2022. augusztus 8., hétfő,  László
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2022. június 06., hétfő
Ma 11 órától: Na, ki a király?
Különleges eseménnyel készülnek a gyulai várban, hétfőn pünkösdi királyt választanak
Szerző: Vitalap.hu
Két éve rendeztek először pünkösdikirály-választást a gyulai várban, akkor a Kerecsényi László Íjász Egyesület tagjainak versengését Ócsai Norbert nyerte. Az esemény sikere arra ösztönözte a várat is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. munkatársait, hogy a hagyományőrzéssel is foglalkozó, gyulai civil közösség közreműködésével ismét megtalálják a gyulai vár pünkösdi királyát.

A gyulai vár. Ma 11 órakor kezdődik a gyulai várban a pünkösdikirály-választás. Kép forrása: Wikipédia

 

Amellett, hogy jó hangulatú és a közönségnek is szórakoztató játékban gondolkodtak a szervezők, szem előtt tartották azt is, hogy a feladatok kötődjenek a történelmi épület hangulatához, múltjához. Olyan feladatokat állítottak össze, amelyek – legalábbis eszköztárukban – köthetők a 16. századi vitézi élethez.

 

- Tisztában vagyunk azzal, hogy Kerecsényi László várkapitány katonái nem versengtek ágyúgolyó-tartásban, vagy puskával futásban – mondta Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója. – Ez a játék a mai látogatóknak szóló látványosság, amellyel az a célunk, hogy a résztvevők is jól érezzék magukat – tette hozzá.

 

 

A királyi pecsét. Kép forrása: Gyulakult.hu

A szakember tájékoztatása szerint a mához „puhították” azokat a tevékenységeket, amelyekkel az 1566-os várostrom hősei foglalkozhattak. Megjelenik így a pünkösdikirály-választásban a bajvívás, egy elhajított koszorú szablyával felszúrásában, a riadójelzést követő készülés a szakállas puskával futásban, a sérült bajtársak kimenekítése az egyik hagyományőrző cipelésében és próbaként megjelenik az íjászat is.

 

- Mivel a végvári vitézeket nagyivóként képzeljük el, s a pünkösdi király a nyereményét elsősorban a kocsmákban tudta kiélvezni, a versenyzőknek időre (bár elődjeik nyilván bort fogyasztottak) egy nagy kupa vizet is ki kell majd inniuk – közölte az ügyvezető.

 

A vetélkedés nyereménye is emlékeztet az egykori győztesekére, a legügyesebb játékos hatvan korsó sörre a vár melletti Rondella terasz vendége lesz az idei nyáron. A gyulai vár pünkösdi királya a korona mellé pecsétgyűjtő füzetet is kap a szervezőktől, az ingyen rovással a nyári szezonban nyitva tartó vendéglátóhelyen addig ihatja ingyen a sört, amíg az be nem telik a söröskorsót mutató pecsétekkel.

 

(A régiségben a pünkösdikirály-választás nyertes legénye nemcsak koszorúból készült koronát kapott a fejére, a legtöbb helyen egy évig úgynevezett ingyen rovása volt a kocsmában, azaz a község fizetett utána.)

 

 A gyulai vár pünkösdi királya pecsételő füzetet is kap. Kép forrása: Gyulakult.hu

 

- Az eseményt – amelyre ebben az évben már a Kerecsényi Íjász Egyesület tagjain kívül érdeklődők is jelentkeztek – a jövőben minden esztendőben meg szeretnénk rendezni. Ám az idei pünkösdi király uralkodása is látványos marad. A Rondella felszolgálói kolomp megszólaltatásával hívják fel vendégeik figyelmét arra, ha a pünkösdi király rendel, poharuk megemelésére és kiürítésére biztatva őket – tette hozzá Fekete-Dombi Ildikó. – Reményeink szerint ez a gesztus közösséggé tudja szervezni a Rondella aktuális vendégeit, egyúttal élményt is adva nekik.

 

A gyulai vár pünkösdikirály-választása június 6-án (hétfőn) 11 órakor kezdődik. A szurkolók és érdeklődők várbelépővel tekinthetik meg a látványosságot. A versenyzőknek a belépés természetesen díjtalan. (Forrás: Gyulakult.hu)

                                                                                                                 

 

Kép1: A gyulai vár. Ma 11 órakor kezdődik a gyulai várban a pünkösdikirály-választás. Kép forrása: Wikipédia

 

Kép2: A királyi pecsét. Kép forrása: Gyulakult.hu

 

Kép3: A gyulai vár pünkösdi királya pecsételő füzetet is kap. Kép forrása: Gyulakult.hu<
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.