2021. április 23., péntek,  Béla
 
 
 
 

S a többi...

[S a többi...]
A Liszt jótékonysági gálaest résztvevői. Jobbról a második Polgár Éva, a magyar ösztöndíjszervezet igazgatója, az ötödik Kovács Gergely, a hatodik Pellet Sebestyén, a két magyarországi ösztöndíjas. Kép: lisztgala.hu
Budapesti gálaest a nemzetközi versenyre utazásért – Los Angeles, Budapest, Gyula – kapocs: Neszlényi-Pfeiffer Judith
A Los Angeles Nemzetközi Liszt Versenyhez kapcsolódó Liszt Jótékonysági Gálaest a magyar pályakezdő zongoraművészek hazai és nemzetközi megismertetésére, bemutatására jött létre. A fellépő művészek között olyan fiatal magyar zongoravirtuózok mutatkoznak be, akik a Los Angeles-i zenei megmérettetés magyarországi pályázatán részvételi ösztöndíjban részesültek. Az előadók Liszt Ferenc születésének 210. évfordulóját is ünnepelték 2021-ben. A Magyar Televízió M5-ös csatornája április 14-én este sugározta a gálaestet, melynek felvétele február 16-án volt.
Szerző: Szőke Margit
Valletta, a szigetország fővárosa. Kép: pixabay.com
2021. április 17., szombat
Ország, ahol a sok szépség kis helyen is elfér - Hétvégi olvasmány
A tenger vakító fényességgel tükrözte vissza a Nap sugarait. Miközben a gép alábbszállt, tompult a visszfény ereje, kékülő színben ragyogott fel a Földközi-tenger, s benne kirajzolódtak Málta csipkézett partjai. Már a magasból kiviláglott, kis területű ország várja érkező vendégeit. A leszállást követően, a szigetországban barangolva, közvetlenül is érzékelhető: Európa egyik törpeállamában vagyunk. Ismerkedve a fél Budapest területű Máltai Köztársaság tájaival, tapasztalhatjuk, hogy igaz a kissé átköltött mondás: sok jó (sok szép) kis helyen is elfér.
Szerző: Szemenyei Sándor
A Pesti Vigadó. Kép: Wikipédia
2021. április 13., kedd
A Los Angeles-i nemzetközi versenyhez kapcsolódik - Ösztöndíj-koncert az M5-ön, szerdán este, a Pesti Vigadóból
Április 14-én, este 9 órakor a Magyar Televízió M5-os csatornáján lesz látható a Los Angeles-i International Liszt Verseny magyar ösztöndíjasainak koncertje. Az idén, illetve tavalyról elhalasztva most, áprilisban megtartják a világhírű eseményt, online. A verseny már javában folyik, 184 résztvevővel, négy magyar versenyzővel és két kiváló, magyar zongoraművész zsűritaggal, Dráfi Kálmánnal és Szabó Orsolyával, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művész tanáraival. A többi zsűritag is nemzetközileg ismert Liszt-kiválóság. Reméljük, hogy magyar siker is lesz a pódiumon - tájékoztatott Neszlényi-Pfeiffer Judith zongoraművész, aki a LAILC igazgatói tisztét töltötte be 1990-től 2018-ig.
Szerző: Sz. M.
József Attila: Születésnapomra. Forrás: Wikipédia
2021. április 10., szombat
Évforduló: 116 éve született József Attila – Hétvégi olvasmány
József Attila (Budapest, Ferencváros, 1905. április 11. – Balatonszárszó, 1937. december 3.) Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Az élet kegyetlen volt vele, hiszen félárva gyermekként ifjúsága tele volt lemondással és brutalitással, felnőttként szembesülnie kellett a meg nem értéssel. Öngyilkosságra utaló tragikus halálának pontos körülményeit azóta sem sikerült tisztázni.
Szerző: Sz. M.
József Attila: Kopogtatás nélkül. Vers, 1926. április. Kép: pinterest.com
2021. április 09., péntek
Életében a versek betöltik a színház hiánya keltette űrt - Visszatekintés 2002-re: Kalapos László színművész versekről, színházról
— Nyugdíjba vonulásom után egy évig még játszottam a Békés Megyei Jókai Színházban. Ha egyáltalán búcsúztam — ez idáig úgy néz ki, hogy igen —, akkor szépen búcsúztam el: életem legkedvesebb, hozzám legközelebb álló szerepével, Szabó Magda Kiálts, város! című darabjában a görög kereskedőével... — mondta el Kalapos László színművész lapunknak. A Simonyi Imre országos szavalóverseny keretében — melyet a gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium rendezett nemrégiben — Kalapos László színművész Sinka István-estjét mutatta be a Százéves cukrászdában. A fotóművészként is elismert alkotóval az irodalmi műsor előtt beszélgettünk.
Szerző: Szőke Margit
József Attila
2021. április 07., szerda
A magyar költészet napjára, visszaemlékezés a költőre
Immár 10 év óta írom gondolataimat, köszöntőmet legkedvesebb költőm születésnapjára, ami 1964. április 11-es óta a magyar költészet napja is. A sok nagy, és maradandót alkotó magyar költők sorában miért is József Attila a legkedvesebb számomra? Ne gondoljanak semmi rendkívülire, egyszerű a magyarázata, gyerekkori élményhez kötődik. Még csak barátkoztam a betűvetéssel, az olvasással, amikor a családi otthon polcán talált versgyűjteményben elolvastam Mama című versét. Azonnal mély nyomot hagyott bennem, annyira átéltem minden sorát, hogy tűznyelvet kaptak bennem az érzések, ugyanúgy, ahogy nem sokkal később prózában, Móricz Zsigmond, Légy jó mindhalálig című regénye olvastán.
Szerző: Zsidov Magdolna
Kereszt. Forrás: pixabay.com
2021. április 02., péntek
Novella - Hétvégi olvasmány
Él a fejemben egy kép gyermekkori emlékeim közül, a szülői ház húsvét előtti hangulatáról. Arról az izgalmas, édes készülődésről, amelyben anyám lázban égő arccal sürgölődött a tűzhely körül. Csak akkor vette le a kötényét, amikor estefelé hazaérkezett apám. Csókot nyomott anyám szájára, nekem cuppanós puszit adott a homlokomra, s már ment is kifelé, hiába kérlelte anyám, hogy először vacsorázzunk. Apám legyintett és annyit mondott, majd ha befejezte a kinti munkát, de ne várjunk rá, együnk nyugodtan, de anyámnál ez elképzelhetetlen volt. Én még játszottam volna, ezért kifejezetten örültem a késleltetett vacsorának. Szótlanul rajzolgattam, édesanyám még szöszmötölt egy ideig, majd leült mellém az asztal elé.
Szerző: Zsidov Magdolna
Sipos István a sípok erdejében a békéscsabai katolikus templom orgonájának végső ellenőrzésén (Forrás: Sipos István-archívum)
2021. március 30., kedd
Befejeződött a békéscsabai Páduai Szent Antal római katolikus templom orgonájának felújítása
Némi késedelemmel, de az utolsó síp is visszakerült a helyére a békéscsabai Páduai Szent Antal katolikus templom 107 éves orgonájában azok után, hogy Sipos István hangszerész, orgonarestaurátor csaknem egyévi munka végeztével felújította a templom ékességét. A programot a Filharmónia Magyarország Nkft. kérésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma 5 millió forinttal támogatta, amit a katolikus egyház 1,5 millióval toldott meg, így minden szükséges munkálatra jutott pénz.
Szerző: László Erzsébet
Hatezer éves történelem, gazdag természeti szépségek. Kép: shutterstock
2021. március 27., szombat
Görögország felfedezése nem lehet teljes Rodosz megismerése nélkül – Hétvégi olvasmány
Görögország felfedezése nem lehet teljes Rodosz megismerése nélkül. Az ország negyedik legnagyobb szigetének partjait az Égei- és a Földközi tenger öleli, melyeknek hullámai látványosan futnak össze, és vegyülnek el egymásban a sziget legdélibb szögleténél.
Szerző: Szemenyei Sándor
A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank újpesti épülete. Forrás: ugyeszseg.hu
2021. március 22., hétfő
Két, lengyel származású vasöntő munkás vitt el több, mint 40 ezer koronát – Hétvégi olvasmány
Aznap, 1908. október 28-án, szerdán délelőtt – egy bérkocsiból kiszállva – két férfi lépett be a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank újpesti épületébe. Perceken belül kezdődött az első magyarországi bankrablás, amelyet ugyan a korabeli lapokban hajlamosak voltak két ügyetlen gengszter peches kísérletének minősíteni, valójában elszánt bűnözők gondosan kitervelt akciója volt. Felfegyverkezve és sötét szemüveget, álszakállt viselve a két lengyel származású, magyarul alig egy-két szót beszélő férfi csaknem negyedórát töltött a bankfiókban, majd onnan 41 ezer 722 korona 81 fillérrel lépett ki.
Szerző: Sz. M.
< >