2022. május 29., vasárnap,  Magdolna
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
Kohán György A háború emléke című művének mozaikváltozata Gyulán, a Göndöcs-kertben. A kép forrása: Köztérkép
Gyulán, Kohán György krétarajzának mozaikváltozatát állították fel – Május utolsó vasárnapja a magyar hősök emléknapja – Holnap, vasárnap, 11 órakor kezdődik a tiszteletadás az emlékműnél, Gyulán
Gyula háborús áldozatainak emlékművét – hivatalos nevén A huszadik század gyulai és gyulavári hősei és áldozatai – sok vita után állították fel. Előbb meghívásos pályázatot írtak ki egy szoborkompozícióra, amelynek tervezett helyéül a Harruckern (jelenleg Október 23.) teret jelölték ki. A zsűri a benyújtott pályázatokat összességében gyengének tartotta. Ezért az emlékműállítást kezdeményező Hadigondozottak Érdekvédelmi Egyesülete sürgetésére új meghívásos pályázatot írtak ki, immár a Kossuth tér katolikus gimnázium előtti részére. A benyújtott terveket már nem is értékelték, s ezzel az ügyet „altatták”.
Szerző: Árpási Zoltán
Erzsébet királyné és hasonmása, a megnyitón. Kép forrása: Dr. Görgényi Ernő polgármester közösségi oldala
2022. május 28., szombat
Megnyílt a Sisi-kiállítás az Almásy-kastélyban – A tárlat 2023. május 28-ig látható
A gyulai kastélyban, 165 évvel ezelőtt vendégeskedett Erzsébet királyné – akit Sisi és Sissi néven is emlegetnek - férjével, Ferenc József császárral. A királyi pár 1857. május 25-én látogatott Békés megyébe és töltötte az estét, majd az éjszakát az akkor Wenckheim-kastélyban. Az évfordulón a Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont közös munkájával kiállítás nyílt május 25-én, az egykori látogatás napján, a gyulai kastélyban, Úton Erzsébet királynéval címmel.
Szerző: Sz. M.
A gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár épülete. Kép: Szőke Margit – Vitalap.hu
2022. május 27., péntek
Ma, Stefka István könyvbemutatója a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárban
Ma, május 27-én, pénteken, 18 órától, Gyulán, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi-olvasótermében Stefka István Túléltem, mások belehaltak című könyvét mutatják be a szerző és beszélgetőtársa részvételével. Stefka István újságírónak, a PestiSracok.hu lapigazgatójának, a PestiTv programigazgató-helyettesének beszélgetőtársa Huth Gergely újságíró, a PestiSracok.hu főszerkesztője, a PestiTv programigazgatója. A médiaháború 32 évének története egy jobboldali újságíró szemével alcímű könyv az esten, 30 százalékos kedvezménnyel megvásárolható.
Szerző: Programajánló
A három város összefog. Forrás: A május 24-i, békéscsabai sajtótájékoztató meghívójasajt
2022. május 25., szerda
Háromváros Kerékpáros Fesztivál Békés, Békéscsaba és Gyula részvételével, június 3-a és 5-e között
Közös kerékpáros fesztivált rendez Békés, Békéscsaba és Gyula a pünkösdi hétvégén - jelentette be a három város polgármestere, tegnap, Békéscsabán. A Háromváros Kerékpáros Fesztivált a három Békés megyei város, június 3-a és 5-e között rendezi.
Szerző: Sz. M.
A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont épületében, holnap, 14 órakor nyílik az Erzsébet királynéról szóló kiállítás. Forrás: Wikipédia
2022. május 24., kedd
A kiállítás május 25-én, szerdán, holnap, 14 órakor nyílik a nagyközönség előtt és 2023. május 28-ig várja a látogatókat, Gyulán
Május 25-én, holnap nyílik és 2023. május 28-ig, egy évig várja a látogatókat a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont új időszaki tárlata. A kiállítóhely a Gödöllői Királyi Kastéllyal közösen arra vállalkozott, hogy vendégeit Erzsébet királynéval, a mai napig rendkívül népszerű Sisivel vigye el utazásra. A kiállítás május 25-én (szerdán) 14 órakor nyílik a nagyközönség előtt.
Szerző: Vitalap.hu
A kalauz véleménye a Patrióta kisvendéglőről. Forrás: Patrióta
2022. május 24., kedd
A Dining Giude gasztrokalauzba már nyolcadszorra került be az étterem, egyedüli gyulai vendéglőként
A közelmúltban jelent meg Magyarország legmeghatározóbb gasztrokalauza, a Dining Guide. A kiadvány 2005 óta rangsorolja a legjobb éttermeket, melybe – egyedüli gyulai vendéglőként – immár 8. alkalommal került be Csiszér-Nyári Katalin és Csiszér Árpád kisvendéglője, a Patrióta.
Szerző: Vitalap.hu
Vangelis arcképével az 1492 – Conquest of Paradise album borítója. Forrás: YouTube
2022. május 23., hétfő
Párizsban hunyt el a korszakalkotó, világhírű, görög zeneszerző és muzsikus, 79 éves korában
A Balaton-parti városban sétáltunk, a magyar tengerhez vitt utunk. Nyári meleg volt, szikrázott a napsütés, suhogtak a fák levelei és az utcán zengtek Vangelis dallamai. A Conquest of Paradise hangjai voltak, amelyek az 1990-es években meghódították Magyarországot (is). Vangelis művei mindig sokáig emlékezetesek voltak, páratlanul szépek és különlegesek. Misztikusak, dallamosak, zengtek a fülekben, a szívekben. Mindenkit rabul ejtettek, noha azt gondolhatnánk, már minden zenét megírtak, nincs új a nap alatt. Van, volt – Vangelisé.
Szerző: Sz. M.
 nyári tábor és a kirándulás, a felfedezés együtt jár. A kép illusztráció. Forrás: szekelyhon.ro
2022. május 22., vasárnap
Ismét lehet tartani – Sokféle lehetőségből lehet választani júniusban, júliusban és augusztusban – A táborszervezést jelezni kell a népegészségügyi osztálynál
A nyári táborozási lehetőség – mint minden évben – idén is nagy jelentőségű a családok életében. A gyermekek, a felügyeletük mellett a nyári táborozás során élményeket szerezhetnek, társaikkal lehetnek, együtt szórakozhatnak, szerezhetnek új ismereteket. A kormány 2022. március 7-ével megszüntette a járványügyi korlátozásokat, így a nyári táborokat ismét a korábban megszokott keretek között lehet szervezni.
Szerző: Programajánló
A gyulai kastély a 18. századdal foglalkozó konferencia meghívóján. Forrás: gyulakult.hu
2022. május 22., vasárnap
Gyulán, Urak és szolgálók címmel konferenciát rendeztek – Könyv kiadását tervezik az előadások anyagából
A 18. századi arisztokrácia mindennapjairól rendezett konferenciát a gyulai Erkel Ferenc Múzeum május 20-án, az Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia-szárnyában. A konferencia célja volt, hogy a résztvevők megismerkedjenek a Károlyi és a Harruckern család mindennapjaival, egyszersmind alapot nyújtson a téma országos és nemzetközi kutatásához. Az Erkel Ferenc Múzeum könyv kiadását tervezi az Urak és szolgálók - Bepillantás a 18. századi arisztokrácia mindennapjaiba című konferencia előadásaiból.
Szerző: Sz. M.
Gyulai programok májusban
2022. május 20., péntek
A Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont közös Sisi-kiállításának megnyitó eseménye május 25-én, a gyulai kastélyban – Május 29-én, városi gyermeknap a Várkertben
Május 20-tól május 29-ig olvashatják összeállításunkat a gyulai művelődési ház és a gyulai kiállítóhelyek programjairól, nyitvatartásukról a szervezők közlése alapján.
Szerző: Programajánló
< >