2017. szeptember 25., hétfő,  Eufrozina és Kende
 
 
 
 

Címlap

Endrei Juditot határtalanul szeretik
Endrei Judit-közönségtalálkozó az Aradi Magyar Napokon
Annak a generációnak, amely 1976–1998 között figyelemmel követte a Magyar Televízió műsorait, nem kell különösebben bemutatni a szolnoki születésű Endrei Juditot, aki ebben az időszakban bemondó, szerkesztő-műsorvezetőként tevékenykedett. Akinek pedig be kell mutatni, annak tudnia kell, hogy a 64 éves, egykori televíziós húszéveseket meghazudtoló energiával és lelkesedéssel éli most is a mindennapjait, és tevékenységeivel arra biztatja az 50 felettieket, hogy ne mondjanak le az életükről, amint átlépik ezt a kort, hiszen sok szépet és jót tartogat az élet 50 után is.
Szerző: Takáts D. Ágnes (Nyugati Jelen)
Kőbe vésett tévedések?
2017. szeptember 23., szombat
Ismét beleolvastam a békéscsabai tűzoltók Napi működési naplójának, továbbá Tűzkárjelentési naplójának 1944. szeptember-október-novemberi bejegyzéseibe. Az adott napi ügyeletesek kézírással töltötték ki a nyomtatványlapokat, azonnal és híven rögzítve
Ismét beleolvastam a békéscsabai tűzoltók Napi működési naplójának, továbbá Tűzkárjelentési naplójának 1944. szeptember-október-novemberi bejegyzéseibe. Az adott napi ügyeletesek kézírással töltötték ki a nyomtatványlapokat, azonnal és híven rögzítve az eseményeket. Végiglapoztam a nemrégen elhunyt, az 1944. szeptember 21-ei bombázást kisgyermekként átélt Környei Béla – a Békés Megyei Hírlap újságírója számára elmondott – visszaemlékezését. Az állomás melletti MÁV-házban laktak, a pincében vészelték át a szőnyegbombázást. A hosszú, emeletes épületnek csak az a része maradt felújítható, ahol éltek – az a házcsonk ma is látható. Az olvasottak, némi történelemismeret és a tények tisztelete, a korrekt értékelések iránti vágy egyaránt arra indít, hogy kijelentsem: a gyönyörűen felújított és elismerésre méltóan korszerűsített állomás főépületének falán, csütörtökön leleplezett emléktábla szövege – hogy úgy mondjam – helyreigazításért kiált. Sőt, ha a hibás állítások, kijelentések súlyosságát vesszük, akkor bizony az lenne a legjobb, ha mielőbb újabb táblára cserélnék a mostanit. Akkor – némi fáziskéséssel – sem a tábla szövegét kiötlők, sem a megemlékezést jegyző békéscsabai önkormányzat nem esne a történelemhamisítás bűnébe…
Szerző: Kiss A. János
Képünk illusztráció! (Forrás: Nyu.hu)
2017. szeptember 23., szombat
Ittas volt a sofőr Pusztaföldváron
Békés megyében személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt szeptember 22-én, Szeghalmon, a Kinizsi utca és a Petőfi Sándor utca kereszteződésében, ahol összeütközött két kerékpáros. A balesetben mindkét biciklis elesett és könnyebben megsérült.
Szerző: SZ. M.
Képünk illusztráció! (Forrás: BringaPiac)
2017. szeptember 23., szombat
Békéscsabai tanyát fosztott ki egy eleki és egy lőkösházi férfi – Öt kerékpárülés, és egy kerék gazdáit keresi a rendőrség
Békés megyében, Békéscsabán betörtek egy tanyába tavaly november 11-éről 12-ére virradó éjjel. A tettesek a tanyaépület és a hozzá tartozó kamra lakattal lezárt ajtaját kiszakították a helyéből, átkutatták a helyiségeket, réz órát, hatástalanított sörétes vadászfegyvert, gyógyszertári mérleget, 40 kilogrammnyi szárazkolbászt, benzinmotoros láncfűrészt és egy pálinkás demizsont vittek el. A Békéscsabai Rendőrkapitányság rendőrei elfogták a lopás gyanúsítottjait. A 32 éves eleki T. Ferenc és lőkösházi társa ellen a nyomozást a rendőrkapitányság lezárta, a büntetőeljárás iratait mindkét gyanúsított ellen vádemelési javaslattal továbbítják a Békéscsabai Járási Ügyészségre.
Szerző: SZ. M.
Füzesgyarmatnál borult fel a tehergépkocsi
2017. szeptember 23., szombat
Kerékpárosok, autók ütköztek össze
Békés megyében, szeptember 21-én, Füzesgyarmat külterületén, 8.45 óra körül egy tehergépkocsi letért az útról és felborult. A jármű vezetője könnyű sérülést szenvedett. Békéscsabán, az Orosházi úton, 14.13 órakor összeütközött két személygépkocsi, az egyik jármű utasát csonttöréssel vitték kórházba a mentők. Gyulán, a Nagyváradi úton, 11.30 óra körül két kerékpáros ütközött össze, egyikük szintén csonttörést szenvedett.
Szerző: SZ. M.
Orbán Viktor piros-fehér-zöldben (Képünk illusztráció! Forrás: YouTube)
2017. szeptember 21., csütörtök
(Egy erdélyi magyar nyílt levelet írt Orbán Viktornak – tapasztalataink szerint nincs egyedül a véleményével arrafelé)
Az Ellenszél című (magyarországi) blog közvetítésével juttatjuk el olvasóinkhoz azt a levelet, mely hetek óta kering az internetes felületeken. Ha még nem találkoztak vele, most elolvasásra és elgondolkodásra kínáljuk határon inneni és túli magyaroknak az erdélyi fiatalember Orbán Viktornak címzett nyílt levelét.
Szerző: Ismeretlen
Ügyességi pályák várták a versenyzőket
2017. szeptember 21., csütörtök
Békés megye 11 iskolájából a KRESZ-FESZT-en
A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a tanévkezdéshez kapcsolódó közlekedésbiztonsági programok zárásaként szeptember 21-én ötödik alkalommal szervezte meg a KRESZ-FESZT vetélkedőt. Az országos kezdeményezés célja, hogy tanévkezdéskor még egyszer ráirányítsa a közlekedők figyelmét a gyermekekre. Békés megyében 11 általános iskolából érkeztek négyfős csapatok Békéscsabára, a megyei rendőr-főkapitányságra.
Szerző: SZ. M.
Téma volt az illegális határátlépés, a közös járőrszolgálat
2017. szeptember 21., csütörtök
Magyar-román rendőri értekezlet Békéscsabán
A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nagyváradi Területi Határrendőr Felügyelőség vezetői szeptember 21-én egyeztetést tartottak Békéscsabán, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon. A Romániából érkezett delegációt dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány és rendészeti, bűnügyi helyettesei fogadták. A Nagyváradi Területi Határrendőr Felügyelőségről Bondar Marin rendőrkapitány, a felügyelőség vezetője és helyettese vett részt a munkaértekezleten.
Szerző: SZ. M.
Képünk illusztráció! (Forrás: Hamis Pénzek)
2017. szeptember 21., csütörtök
A kevermesi férfi két megyében is fizetett a tízezreseivel
A rendőrség vádemelést javasol a kevermesi férfi ellen, aki Békés és Csongrád megyében több helyen olyan bankjegyekkel fizetett, amelyeket maga készített. A hamis tízezresekkel főként vendéglátóhelyeken egyenlítette ki pár száz forintos számláit.
Szerző: SZ. M.
A békési kerékpáros könnyebben sérült meg az ütközéskor
2017. szeptember 21., csütörtök
Alantas szándékkal bemászott egy nőhöz - Békésen egy nő alulmaradt a tehergépkocsival szemben
A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság szeptember 20-án bűnügyi őrizetbe vett egy kevermesi férfit, aki Kevermesen, a Dózsa utcában a kerítésen át bemászott egy nő házának udvarára, lopni akart, de a tulajdonos tetten érte. A férfi megpróbált elmenekülni, a rendőrök azonban még az utcában elfogták. A rendőrkapitányság lopás kísérlete miatt büntetőeljárást indított ellene.
Szerző: SZ. M.
< >