2025. november 21., péntek,  Olivér
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2025. november 21., péntek
Idén sem drágul a karácsonyi hal
Az éves hazai halfogyasztás 35-40 százaléka karácsonyra koncentrálódik - Nagyrészt halászlé lesz az asztalon, de a rántott hal is népszerű
Szerző: MTI - Vitalap.hu
A tél óta tartó aszály jelentős kihívást jelentett a haltermelőknek, akik ennek ellenére, összességében közepes évet zárnak, idén. A termelők nem terveznek áremelést idén, így amennyiben a kereskedelmi láncok a tavalyi árréseket alkalmazzák, a családok idén is a tavalyi árszinteken juthatnak majd hozzá az ünnepi halhoz - közölte az Agroinform.hu csütörtökön, az MTI-vel. Az élő ponty esetében, kilogrammonként 2000 forint, a szeletelt ponty esetében, 4000 forint körüli árat jelent, az év végén. Az afrikai harcsát filézve 4500, míg a szürke harcsát 8000 forint körül lehet majd megvásárolni.

A halból - az esetek 81 százalékában - halászlé készül, de a rántott hal is nagyon népszerű (65 százalék), míg roston elkészített, vagy grillezett halat a családok 15 százaléka eszik karácsonykor. Kép: DepositPhotos

 

A lakosság 80 százalékának karácsonyi asztalán idén is jelen lesz a hal. Az éves hazai halfogyasztás 35-40 százaléka karácsonyra koncentrálódik. Az Agroinform.hu olvasói körében, korábbi felmérés szerint, a családok 80 százalékában kerül hal a karácsonyi asztalra. Ilyenkor a halat fogyasztók 85 százaléka pontyot dolgoz fel, 32 százalékuk harcsát is vásárol a karácsonyi menühöz. Az afrikai harcsa kelendő ilyenkor (13 százalék), és jól fogy a busa és a lazac (11-11 százalék) is.

 

A halból - az esetek 81 százalékában - halászlé készül, de a rántott hal is nagyon népszerű (65 százalék), míg roston elkészített, vagy grillezett halat a családok 15 százaléka eszik karácsonykor.

 

A hazai halfogyasztás az évi 6,5-7 kilogramm/fővel kevesebb, mint harmada az EU átlagának. A mennyiség mindössze negyedét termelik itthoni tavakban, a többi külföldről, jobbára tengerekből származó importtermék. (Forrás: MTI)

 

 

Kép: A halból - az esetek 81 százalékában - halászlé készül, de a rántott hal is nagyon népszerű (65 százalék), míg roston elkészített, vagy grillezett halat a családok 15 százaléka eszik karácsonykor. Kép: DepositPhotos

 



<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.