a tógazdaságok 22 ezer 838 tonna halat termeltek az elmúlt évben, ami éves összevetésben, 16 százalékot meghaladó bővülés.

 Halkínálat a budapesti Központi Váráscsarnokban, 2025. december 9-én. Képek: MTI / Balogh Zoltán

 

Nagy István elmondta, az ágazat szereplői úgy döntöttek, akár exportjuk kárára is ,,itthon tartják a halat", hogy a belföldi igényeket teljesen kiszolgálják. A tógazdaságokban előállított, étkezési célú haltermelés több, mint 78 százalékát tavaly, a ponty adta, amelynek megtermelt mennyisége az elmúlt 5 évben, 11-12 ezer tonna között volt. Az étkezési célú, értékes ragadozó halak, a csuka, a harcsa és a süllő előállított mennyisége tavaly meghaladta a 364 tonnát, ami 30 százalékos növekedés az elmúlt évekhez képest.

 

Az agrárminiszter arról is beszámolt, hogy már négy magyar haltermék, a Szilvásváradi pisztráng, az Akasztói szikiponty, a Balatoni hal és a Szegedi tükörponty kapott európai földrajzi árujelző oltalmat, 2022-ben, a Balatoni hal önálló brandként is megjelent a hazai piacon. Elkészültek a Kiváló Minőség Élelmiszer védjegyrendszer élőhalra, friss és előkészített halászati termékekre vonatkozó tanúsítási követelményei, ezzel tovább erősítik a hazai haltermelés minőségét és piaci pozícióját. A halfogyasztás növelése gazdasági és népegészségügyi szempontból is lényeges. A halhús fogyasztása bizonyítottan csökkenti a Magyarországon vezető halálozási oknak számító szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A hazai halakat vásárlók hozzájárulnak az akvakultúra ágazat megmaradásához is, amely az ország számos területén, jelentős szerepet tölt be a vidéki népesség foglalkoztatásában. Jelentős támogatásban részesül a hazai akvakultúra ágazat.

 

A hazai halfogyasztás népszerűsítésére, januárban indult a MAHOP Plusz keretében, az új, átfogó kommunikációs és promóciós ,,KAPJ RÁ!" kampány. A több, mint 700 millió forint európai uniós támogatással és hazai társfinanszírozással megvalósuló fejlesztés célja, hogy minél több ember fedezze fel a halételek egészséges, ízletes és változatos fogyasztási lehetőségeit. Ezért a kampány központi üzenete, hogy a hal egészséges, finom és trendi - ismertette Nagy István.

 

 Halkínálat a budapesti Központi Váráscsarnokban, 2025. december 9-én. Képek: MTI / Balogh Zoltán

 

Földes Tamás, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a halak között, az idén is a ponty iránt van a legnagyobb kereslet, ezt követi a szürke- és az afrikai harcsa, a különböző tengeri halak.

 

Puskás Nándor, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi szervezet (MA-HAL) elnöke beszámolt arról, hogy a szervezet honlapján közzétettek halértékesítési térképet. Ezen szerepelnek azok az értékesítési pontok, ahol a fogyasztók hazai haltermelőktől származó, friss termékeket vásárolhatnak.

 

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, az advent olyan időszak, amikor a hal nem hiányozhat a magyarok asztaláról. Ilyenkor fogy el a magyar hal csaknem harmada. A halfogyasztás népszerűsítésére szükség van, mert bár az elmúlt években csaknem 20 százalékkal nőtt, de Magyarország e téren még mindig sereghajtó az Európai Unióban. Míg a halfogyasztás egy főre vetítve az EU-ban átlagosan évi 20 kilogramm, addig Magyarországon 6,2-6,3 kilogramm. A magyar hal választásával a vásárlók nemcsak egészséges terméket vesznek le a boltok polcairól, hanem megbecsülik a magyar halászok munkáját is. (Forrás: MTI)

 

Kép1-2: Halkínálat a budapesti Központi Váráscsarnokban, 2025. december 9-én. Képek: MTI / Balogh Zoltán

 



<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.