2021. március 2., kedd,  Lujza
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2021. január 14., csütörtök
Nikolett rejtélyes eltűnése
Visszatekintés 1998. január 14-15-re - Tűvé teszik Gyulát a kislányért, aki a néptáncóráról nem ért haza
Szerző: Szőke Margit
Rendőrségi felhívás: Eltűnés miatt keresi a rendőrség a gyermekkorú Szathmáry Nikolett Edit hétéves, gyulai lakost. A kislány 1998. január 14-én 16.00 óra körül a Gyula, Béke sugárúti művelődési központból Gyula, Budapest körút 61. szám alatti lakására indult, ahová nem érkezett meg, s azóta tartózkodási helye ismeretlen. Személyleírása: 140—145 cm magas, normál testalkatú, világosbarna hajú, kék szemű. Eltűnésekor viselt ruházata: lila színű kabát, rózsaszín kötött sapka, zöld melegítő. Nála volt sárga színű iskolatáskája. A rendőrség kéri a lakosságot, hogy aki a kislányt látta, tartózkodási helyét ismeri vagy bármilyen, az eltűnésével kapcsolatba hozható információval rendelkezik, értesítse a Gyulai Rendőrkapitányságot a 66/361-644-es telefonszámon vagy bármely rendőri szervet.

Szathmáry Nikolett valóságos fotói és képzelt arcképe. Forrás: édesanyja Facebook-oldala.

 

 

 

Tegnap Gyulán városszerte megjelentek a rendőrségi felhívások, útnak indult a hangosbemondó és sokfelé az utcákon rendőröket lehetett látni, amint a kislány fotóját mutatva érdeklődtek a járókelőktől, ki tud róla?

 


Az eddigi ismeretek szerint utoljára az Erkel Ferenc Általános Művelődési Központ információs irodájában látta Nikolettet az ott dolgozó. Egy nálánál valamivel alacsonyabb kislánnyal jött vissza, mondván, itt maradt a sálja. Ez 17.30—18 óra tájban lehetett. Azóta sem tudták meg, ki jött vissza Nikolettel. Az eltűnt kislány művészeti iskolás volt, a néptáncórája délután fél háromtól négyig tartott. Az óra valamivel korábban, körülbelül tíz perccel hamarább fejeződött be — mondta el Horváth Péter néptánc-pedagógus. -— Mire átöltözött, négy lehetett. Az elsős Nikolettet mindenkivel barátságos kislánynak ismertem meg. Hogy kivel ment el, nem tudhatom, hiszen folytatódott a következő óra.

 

 

Niki eltűnésének másnapján rendőrök lepték el Gyula utcáit, a kislány arcképét mutatták. Kép: családi archívum.

Délelőtt, ottjártunkkor a Budapest körúti körzeti megbízotti és polgárőriroda amolyan irányító központ képét nyújtotta. A rendőrök szisztematikusan átfésülték a sokemeletes ház még több lakását. Mindenhová becsengettek és mindenkivel beszéltek, aki otthon volt.

 

 

A polgárőrök az Élővíz-csatorna körül kutattak, a levegőben rendőrségi helikopter körözött. A lépcsőházak, a tároló helyiségek sem árultak el semmit hollétéről. A lakótelep egyik kapujában álló két hölgy látásból ismerte Nikolettet, errefelé ment fagyiért és játszott a többiekkel. Szép, hosszú hajú, barátságos kislányról beszéltek és olyan környékről, ahol félni lehet. — Ha az ember kinéz az ablakon, már lekiabálják. Nem tudni, mi van az emberekkel — mondogatták.  — Az adatgyűjtés nem vezetett eredményre — hallottuk az összegzést fél egykor a körzeti irodában.

 

 

 

Szathmáry Sándor, Nikolett 18 éves bátyja nyitott ajtót csengetésünkre. A család úgy beszélte meg, hogy mindig legyen otthon valaki, hátha hazajön, hátha megtalálták, tudnak róla... Szerdán fél öt tájban várták haza a művelődési házból, de nem jött. A rokonság, a szomszédok keresésére indultak. Se a művelődési házban, se a játszótereken nem találták. Nikolett pontosan járt haza, egyszer fordult elő, hogy még egy órácskát játszott. A rendőrök éjfél után újra eljöttek hozzájuk, kutyával vettek szagmintát. Sándor úgy tudja, a Penny Market felé vezette a nyomozókutya a rendőröket. — Biztosan nem magától ment el, a természete ragaszkodó — mondta csendesen.

 

 

Kozma Antalt, az 5. számú általános iskola igazgatóját éjjel fél egykor keresték meg a rendőrök. Címeket kértek, hátha Nikolett elment egyik osztálytársához. — Nem tudjuk mi történhetett, az egész iskola, gyermek és felnőtt meg van döbbenve. Elmondta, amit tudhatott: néptáncos csoporttársaival még együtt volt az öltözőben. Őket is megkeresték éjszaka a rendőrök, amint az
osztálytársakat is, de senki nem tudott semmit. A művelődési házban sem zárult rá az ajtó. — Bíztunk benne, hogy reggel megjelenik, de nem jött meg. Nem tévedhetett el, értelmes, nyílt kislánynak ismertem, akiről tanítói csak jót mondtak. Az iskolában nem történt vele semmi — rakosgatta a mozaikokat.

 


Hajdú Antallal, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatójával a Gyulai Rendőrkapitányságon váltottunk szót. Megtudtuk: január 14-én 21.25-kor jelentette be Nikolett édesanyja kislánya eltűnését. Addig a család kereste. A Gyulai Rendőr- kapitányság teljes állománya azóta talpon van. A nyomozókutya a művelődési központtól a Varsándi utca egyik házához vezette a rendőröket, ellenőrizték, nem találták. Ellenőrizték továbbá a közterületen a parkokat, a lépcsőházakat, a kislány lakókörnyezetét, nem vezetett eredményre. Tájékoztatták a taxisokat, a határőröket, a benzinkutasokat, az éjjel is nyitva tartó helyeket. Visszatérően ellenőrzik a MÁV és a Volán pályaudvarokat, s városszerte folyamatos az ellenőrzés. A szülők által összeállított listát is ellenőrizték. A keresésbe a megye más kapitányságait is bevonták, a gyulaiakhoz újabb 30 rendőr társul az éjszaka folyamán. Kiterjesztik az adatgyűjtést és keresik a kislányt, aki a sálért visszament Nikolettel a művelődési házba. A család foglalkozását, társadalmi környezetét ismerve zsarolási szándék nem merül fel. A rendőrség vár minden bejelentést, azokét is, akik tudnak „cukrosbácsikról”. Az általuk ismerteket már ellenőrizték. — Kellett, hogy lássa valaki a kislányt. Este 6 órakor nem lehet csak úgy eltűnni egy városból. Tovább keressük — összegezte a megyei bűnügyi igazgató.

 

 

Lapzártakor szerzett értesülésünk szerint tovább folyik a kutatás.

 

 

A szerző írása korábban a Békés Megyei Hírlap 1998. január 16-i számában jelent meg.<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.