2025. július 6., vasárnap,  Csaba
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2025. július 05., szombat
Rubicon-est az Almásy-kastélyban
Beszélgetés a magyar húsipar történetéről, a gyulai kastélyban, július 10-én – A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött
Szerző: Vitalap.hu
A húsipar történetéről szóló beszélgetéssel érkezik Békés vármegyébe, Gyulára a Rubicon és az Iparkamara sorozata. A Rubicon-est helyszíne a gyulai Almásy-kastély bálterme július 10-én, csütörtökön. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Rubicon 2024 őszén új programsorozatot indított, hogy országszerte bemutassa a magyar vállalkozások történetének hőskorát és kiemelkedő szereplőit. A sorozat célja, hogy a legújabb kutatások és vezető piaci szereplők segítségével, a széles közönségnek, új képet rajzoljon a nagy múltú hazai vállalkozások sikereiről.

A Rubicon-est július 10-én, csütörtökön, 18 órakor kezdődik a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont báltermében. Kép forrása: Gyulakult

 

A Rubicon és az Iparkamara programsorozata bemutatja a magyar gazdasági siker különleges szereplőit a 19. század közepétől az I. világháborúig, és összehasonlítást kínál a kortárs vezető piaci szereplők meghívásával. 

 

Gyulára a magyar húsiparról szóló programjával érkezik a sorozat – a helyszínválasztás nyilván nem véletlen. Az olyan magyar városok, mint Gyula, éppen a húskészítményeik miatt kaptak új hírnevet.

 

Az iparág legnépszerűbb termékei közé tartoznak a szalámik és a hasonló fűszeres készítmények. A 19. századi modernizáció nemcsak a gépgyártásra vagy a malomiparra hatott, hanem átalakította a húsok, különösen a sertéstermékek készítését és tartósítását is. 

 

Az első szalámikat a Magyar Királyságba áttelepült olasz mesterek készítették, akik az új ízek mellé új munkalehetőségek százait is megteremtették. Az Osztrák–Magyar Monarchia idején, már saját magyar márkák is megjelentek, mint például a Herz és a Pick szalámik. A Pick Márk nevéhez kötődő szalámigyárhoz a kezdetektől fogva a megújulás és a minőség kötődik, így nem meglepő, hogy a 20. század elején, számos rangos díjat nyert el termékeivel. A gyár egyik első és máig legismertebb készítménye a téliszalámi, amely mára világhírű termékké vált.

 

A július 10-én, 18 órakor kezdődő esemény szakértői olyan kérdéseket válaszolnak meg, mint például, hogy kik voltak az első olasz szalámikészítők, és miért jöttek Magyarországra? Hogyan modernizálódott a magyar húsipar, és mely termékek váltak a társadalom igazi kedvenceivé? Miként élték túl az olyan hazai márkák, mint a Pick a világháborúkat és a kommunista államosítást?

 

A Rubicon-est meghívott szakértői Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke és Blaskó Barbara, a Debreceni Egyetem történésze. A beszélgetést Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa vezeti. Az Almásy-kastély báltermében, július 10-én, csütörtökön, 18 órakor kezdődő eseményen a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

 

A részvételi szándékot a https://forms.gle/X8FTZcFbMDdTcTy19 linken, az űrlap kitöltésével jelezhetik az érdeklődők. A link elérhető az Almásy-kastély Facebook felületéről is. (Forrás: Erkel Ferenc Nkft.)

 

Kép: A Rubicon-est július 10-én, csütörtökön, 18 órakor kezdődik a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont báltermében. Kép forrása: Gyulakult

 



<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.