2025. május 9., péntek,  Gergely
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2023. december 02., szombat
Adventi mákos és diós koszorú
Holnap advent első vasárnapja – Süteményünk lehet rúd, vagy koszorú alakú is
Szerző: Ágoston Jolán
Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsony napját, december 25-ét megelőző, negyedik vasárnaptól az ünnepig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig, január 6-i tart. Advent első vasárnapja, a Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, az egyházi év kezdetét is jelenti. (Forrás: Wikipédia)

Az ünnepi sütemény közös elkészítésében nagy öröm a gyereksegítség. Kép forrása: Dreamstime

 

Adventi mákos és diós koszorú

 

Hozzávalók: A tésztához 50 dkg liszt frissen szitálva. 2,5 dkg élesztő vagy 2 csomag szárított élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 darab tojás, 6 dkg vaj, csipet só, 1 üveg (2 ml) mandulaaroma, mazsola, ízlés szerint, ajánlott 10 dkg.

 

A töltelékhez: 20 dkg őrölt mák, vagy dió, 1 üveg (2 ml) citromaroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 mokkás kanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 dl étolaj.

 

A tésztához frissen szitáljuk a lisztet. Kép forrása: Depositphotos

 

Elkészítés: Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt babapiskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót, a diót, vagy a mákot. Ajánlott nem össze keverni a két olajos magot. Az étolajat utoljára öntjük hozzá. Körülbelül, 25-30 percig hűlni hagyjuk.

 

A tésztát jól kidolgozzuk, amíg hólyagokat vet. Kép forrása: iStock

 

Kelt tészta készítése: Az élesztőt 1 evőkanál liszttel és 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk.  A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett, elkevert élesztőt, a csipet sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és a mazsolát. Meglisztezzük a tetejét és körülbelül, 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. Kettévágjuk a tésztát, mert 1 mákos és 1 diós töltelékes bejglit szeretnénk készíteni. Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát zsírral kikent formába tesszük, majd előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

 

A tészta hosszanti feltekerésével a rúd tölteléke réteges lesz. Kép forrása: Pinterest

 Díszítés: Marcipán ízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk. A felvert tojás fehérjével is lekenhetjük a tészta felületét, mert így szép fényes marad.

 

Jó tanács a tészta alakításához: A kinyújtott tésztát kenjük meg a töltelékkel úgy, hogy a széleknél 1-2 ujjnyi részt szabadon hagyunk. Elsőre, a két oldalsó szélet felhajtjuk, hogy a vég lezáródjon, és ne folyjon ki a töltelék. Végül, a hosszanti feltekerés következik, így réteges a rúdtészta tölteléke a felvágás után. Amennyiben valóságos koszorút akarunk, akkor kapcsos tortaformába kerekítsük bele a tésztánkat és úgy süssük meg. Előmelegített sütőben 160 fokon 35-40 perc a sülési idő.

 

 

Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán dietetikus. Telefon: +36-20/486-0126. E-mail: agostonjolan@gmail.com

 

 

A koszorúalakot kapcsos tortaformában sütéssel érhetjük el. Kép forrása: Pixabay

 

Kép1: Az ünnepi sütemény közös elkészítésében nagy öröm a gyereksegítség. Kép forrása: Dreamstime

 

Kép2: A tésztához frissen szitáljuk a lisztet. Kép forrása: Depositphotos

 

Kép3: A tésztát jól kidolgozzuk, amíg hólyagokat vet. Kép forrása: iStock

 

Kép4: A tészta hosszanti feltekerésével a rúd tölteléke réteges lesz. Kép forrása: Pinterest

 

Kép5: A koszorúalakot kapcsos tortaformában sütéssel érhetjük el. Kép forrása: Pixabay



<
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.