2022. május 29., vasárnap,  Magdolna
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2022. január 07., péntek
A Szent Korona hazaérkezett
Az Amerikai Egyesült Államok visszaadta a magyar népnek - Visszatekintés 1978. január 5-re és 6-ra
Szerző: Szemenyei Sándor
Nemzeti ereklyénket, a szovjet front előrenyomulása miatt, a koronaőrök 1944. november 7-én, a budai királyi várból nyugati irányba menekítették. Viszontagságos történések sodrásában aztán az Egyesült Államokba került, ahol 1953-tól a Fort Knox-i katonai támaszponton őrizték. A magyar államiság jelképe 44 évvel ezelőtt, 1978 januárjában tért haza az Amerikai Egyesült Államokból.

A Szent Korona 1978. január 5-én, Budapestre, Ferihegyre érkezik. Archív felvétel

 

Január 5-e volt. Az amerikai és a magyar zászlókkal díszített Ferihegyi repülőtéren, a magyar kormánydelegáció nagy várakozással szemlélte: mikor tűnik fel az égbolt sötétjén annak a - Washington melletti légi támaszpontról induló - repülőgépnek villódzó fénye, amely Szent István koronáját hozza vissza nemzetünknek. A lázas várakozásról így írt egy szemtanú: „… itt állok, ebben a lázforró téli estében, nézem csillagait, s várom a csillagok közül a hazatérőt.”

 

A Szent Korona ünnepélyes átadása 1978. január 6-án, a Parlamentben. Archív felvétel

 

A Szent Korona megérkezett! Ahogy egyik korabeli tudósító írja: „... visszajuttatták történetiségének legnagyobb néma tanúját a magyar népnek!” Az amerikai döntés 1977. december 16-án született meg, amely hangsúlyozta: a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket nem a fennálló rendszernek, hanem a magyar népnek adja vissza az amerikai népet képviselő delegációt vezetője. (Ezzel magyarázható, hogy Kádár János nem volt jelen az átadási ünnepségen.) A koronát Jimmy Carter személyes megbízottja, Cyrus Vance külügyminiszter adta át ünnepélyesen Apró Antalnak, az Országgyűlés elnökének, az Országház kupolatermében, január 6-án.

 

 A földrengés-biztos vitrinben őrzött Szent Korona az Országház kupolacsarnokában. A szakrális tárgyat állaga megóvása érdekében levegő helyett nitrogén veszi körül. Megvilágítása során nem éri természetes fény. (Forrás: Wikipédia)

 

A magyar múlt értékes kincseit hozó küldöttség jeles képviselői között volt Szent-Györgyi Albert is, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a nemzeti ereklyék visszakerülhessenek a Magyarországra. A világhírű magyar tudós utolsó magyarországi látogatása egybeesett a nemzet jelentős ünnepi eseményével, a Szent Korona hazatérésével. Talán sorsajándék volt ez az óhazához való hűségéért, és kárpótlás a kényszerű távollétek honvágyas éjszakáiért.

 

 

 

Kép1: A Szent Korona 1978. január 5-én, Budapestre, Ferihegyre érkezik. Archív felvétel

 

Kép2: A Szent Korona ünnepélyes átadása 1978. január 6-án, a Parlamentben. Archív felvétel

 

Kép3: A földrengés-biztos vitrinben őrzött Szent Korona az Országház kupolacsarnokában. A szakrális tárgyat állaga megóvása érdekében levegő helyett nitrogén veszi körül. Megvilágítása során nem éri természetes fény. (Forrás: Wikipédia)

 

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.