2020. október 22., csütörtök,  Előd
 
 
 
 

Címlap

A napi 15 ezer elvégzett teszt háromszorosára lenne szükség a reális fertőzöttség megállapításához hazánkban (Forrás: Árkád Egészségközpont)
Járványhelyzet: a kórházi kapacitás véges, sokan gondolkodnak a pálya elhagyásán
Meredeken kúsznak felfelé a számok a koronavírus járvány (Covid-19) második fázisában a fertőzöttek, a kórházba kerültek és az elkerülhető halálozások számát tekintve egyaránt. Így summázta a pillanatnyi helyzetet a vitalap.hu-nak rendszeresen nyilatkozó főorvos, dr. Árus Tibor békéscsabai háziorvos, megjegyezve, hogy a megelőző rendelkezések, korlátozások egyelőre elmaradnak, mert a gazdaság teljesítménye fontosabb. Mellesleg – fűzte hozzá – a Covid-szkeptikusok állításának hamisságát egyértelműen bizonyítja a betegség következtében elhunytak egyre magasabb száma.
Szerző: László Erzsébet
Kiss Adél képei közül ennek címe: "Gondol a jobb napokra". A képek a jobb láthatóság érdekében kivágottak az eredeti méretarányhoz és elrendezéshez képest
2020. október 21., szerda
Kiss Adél grafikus munkáiból tematikus kiállítást rendeztek a város „Nicolae Bălcescu” Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumában, továbbá a postaépületében
Félve, ódzkodva, iszonyodva, utálkozva – meg ezer más hasonló módon – gondolunk manapság korunk legismertebb „koronás főjére”. Ne tippelgessenek: természetesen a manapság közkézen forgó koronavírusról van szó. Amely (az eltorzult mai magyar nyelvgyakorlatban így mondják sokan: aki) a Covidella nevet kapta a honi keresztségben. Ez legott a gyulai kiállítások címadója is lett.
Szerző: Kiss A. János
Az eleki nő autójával összeütközött a szemből érkező gépkocsival. A kép illusztráció. Forrás: police.hu
2020. október 21., szerda
Vádat emeltek az autót vezető eleki nővel szemben
Békés megyében, a Gyulai Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az 58 éves, eleki nővel szemben, aki 2018 februárjában Gyula és Elek között személyautóval okozott halálos kimenetelű közlekedési balesetet. A nő 2018. február 7-én, 8 óra előtt személygépkocsit vezetett a 4444-es számú úton, Elek felől Gyula irányába 76-77 km/óra sebességgel. A nő autója nem felelt meg a közúti közlekedésben részvétel műszaki követelményeinek az eltérő mintázatú gumiabroncsok miatt. Az autó első tengelyén lévő kerekekre szerelt gumiabroncsok 4 évszakos, míg a hátsó kerekeire szerelt gumiabroncsok nyári mintázatúak voltak, és ez a hiányosság okozati összefüggésben áll a baleset bekövetkezésével. Az út 5 kilométer útszelvényében, balra ívelő útkanyarulat előtt „Figyelem, balesetveszélyes útszakasz”, „csúszós úttest 1 km kiegészítéssel” „veszélyes útkanyarulat balra”, „60 km/óra sebességkorlátozás” jelzőtáblák voltak. Ennek ellenére a nő az útkanyarulatba nem az útviszonyoknak, a gépkocsi műszaki állapotának megfelelő sebességgel haladt be, gépkocsijával megcsúszott, sodródva áttért a menetirány szerinti bal oldalra, és ott összeütközött a szemből érkező személygépkocsival.
Szerző: Sz. M.
A nyomozók több százezer forintot foglaltak le. Kép: police.hu
2020. október 21., szerda
Orosházán és Salgótarjánban egy nőt és két férfit vett őrizetbe a rendőrség
Országszerte csapott be nyugdíjasokat három árus, akik idős embereknek többszörös áron kínáltak ágynemű-garnitúrákat. A békéscsabai rendőrök a csoport két tagját Békés megyében, Orosházán, harmadik társukat a Nógrád megyei Salgótarjánban fogták el. Összehangolt akció keretében intézkedtek a Békéscsabai Rendőrkapitányság nyomozói és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Támogató Alosztályának rendőrei október 19-én, Orosházán és Salgótarjánban. Az előbbi városban egy 40 éves nőt és egy 36 éves férfit, az utóbbi helyszínen egy szintén 36 éves férfit fogtak el. Mindhárman salgótarjániak, a férfiak unokatestvérek. A gyanú szerint az Orosházán elfogott páros 2020 márciusában és júniusában összesen négy alkalommal közel másfél millió forintot csalt ki Békés megyében élő idős emberektől. Néhány ezer forintot érő paplanokat adtak el nekik többszörös áron, volt, amikor több százezer forintért.
Szerző: Sz. M.
Szabadkígyósnál a teherautós nem adott elsőbbséget a személygépkocsi vezetőjének. Kép: police.hu
2020. október 21., szerda
Sérülések a Békés megyei balesetekben - Folyamatosan érkeznek határsértők
Békés megyében, október 19-én, a Pusztaottlaka külterületén történt halálos baleseten kívül további két, személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés a rendőrségre. Az M44-es gyorsforgalmi út Békés megyei szakaszán, Kardos közelében, 5.15 óra 15 körül egy tehergépkocsi nekiütközött az előtte haladó személyautónak. Az utóbbi járműben egy utas nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Szabadkígyós külterületén, 13.45 óra körül a kisteherautó vezetője nem adott elsőbbséget egy személygépkocsinak és összeütköztek. A balesetben az egyik jármű vezetője könnyebben megsérült. Dombegyházon, október 21-én, 6.30 óra körül a rendőrök egy külföldit tartóztattak fel. A férfi Srí Lanka-i állampolgárnak vallotta magát, nem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon. A rendőrjárőrök előállították a határsértőt a Battonyai Határrendészeti Kirendeltségre - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
Pillanatkép a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei döntőről. Kép: police.hu
2020. október 20., kedd
Értékes ajándékokkal jutalmazták a tudást – Békéscsabai iskola az első, második a békéscsabai Zahorán család
Kilencedik alkalommal rendezte meg az ORFK–Országos Baleset-megelőzési Bizottság az ország 19 megyéjében és a fővárosban a vetélkedőt, melynek elsődleges célja, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet a körültekintő, megfontolt és példamutató közlekedési magatartásra. A versenyen olyan gyermekes családok vehettek részt, ahol legalább az egyik szülő érvényes, B-kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezik, és a gyerekek életkora 6 - 17 év között van. A szeptember 19-e és október 4-e között megrendezett területi vetélkedőkön közel 500 család mérte össze tudását. A szervezők a családi vetélkedőn túl az iskolák számára is pályázatot hirdettek. Az oktatási intézményeket - amelyek a vetélkedősorozaton a legtöbb családdal vettek részt -, díjazták - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
Meghalt az autós az ütközésben Pusztaottlakánál. Kép: police.hu
2020. október 20., kedd
Tehergépkocsi és személygépkocsi ütközött össze - Szír, albán, palesztin, Srí Lanka-i határsértők Békés megyében
Békés megyében, Pusztaottlaka közelében, október 19-én, 7.15 óra körül tehergépkocsi és személygépkocsi ütközött össze. A balesetben a személyautó vezetője olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Október 18-án, Szarvason, a Vasút utcában, 9.15 óra körül tolató személygépkocsi elsodort egy kerékpárját toló gyalogost. A nő súlyosan megsérült. Körösnagyharsány külterületén, október 19-én, 22.30 óra körül lakossági bejelentést követően ellenőriztek a rendőrök egy külföldi férfit. A férfi szír állampolgárnak vallotta magát, nem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon. A rendőrjárőrök előállították a határsértőt a Biharugrai Határrendészeti Kirendeltségre - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
 A négy külföldit átadták a román hatóságnak. Kép: police.hu
2020. október 17., szombat
A Sarkadnál elfogott külföldieket is átadták - Biciklitolvajt állítottak elő Békéscsabán
Békés megyében négy határsértőt fogtak el a rendőrök október 16-án, 7.45 óra körül, Sarkad külterületén. A határsértők - akik elfogásukkor vietnámi állampolgárnak vallották magukat - nem tudták hitelt érdemlően igazolni személyazonosságukat és, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. A rendőrjárőrök előállították a külföldieket a Kötegyáni Határrendészeti Kirendeltségre, ahol meghallgatták őket, majd október 16-án, 13 órakor átadták valamennyiüket a román hatóság képviselőinek - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
Tavaly novemberben, Békéscsaba külterületén, a teherautós okozott halálos balesetet. Kép: police.hu
2020. október 17., szombat
Vádat emelt az ügyészség a békéscsabai halálos balesetben
Békés megyében, a Gyulai Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a 41 éves, verebi férfival szemben, aki 2019 novemberében, Békéscsaba külterületén, teherautóval okozott halálos kimenetelű közlekedési balesetet. A férfi 2019. november 19-én, délelőtt tehergépkocsit vezetett a 44-es számú főúton, Békéscsaba felől Kondoros irányába, a megengedett 70 km/óra sebességet túllépve, 87-88 km/óra sebességgel. A tehergépkocsi elhanyagolt műszaki állapotú volt, a közúti közlekedésben részvétel műszaki követelményeinek a jobb oldali első gumiabroncs belső felületének hullámossága miatt nem felelt meg. Azonban ez a hiányosság nem hozható összefüggésbe a baleset bekövetkezésével. A vezető – ismeretlen okból – tehergépkocsijával áttért a menetirány szerinti bal oldalra, majd a bal oldali füves útpadkára haladt, ott összeütközött a vele szemből érkező, a tehergépkocsi áttérését észlelve, elhárító manőverként a jobb oldali útpadkára lehúzódó autóval. A baleset következtében a személygépkocsit vezető, a balesetben vétlen, 62 éves férfi súlyos, az élettel össze nem egyeztethető sérüléseket szenvedett és a helyszínen elhalálozott, míg a teherautó sofőrje nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.
Szerző: Sz. M.
A KRESZ pontosan leírja, hogy mi a teendő a közúti közlekedés során. A kép illusztráció. Forrás: police.hu
2020. október 17., szombat
A kerékpárost közúti veszélyeztetéssel és segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítja a rendőrség - KRESZ-szabályok a teendőkről
Békés megyében közúti veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmények elkövetésével gyanúsít a rendőrség egy kerékpárost. A 35 éves férfi 2020. június 11-én, Békéscsaba közelében, a Dobozi út kerékpárútján szándékosan olyan közel ment egy robbanómotoros kerékpáros férfihoz, hogy megzavarta őt. A robbanómotoros kerékpáros elvesztette az egyensúlyát, elesett és súlyosan megsérült. A hozzá közel hajtó, biciklis férfi először távozott a helyszínről, majd percekkel később visszament. A kerékpáros kihallgatásán elmondta, nagyon megijedt, nem tudta, hogy mit csináljon. A rendőrség a nyomozás rendőrségi vizsgálati szakasza után az ügy iratait továbbította az ügyészségre.
Szerző: Sz. M.
< >