2025. december 10., szerda,  Judit
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2025. december 08., hétfő
Az Év kiváló magyar mézei Gyulán
Átadták a verseny díjait szombaton, a XVI. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon - A felhívásra idén, 373 mintát küldtek be a méhészek az ország egész területéről – A legjobb repceméz Békés vármegyei, szeghalmi
Szerző: MTI - Vitalap.hu
A XVI. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon, szombaton hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb magyar mézét. Idén, 2025-ben, az Év kiváló magyar méze az örményesi Borhi család napraforgó krémméze lett, amely a különlegesméz kategória első helyezettje is lett. A legjobb vegyes virágmézet a nagyfügedi Dávid Méhészet készítette; a legjobb akácmézet a kaposmérői Hanzel Róbert, aki a korábbi években több díjat is elnyert már. A legjobb napraforgóméz Somberekről, Reith Jánosnétól érkezett.

A XVI. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál mézei, a Göndöcs-kertben. Képek forrása: dr. Görgényi Ernő polgármester Facebook-oldala

 

A legjobb repcemézet a Békés vármegyei, szeghalmi Nagy István János küldte be, fajtaméz kategóriában, a kiskőrösi Vidók Zoltán hársméze diadalmaskodott idén. Az egyéb fajtaméz kategóriában, ugyancsak Kiskőrösről, Szomor Balázs galagonyaméze hozta el az első helyezett díját - tájékoztatta az MTI-t Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés vármegyei szaktanácsadója.

 

A XVI. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál mézei, a Göndöcs-kertben. Képek forrása: dr. Görgényi Ernő polgármester Facebook-oldala

 

A felhívásra idén, 373 mintát küldtek be a méhészek az ország egész területéről. Az első körös zsűrizésnél a szakemberek olyan értékelési szempontokat figyeltek, mint a tisztaság, a víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta szerinti illatjellege, az íz tisztasága, a csomagolás, a harmónia, az összbenyomás. Ezt laboratóriumi vizsgálat követte, ahol a víz-, a pollen- a glükóz- és fruktóz- és az úgynevezett HMF-tartalmát elemezték. Utóbbi arra utal, hogy a mézet melegítették-e vagy főzték-e, vagy sem. Végül, második körös zsűrizés alakította ki a továbbjutó 43 tételből a végső sorrendet.

 

Árgyelán János elmondta, értékesítéskor, a versenyen megszerzett eredmény, minősítés plusz marketingértéket ad a mézeknek. (Forrás: MTI)

 

A XVI. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál mézei, a Göndöcs-kertben. Képek forrása: dr. Görgényi Ernő polgármester Facebook-oldala

 

Kép1-3: A XVI. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál mézei, a Göndöcs-kertben. Képek forrása: dr. Görgényi Ernő polgármester Facebook-oldala

 



<
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.