2022. június 30., csütörtök,  Pál
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2022. április 30., szombat
A kapcsolatok anatómiája
Csak humorosan… ha lehet választani – Hétvégi olvasmány
Szerző: Zsidov Magdolna
Élete teljében ráébredt, az olyan emberekhez vonzódik, akiknek van mondanivalójuk. Szándékosan, vagy ösztönből, de keresi a társaságukat, ami nem egyenlő azzal, hogy rájuk erőszakolná magát. Egyszerűen csak vonzódik az ilyenekhez, mert ő is pont ilyen, nem szereti, ha csak az időjárás a téma.

 A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

 

Ahogy hallgatja beszélgető partnerét, próbál a fejébe látni… a pszichiáterek is ezt teszik, ő anélkül teszi, hogy értene a pszichológiához. Miközben türelmes hallgató, magát is fejleszti, így egyre jobban belátja, egyáltalán nem válik kárára eme szokása. Ha tökélyre fejleszti, akár az is megeshet, hogy soha többet nem lesz gondja az emberekkel, bele fog látni a gondolataikba, még azt is tudni fogja, ki nem hallgatja szívesen… minden szentnek maga felé hajlik a keze! Ő nem szent, de a keze maga felé hajlik. Nem, szó sincs róla, hogy önző lenne, egyszerűen csak meg akarja védeni magát, ugyanis néhányszor megesett, hogy őszinteségi roham kapta el, aztán be kellett látnia, jobb lett volna, ha csendben marad… mert ugyebár „ne szólj szám, nem fáj fejem!” Mindenkinek vannak viselt dolgai… néha erényei is. Persze, azt is megfigyelte, hogy az erény sokkal többet árt, mint a viseletesség… a viselt dolgokat megbocsátják az emberek… kinek ne lenne? Az erény… ugyan már! A szálka sokkal szembetűnőbb a szomszéd kertjében, mint sajátban a gerenda… lehet, hogy másképp van, de így is találó.

 

Kisháziné például mindig mindenkit arról igyekszik meggyőzni, mennyi ész szorult a fejébe, ezért tudja a dolgok kezdetén, hogyan alakulnak a végére. Érthetetlen, miért nem vette észre már a férje rosszullétekor, hogy hamarosan eltemeti? Azóta is, akárki érdeklődik, azt mondja, hogy a férje hamarosan jobban lesz. A minap Kisházinét elvitték az elmeosztályra, s miközben tuszkolták a mentőbe, azt rikácsolta, hogy egy ideig ne keressék, a Riviérán piheni ki, hogy a férje jobban lett.

Korrum Pál, a piaci árus, egészen más, ő mindig azon sopánkodik, mennyire oktondi, soha nem vesz észre semmit, még azt sem, ha átverik. Az egészben az a furcsa, hogy magáról sem veszi észre. Példának okáért, a közelmúltban Kovácsot, a legjobb barátját, majd fél kiló paradicsommal csalta meg. Otthon a mérleg kimutatta a hiányt, azóta haragban vannak, a barátságuk esett áldozatául, hogy tévesen mérlegelt a mindig kimért Kovácsnak.

 

 

A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

 Na, és ott van Kardos Tóni, róla is tudna egy s más dolgot mesélni. Harcias egy fazon, rossz gyerekkora volt, az apja ivott… az anyja vitte neki, mert ha nem, agyon is verte volna. Ő, nem iszik, különb szeretne lenni az apjánál, ital nélkül is mindenkit agyon akar verni.

Szomorú Sándor alamuszi figura, keveset lehet róla tudni, ritkán beszél, szava sincs a dolgokhoz, magáról meg éppen nincs mit mondania, s hogy ez mennyire igaz, vagy sem, akkor derül ki, ha a pohár aljára néz. Utána dől belőle a szó, és sok minden kiderül róla.

 

Több tapasztalatot is szerzett, de már ennyi is elég lett, hogy megértse, szívén viseli az emberek sorsát, ezért is kapott a közelmúltban infarktust. Nem tanult belőle, újra és újra szóba elegyedik boldoggal és boldogtalannal. Minden esetre, sokkal jobban érzi magát, ha boldoggal társalog. Attól ő is boldogabbnak érezi magát. Legalább nem kell hallgatni a szűnni nem akaró nyavalygást. Még nem jött rá a magyarázatára, de megfigyelte, hogy a boldog emberek sokkal kevesebbet beszélnek. A boldogtalanok színesítik a boldogtalanságukat, ettől van, hogy soha nem ér véget a panaszáradatuk. Ha boldogtalannal hozza össze a sors, beveti a terápiás ismereteit, és adja az olyan, jobbnál jobb tanácsait, amik soha nem segítenek rajta… sem. Az öngyógyítást ajánlja, mert az ingyen van, a pszichiáter súlyos ezresekbe kerül, aki csakis pirulákkal kezeli a pácienseit, amikről hamarosan kiderül, hogy semmit sem használnak, a lélekkór továbbra is rágja a beteget. De még az is lehet, hogy rossz gyógyszerre esett a választás. A választáson múlik minden. Nem lehet a dolgokat félvállról választani! Az odafigyelés a lényege mindennek. Ennek hátterében már tudja, alaposan körbe kell járnia a dolgok menetét, hogy jó döntést hozhasson. Ha gyorsan dönt, olyankor festi hirtelen szőkére a haját.

 

 

Kép1: A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

 

Kép2: A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.