2024. október 9., szerda,  Dénes
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2024. szeptember 29., vasárnap
Múzeumok Őszi Fesztiválja Gyulán
Ma, szeptember 29-én, Mihály napon, az Almásy-kastély Munkácsy-kiállításánál kezdődött – Holnaptól, hétfőtől kezdődik Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat, melyhez idén is csatlakoztak a gyulai kiállítóhelyek
Szerző: Vitalap.hu
Minőségét megőrzi! mottóval kezdődik szeptember 30-án, hétfőn, a 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat. A november 10-ig tartó kezdeményezéshez idén is csatlakoztak Békés vármegyében, a gyulai kiállítóhelyek. A 2024-es Múzeumok Őszi Fesztiválja a folyamatosan alakuló és az elmúlt években forradalmi változásokat megélő, gasztronómiai kultúra összetett kérdéskörét, és múzeumi részét állítja középpontba.

A Gyulai Várban is több program lesz a Múzeumok Őszi Fesztiválján. Kép: Gyulakult

 

A gyulai kiállítóhelyek Könnyen fogyasztható című eseménysora is a gasztronómia köré szerveződik. A cím kettős: utal az őszi fesztivál témakörére, de kifejezi egyúttal a fürdőváros kiállítóhelyeinek a hétköznapokban is megjelenő szándékát, a könnyen befogadható ismeretátadásról.

 

A gyulai események elsősorban a helytörténetre összpontosítanak, kóstolóval kiegészítve az elhangzó információkat. Nem egy egykori étel megízlelésére is lesz lehetőség. Van olyan program is a kínálatban, amely az étel és az ember kapcsolatának talán legjelentősebb és legtöbbeket érintő mai problémáját, az ételallergiát érinti. Egy októberi rendezvény például a speciális étkezések jelentősebb jellemzőivel ismerteti meg az érdeklődőket az Almásy-kastélyban. A gluténmentes táplálkozásról külön is szól majd egy rendezvény, ugyanott. Szintén a kastélyban, életünk minőségére, teljesítőképességünkre, mentális egészségünkre kiható egészséges étkezésről is lesz receptajánló előadás.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja Gyulán az országos kezdést egy nappal megelőzve indul. Szeptember 29-én, Mihály napon, az Almásy-kastély Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításához kapcsolódva rendeznek tematikus tárlatvezetést, többek között arról, hogy a festőfejedelem milyen témákat szeretett festeni, hogyan alkotott, kik voltak a barátai és szerelmei, és mik a kedvenc ételei.

 

A gyulai múzeumi szakemberek gondoltak a pedagógusokra is. Élményprogramok a tanteremben és az osztálykirándulásokon címmel, múzeumpedagógiai programkínálatukat mutatják be, hogy segítséget nyújtsanak, miként építhetik be munkájukba az akár online is elérhető szolgáltatásaikat, hogyan tehetik élménytelivé és felejthetetlenné osztálykirándulást. Mivel online esemény, ahhoz az ország bármely pontjáról csatlakozhatnak a pedagógusok. (Forrás: Erkel Ferenc Nkft.)

 

------------------------------------------------------------

 

A gyulai Múzeumok Őszi Fesztiválján is a gasztronómia áll a középpontban. Kép: Gyulakult

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja - Könnyen fogyasztható, Gyulán

 

Szeptember 29. – Majd szeptember 30. - november 10.

 

Szeptember 29. (vasárnap) 11.00

Munkácsy fesztelen

Elsötétednek a festményei, asztalosinas volt és van egy alkotása az Országházban is. Érdekes, hogy Munkácsy Mihály milyen témákat szeretett festeni, hogyan alkotott, kik voltak a barátai és szerelmei, és mik a kedvenc ételei. Mihály napon, a névnaphoz illeszkedve, a hangoskodás helyett inkább a legszemélyesebb információk átadását választották köszöntésül.

A Munkácsy-kiállítás Mihály-napi tematikus tárlatvezetése után, megkóstolható az aszpikos tojás, a festő egyik kedvencét is. A program Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításunk kísérő rendezvénye.

Részvétel: belépőjeggyel

Helyszín: Almásy-kastély

 

Október 5. (szombat) 10.15

Finomságok a Ladics-házban (szobaszínház)

A program során megismerkedhetnek az érdeklődők a 19. században, a polgárság körében népszerű ételekkel és ételkészítési szokásokkal, a háztartás vezetésével. Ladics Lászlóné háztartási naplójában szereplő habtorta az előadás után megkóstolható.

Belépőjegy: 2600 Ft/fő

Helyszín: Ladics-ház

 

Október 5. (szombat) 15.00

Édes élet – kis gyulai cukrászattörténet

Cukrászdák és cukrászdinasztiák: édességek és érdekességek szóban, képekben és ízben. Az elmélet után, az Erkel-tortával tartanak gyakorlati bemutatót.

Belépőjegy: 2000 Ft/fő

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

 

Október 5. (szombat) 16.00

Finom falatok világa

A barokk korban kezdődik a gasztrotörténeti időutazás. A programon elmondják, hogy milyen különleges alapanyagokat és hogyan használtak fel az ételek elkészítéséhez a kastélyban, mi került az asztalra. Hány fogásból állt az étkezés és milyen a korabeli szakácskönyv. Az időutazókkal a különböző korokban használt sütő- és főzőedényeket is megismertetik. A nemesek fogyasztotta és népszerű finomságok látványosan megelevenedő világát még vonzóbbá teszi a heróka (a csörögefánk) kóstolása.

Belépőjegy: 1900 Ft/fő

Helyszín: Almásy-kastély

 

Október 11. (péntek) 15.00

Gyulai gasztroséta

A kultúr- és hadtörténet mellett gasztrotörténeti helyszínei is vannak Gyulának a több, mint százéves Százéves Cukrászdával, Gyula régi éttermével, a híres Gyulai Kolbász központi épületével, vagy a Stéberl-házzal. A Ladics-háztól a Ladics-házig tartó kört uzsonnával egészítik ki.

Belépőjegy: 1600 Ft/fő

Gyülekező: Ladics-ház

 

Október 12. (szombat) 10.15

Ételed a gyógyszered

A speciális étkezések fontosabb jellemzőivel ismertet meg dietetikus. Egyre többen érzékenyek az ételek különböző összetevőire, úgyhogy biztosan népszerű lesz a cukor-, glutén-, tej-, laktózmentes diétákkal és a különféle mintaétrendekkel foglalkozó előadás.

A részvétel díjtalan.

Helyszín: Almásy-kastély

 

Október 12. (szombat) 12.00

Megesszük a kiállítást

A Kohán Képtár a vizuális élmények helyszíne. Ezen az eseményen szobrokat állítanak ki, amelyek több érzékszervünkre is hatnak: nézzük, szagoljuk és kóstoljuk is azokat. Az ehető kiállítás különleges élményt nyújt.

Belépőjegy: 1800 Ft/fő

Helyszín: Kohán Képtár

 

Október 12. (szombat) 15.00

Hasba magyar!

Nemcsak a muzsikában léteznek magyar sajátosságok, hanem a gasztronómiában is. Számba veszik, hogy milyen hagyományos magyar ételek léteznek, és melyek azok, amelyeket elsősorban csak mi fogyasztunk.

Kóstolásra a rétest választották.

Belépőjegy: 2000 Ft/fő

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

 

Október 13. (vasárnap) 11.00

Látványkonyha a várban

A Gyulai Várnak hatalmas kemencéje is, amely a 18. század óta szolgálja a várnépet. Ezen a napon ismét felfűtik, hogy megmutassák, hogyan használták eleink. Kóstoló is lesz.

Részvétel: várbelépővel.

Helyszín: Gyulai Vár

 

Október 18. (péntek) 15.00

Élményprogramok a tanteremben és az osztálykirándulásokon

A gyulai kiállítóhelyek mára az élményszerű tudásátadásra rendezkedtek be.  Ezen az eseményen a kiállítóhelyek múzeumpedagógiai programkínálatát mutatják be, közösen is gondolkodva a pedagógusokkal, hogyan építhetik be munkájukba (online is elérhető) szolgáltatásaikat. Segítséget nyújtanak az osztálykirándulást szervezőknek is tájékoztatással, miként lehet élményteli és felejthetetlen az itteni látogatás. Két múzeumpedagógus a párbeszédet is vállalja az érdeklődőkkel, akik – az online eseménynek köszönhetően – az ország bármely pontjáról csatlakozhatnak.

A részvétel díjtalan, de e-mail cím megadásával előzetes jelentkezéshez kötött.

Regisztráció: info@gyulakult.hu.

 

Október 18. (szombat) 18.00

Vitézek vacsorája

A történelem megkóstolása a vár vitézeivel töltött néhány fertályórában. Szablyavívás bemutatójuk után, vacsorakóstolás finom borokkal és gyümölcsökből vagy gyógynövényből készült frissítőkkel.

Előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: az Almásy-kastély ajándékboltjában vagy a +36 66 650 218 telefonszámon.

Belépőjegy: 4700 Ft/fő

Helyszín: Gyulai Vár

 

Október 19. (szombat) 15.00

Gyulai gasztrománia

Híres a gyulai kolbász - mióta, minek és kiknek köszönhetően? És a többi gyulai gasztronómiai hagyomány? A híres gyulai kolbász kóstolásával ízesítik az előadást.

Belépőjegy: 2000 Ft/fő

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

 

Október 20. (vasárnap) 11.00

Hódítók csemegéje

Gyulán, 129 évet töltöttek az oszmánok, jó volna tudni, hogy milyen ételeket ettek. Néhányat ma is fogyasztunk. Érdekességek, csemegéket kóstolása az oszmán-török gasztronómiából ezen az előadáson.

Belépőjegy: 3200 Ft/fő

Helyszín: Gyulai Vár

 

Október 26. (szombat) 10.00

Gluténmentesen is finomat!

Örökös lemondásként kell leélniük az életüket a gluténérzékenyeknek? A gasztronómiai programon a gluténmentes diétát jól ismerő séf vezetésével bizonyítják: gluténmentes alapanyagokból is lehet finom ételeket készíteni.

Előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: az Almásy-kastély ajándékboltjában vagy a +36 66 650 218 telefonszámon.

Belépőjegy: 600 Ft/fő

Helyszín: Almásy-kastély

 

Október 27. (vasárnap) 11.00

A középkor asztalánál

Az ismeretlensége ellenére az izgalmas középkori gasztronómia a téma. Tudjuk, miket ettek és milyen ételeket szerettek akkoriban, vagy milyen fűszereket használtak. Az ételek elkészítése és a tartósítás titkainak felfedése után kiderülhet, létezett gasztronómia a középkorban is. Az előadáson középkorban kedvelt finomság kóstolása..

Belépőjegy: 3200 Ft/fő

Helyszín: Gyulai Vár

 

November 9. (szombat) 15.00

A magyar tudomány napja

Jót enni = jól lenni

Az egészséges étkezés hat az életünk minőségére, teljesítőképességünkre, mentális egészségünkre. Receptekkel is segítik egészséget.

A részvétel díjtalan.

Helyszín: Almásy-kastély (Forrás: Erkel Ferenc Nkft.)

 

 

Kép1: A Gyulai Várban is több program lesz a Múzeumok Őszi Fesztiválján. Kép: Gyulakult

 

Kép2: A gyulai Múzeumok Őszi Fesztiválján is a gasztronómia áll a középpontban. Kép: Gyulakult



<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.