2025. január 14., kedd,  Bódog
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2024. december 23., hétfő
Édesít a déli gyümölcsök aromás héja
A cukorbetegek kiválthatják az édesítőszereket az erős aromájú citrom, narancs, grapefruit és más kapható gyümölcsök héjával
Szerző: Ágoston Jolán
Áztatásos mosással és ecetes vízben, kefével is megdörzsölve, alaposan megfürdetjük a déli gyümölcsöt. Így például, a narancsot megtisztítjuk alaposan a külső, gombaölő permettől, amit a szállítás előtt fújnak a szállítmányra a termőföldön, sok kilométerre hazánktól. Alapos mosdatás után, leitatjuk a vizet majd lehetőleg vékonyan hámozzuk meg a narancsot. A gyümölcs többi része fogyasztható.

A déli gyümölcsök, például a narancs héja, édesítésre is jó. Kép: Pixabay

 

Vágjuk apróra a lehámozott, aromás külsőt, tegyük aszalógépbe, ha van, de tepsire is tehetjük. Sütőben, vagy  langyos  fűtőtesten aszaljuk  a héjat, amíg  teljesen szárazzá válik.

 

A megmosott déli gyümölcsöt, így a narancsot hámozzuk meg. Kép: Shutterstock

Kávédarálóval őröljük porrá az aszalványt, így kapunk citromhéjport, narancsport… Ezzel süthetünk és cukor helyett, ízesíthetünk a cukorbetegeknek. A gyermekek - főleg ha ezt szokják meg aromának -, még kedvelik is. A túlsúllyal küzdők is ezzel az aromaporral kiválthatják a cukrot. Kicsit időigényes  az előállítás, de megéri.

 

A narancshéjat aszalhatjuk aszalógépben, de tepsire is tehetjük. Kép: Pixabay

Őröltem fahéjat, szegfűszeget is, alkalmazom  cukor helyett ízesítésre, továbbá használom a zöldleveles fűszereket, így zöldségzöldet, kaprot, zellert, citromfüvet, snidlinget és a többit, ami illik az ételhez.

 

Megjegyzés: A szerző, Ágoston Jolán, dietetikus. E-mail: agostonjolan@gmail.com. Tel.: +36-20/486-0126.

 

 Cukor helyett, a déli gyümölcsök héja mellett, ízesíthetünk fahéjjal, szegfűszeggel, zöldleveles fűszerekkel. Kép: Lookw.net

 

Kép1: A déli gyümölcsök, például a narancs héja, édesítésre is jó. Kép: Pixabay

 

Kép2: A megmosott déli gyümölcsöt, így a narancsot hámozzuk meg. Kép: Shutterstock

 

Kép3: A narancshéjat aszalhatjuk aszalógépben, de tepsire is tehetjük. Kép: Pixabay

 

Kép4: Cukor helyett, a déli gyümölcsök héja mellett, ízesíthetünk fahéjjal, szegfűszeggel, zöldleveles fűszerekkel. Kép: Lookw.net

 



<
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.