2021. április 23., péntek,  Béla
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
Az idős asszony gondozója nem hitte el, hogy az Európai Unió munkatársa érkezett meg a dobozi udvarra. Az EU zászlaja – a kép illusztráció. Forrás: Depositphotos
Bárándi és battonyai nő akarta kifosztani a 83 éves dobozi asszonyt - Román állampolgárságú embercsempészek börtönbüntetését indítványozták - Nőket bántalmazott a szeghalmi férfi - Veje fejének levágását ígérte a vésztői férfi
Békés megyében, a Szeghalmi Járásbíróság 2 rendbeli, személyi szabadság megsértésének bűntette és könnyű testi sértés bűntette miatt kezdeményezte egy 55 éves, többszörösen büntetett előéletű, erőszakos, többszörös visszaesőnek minősülő, szeghalmi férfi letartóztatását. Idén, 2021. február 24-én, a délutáni óráktól kezdődően, az italozó életmódot folytató férfinál vendégeskedett nőismerőse. A nő másnap, mielőtt elindult volna haza, fel akarta hívni egy ismerősét, hogy menjen érte. A férfi kikapta a telefont a kezéből, nem adta vissza, közölte vele, hogy nem mehet el, majd többször letaszította a sértettet az ágyra, hogy maradásra kényszerítse. A nő a férfi farzsebéből kivette telefonját, hogy taxit hívjon, és kérte a taxist, hogy hívja a rendőröket. A terhelt ismét elvette a telefont, dulakodni kezdtek, a férfi lelökte a nőt az ágyra, megszorította a nyakát, befogta a száját, hogy ne tudjon beszélni.
Szerző: Sz. M.
A kép illusztráció. Forrás: Pixabay
2021. április 23., péntek
A gyulai fiú eltévedt a Mályvádi erdő környékén - Befejezett vizsgálat: ittasan vitte gyermekeit az autós Battonyán
Horgászni ment barátaival, de eltévedt egy 14 éves fiú Békés megyében, Gyulán. A rendőrök - miután hívta a 112-es számot - azonnal a segítségére siettek. A 14 éves fiú április 21-én délután, Gyula külterületén tévedt el. A fiú a 112-es telefonszámon kért segítséget, elmondta, hogy horgászni ment a barátaival a Mályvádi erdő közelébe, de hamarabb akart hazamenni, mint a társai, ezért egyedül indult el. Azt azonban nem tudta pontosan, hogy melyik úton kell mennie, így eltévedt. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály rendőrjárőrei azonnal a segítségére siettek és nem sokkal a bejelentés után megtalálták a kétségbeesett fiatalt, akit átadtak édesanyjának - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
Kép: police.hu
2021. április 22., csütörtök
Vasárnap várhatóan egy órán át tart az útlezárás Mezőberény és Csárdaszállás között
Békés megyében, a Mezőberényt és Csárdaszállást összekötő útszakaszon, április 25-én, 3.30 órától teljes útlezárásra kell számítaniuk a közlekedőknek - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. A Szeghalmi Rendőrkapitányság bizonyítási kísérletet tart április 25-én, vasárnap, 3.30 órától Mezőberény külterületén, emiatt az útszakaszon teljes útlezárás lesz. Kérik a járművezetőket, hogy figyeljék a rendőrök jelzéseit. A bizonyítási kísérlet várhatóan egy órán át tart majd. A rendőrség köszöni a közlekedők megértését és türelmét.
Szerző: Sz. M.
Szarvason, április 20-án két személygépkocsi ütközött össze. Kép: police.hu
2021. április 22., csütörtök
Az afgán férfiak tehervonaton vitt személygépkocsikban rejtőzködtek - Balesetek Békés megyében
Békés megyében, április 21-én, Békéscsabán, a Bessenyei utcában, 2.25 óra körül a rendőrök le akartak állítani egy motorkerékpárost, de a fiatal, amikor meglátta a rendőröket hirtelen gyorsított, majd nekiütközött egy ház kerítésének. A tizenéves fiúnak nincs jogosítványa, a gyanú szerint ittasan vezetett, könnyű sérülést szenvedett. Két órával később Mezőhegyesen, a II. József körút és a Hunyadi utca kereszteződésében, kerékpáros és személygépkocsival közlekedő nő ütközött össze. A nő a gyanú szerint ittasan vezetett. A balesetben a biciklis könnyebben megsérült. Április 20-án, Békéscsabán, a Bercsényi utca és a Tompa utca kereszteződésében, 10.45 óra körül egy személygépkocsi elsőbbségadás elmulasztása miatt összeütközött két másik autóval. A balesetben hárman könnyebben megsérültek – tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
Létrejön a Százéves Látogatóközpont Gyulán a Ladics-ház és a Százéves Cukrászda épületének összenyitásával. Képünk az épületegyüttes Jókai utcai oldaláról készült. Fotó: Szőke Margit – vitalap.hu
2021. április 20., kedd
Gyulán 1.2 milliárd forintból megújul a Százéves Cukrászda és épülete, a Ladics-ház, kerékpárút épül a Nagyváradi úton – Az önkormányzat egymilliárd forintot nyert a fejlesztésekre – Befejezés 2022. utolsó negyedéve
Gyula belvárosában, annak is a közepén, az Erkel téren és szomszédságában páratlan, országosan kimagasló értékű műemlék-együttes található. Itt van a XVIII. századi, belvárosi római katolikus nagytemplom, a gyulai születésű Erkel Ferencnek, Himnuszunk zeneszerzőjének 1896-ban avatott szobra, itt van a műemlék polgári épületegyüttes, földszintjén a Százéves Cukrászda, amely bizonyítottan legalább 1840 óta működik, Magyarország második legrégebbi cukrászdája, mellette a polgári kultúrát bemutató Ladics-ház, amely a XIX. század elejéről származik, s a maga teljességében az országban egyedülálló. Mindez nagyívű megújulás előtt áll. Gyula Város Önkormányzata egymilliárd forint pályázati támogatást nyert – jelentette be a hétfői sajtótájékoztatón dr. Kovács József országgyűlési képviselő, dr. Görgényi Ernő polgármester és Kónyai István alpolgármester.
Szerző: Szőke Margit
 A dombiratosi férfi késsel fenyegetőzött és szúrt. Kép: police.hu
2021. április 19., hétfő
Idős nőket akart kirabolni a férfi - Letartóztatták a dombiratosi késelőt
Békés megyében, a Battonyai Járási Ügyészség a bűncselekmény felismerésére, elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és kísérlete miatt kezdeményezte egy 34 éves, büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő, dombiratosi férfi letartóztatását, aki két idős nőt támadott meg. A férfi április 13-án, délután, Dombiratoson bement egy 78 éves, idős nő házába, ahol nyugtatót és ismerőse pénzének, 80 ezer forintnak az átadását követelte tőle. A sértett 3 szem gyógyszert adott a terheltnek, míg a készpénz átadását megtagadta, ezért a férfi 3 alkalommal az arcán megütötte. A bántalmazás hatására a sértett a szobába menekült, ahová a férfi követte, majd fellökte és megrúgta az idős asszonyt, arcát ököllel ismételten megütötte.
Szerző: Sz. M.
Bélmegyernél ismét fának ütközött egy autós. Kép: police.hu
2021. április 19., hétfő
Édesanyja élettársát bántalmazta a férfi - Szeghalomnál és Bélmegyernél is letért autós az útról
Békés megyében, április 18-án, két személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés a rendőrségre. Szeghalom külterületén, 7 óra körül lesodródott az útról egy személygépkocsi, a vezetője könnyű sérülést szenvedett. Bélmegyer külterületén, 18.45 óra körül egy személyautó lement az útról és fának ütközött. A jármű vezetője és utasa nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A gyanú szerint bántalmazta édesanyja élettársát egy férfi Füzesgyarmaton, április 18-án - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
Kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék a kevermesi családot. A kép illusztráció. Forrás: police.hu
2021. április 19., hétfő
Az ügyészség a kábítószer-kereskedők büntetésének súlyosítását indítványozta
A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a kábítószer-kereskedelem bűntette miatt nem jogerősen elítélt, három elkövető büntetésének súlyosítását indítványozta a Szegedi Ítélőtáblának. Az ügyben elsőfokon eljárt Gyulai Törvényszék a két férfit és egy nőt, - akik családtagok-, bűnösnek mondta ki, többek között társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében. Az apát 9 év 6 hónap, az anyát 6 év, míg nagykorú fiukat 7 év 6 hónap szabadságvesztésre és hosszú tartamú közügyektől eltiltása ítélte.
Szerző: Sz. M.
Szombaton, délután egy nő a békéscsabai Nagyréten többször nekiment haragosa kocsijának, a férfi betörte autója ablakát, azon húzta ki a nőt. A kép illusztráció. Forrás: Depositphotos
2021. április 18., vasárnap
A békéscsabai Nagyréten estek egymás autóinak - Kábítószer-gyanúval Vésztőn - Őrizetbe vették őket Békés megyében
Békés megyében, Békéscsabán, a Nagyréten, április 17-én, 16 óra körül egy nő korábbi nézeteltérésük miatt, személygépkocsival szándékosan többször nekiment egy férfi autójának. A férfi betörte a személykocsi egyik ablakát és azon át, miközben a nő újra el akart indulni, kihúzta őt az utastérből. A Békéscsabai Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el és vizsgálja a történtek körülményeit, a nő és a férfi büntetőjogi felelősségét - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szerző: Sz. M.
A mezőberényi férfi termelte és fogyasztotta a kannabiszt. A kép illusztráció. Forrás: police.hu
2021. április 16., péntek
Termelte és fogyasztotta is a kábítószert - Vádat emeltek a mezőberényi férfi ellen
Békés megyében, a Békési Járási Ügyészség termesztéssel és tartással elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat egy 32 éves, mezőberényi férfi ellen, aki termelte is, fogyasztotta is a kannabiszt, de másfajta kábítószereket ugyancsak találtak nála. A férfit 10 évvel ezelőtt, 2010-ben, Spanyolországban, a Madridi Körzeti Bíróság 5 év fegyházbüntetésre ítélte jelentős mennyiségű kábítószerrel visszaélés miatt. Ez az elítélés azonban nem bírt kellő visszatartó erővel, 2020. október 5-én a férfi mezőberényi lakóhelyén, a kutatás során a rendőrök ismét többfajta kábítószer foglaltak le, több, mint 12 gramm kokaint, egy darab, 11 grammos MDMA tartalmú tablettát, 3 darab vadkender magot és több, mint egy kilogramm tömegű vadkender ágakat, ágvégződéseket, törmeléket.
Szerző: Sz. M.
< >