2021. június 13., vasárnap,  Antal és Anett
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2020. április 29., szerda
Kétezer membrán kecskegidabőrből
Alkatrészeire szedi Sipos István a békéscsabai katolikus templom orgonáját
Szerző: László Erzsébet
Eredeti hangzását kapja vissza a békéscsabai, Szent István téri Páduai Szent Antal katolikus templom orgonája a nemrég kezdődött, átfogó felújítás után, mely a terv szerint az év végére várható. A munkálatokat végző, Nagybánhegyesen élő Sipos István orgonarestaurátor a napokban kereste meg szerkesztőségünket, és elmondta, szakmai szempontból több kollégájának érdeklődését felkeltette a felújítás, hiszen meglehetősen nagy Rieger-orgonáról van szó, ennél nagyobbak nem maradtak fenn, illetve azokat átépítették. Utóbbiak közé tartozik a békéscsabai evangélikus templom orgonája, melyet az 1970-es években teljesen átépítették.

Sipos István nagybánhegyesi orgonaépítő, restaurátor újítja fel a békéscsabai Páduai Szent Antal katolikus templom orgonáját. A munkálatok határideje 2020. december 15.

 

A Rieger orgonagyár 1914-ben készítette a békéscsabai katolikus templom orgonáját, ez volt a gyár 1952. ilyen hangszere – tudtuk meg Sipos Istvántól. Eredetileg pneumatikus, táskaládás orgona volt, de a '80-as évek végére annyira elhasználódott, hogy már liturgiai célokra sem volt használható. Nagy Gyula békéscsabai orgonaépítő, aki most Sipos Istvánnak segít a felújításban, 1988-ban elektromosította a hangszer traktúrázatát, új játszóasztalt kapott, kissé előrébb hozva az orgonában és 45 fokban elforgatva, melynek eredményeként a kántor vagy az orgonaművész lelátott a templomtérbe. Az akkori javítás másra nem is terjedt ki.

 

Regeteg portól és pókhálótól kell megszabadítani a 106 esztendős hangszert

 

Mostanra azonban sok hiba jelezte a restaurálás szükségességét, például a hangok kihagytak, beragadtak vagy meg sem szólaltak. Igazság szerint bizonyos alkatrészeket már 1988-ban ki kellett volna cserélni – szögezte le Sipos István, és tovább sorolta a javítani valókat. A hangszer nagyméretű fúvójának bőrözete annyira elromlott, hogy működés közben berregett, rengeteg helyen lyukas volt.

 

A másik nagy munka a teljes membráncsere. A restaurátor részletesen elmondta, hogy minden egyes szelep alatt található egy membrán, ami úgy néz ki, mint egy párna, kecskegida bőréből készült, a szerepe pedig, hogy megemelje a szelepet. Ebből majdnem kétezer található az orgonában, s valójában 40-50 évig bírják, azaz, jóval meghaladták a „kihordási idejüket”. Egy németországi orgonaalkatrészeket gyártó cégtől rendelt Sipos István kecskegidabőrt, abból készíti el a membránokat.

 

Ugyancsak jelentős munka a bőrözött regisztergép újra bőrözése, hiszen abban is több mint százévesek az eredetileg behelyezett bőrök.

 

Az osztrák Rieger cég 1914-ben gyártotta az orgonát, mely régen megérett a felújításra

 

A negyedik jelentős beavatkozás az, hogy mindent ki kell pakolni, kitakarítani, a fém sípokat kimosni, majd visszarakni, s hangszín, hangerő szerint beállítani, hangolni. S mint ahogy Sipos István elmondta, a „levegőben lóg” egy további munka, egy harsona sípsor a pedálon, illetve egy trombita a főművön, melyek regiszterei rosszul szólnak. Ezeken a nyelveket kellene kicserélni. A restaurátor három gyártóval vette fel a kapcsolatot, többek között az osztrák Rieger céggel (a hangszer gyártójának jogutódjával), hogy megtudja a költségeket, mindenekelőtt az anyagárat. Ennek híján nem tervezheti a munkák sorába.

 

A sípok méretét érzékelteti ez a felvételA felújításra 5 millió forintot nyert pályázaton a katolikus egyház, és a Filharmónia Magyarország Nkft. is támogatta. A munkálatok határideje elvileg 2020. december 15., de hamarabb is befejezhető. Minden attól függ, történik-e valami rendkívüli a felújítás során.

 

Évek óta munkakapcsolatban áll a katolikus egyház Sipos Istvánnal, aki többek között hangversenyekre készítette fel az orgonát. Ezúttal az egyház kereste meg a restaurátort, és kérte fel a javításra.

 

Jó időben, még a gazdasági világválság előtt készült el az orgona 1914-ben – mondta végezetül Sipos István –, amikor még mindent normálisan megcsináltak. Sokkal kézművesebb módon tették, bár gyári körülmények között. Csak összehasonlításul: Orosházán is található egy Rieger orgona, de azt a békéscsabaihoz képest harminc évvel később gyártották. Ez idő alatt sok mindent megváltoztattak, például teljesen eltér az orgonabelső is. Mindent egybevetve: ritka „ékszere” a templomoknak a békéscsabai orgona, megérdemli a felújítást.

 

A földön hevernek a hangszer alkatrészei

 <
+++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.