2021. január 16., szombat,  Gusztáv
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2020. november 09., hétfő
Ok nélkül fejelte le
Véletlen összeütközés miatt verte meg a másik vendéget a szeghalmi férfi - Gázlopás Gyomaendrődön - Egy hét alatt 12 ittas vezető ellen emeltek vádat a Békés megyei ügyészségek
Szerző: Sz. M.
Békés megyében tettesként és felbujtóként, ittas járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy büntetlen előéletű, 53 éves, gerendási, és egy 24 éves, ittas járművezetés miatt már büntetett, csanádapácai férfi ellen. A 24 éves férfi 2020. május 18-án napközben csanádapácai otthonában dolgozott, legalább 1,5 liter sört fogyasztott el, majd felhívta rokonát, az 53 éves férfit és egy sörözőbe invitálta. A búfelejtőben együtt folytatták az italozást, a fiatalabb férfi megivott még legalább 1 liter sört és 0,5 deciliter tömény szeszes italt mellé. Ezután átmentek az idősebb férfi csanádapácai albérletébe beszélgetni, és a házigazda felajánlotta vendégének – bár tudta, hogy ittas és vezetői engedéllyel sem rendelkezik –, hogy próbálja ki az autóját. A fiatalabb férfi előbb elutasította az ajánlatot, de végül engedett a rábeszélésnek és az autóval útnak indult.

Egy hét alatt 12 ittas vezetés miatt emeltek vádat a Békés megyei ügyészségek. A kép illusztráció. Forrás: police.hu

 

 

 

Az autó vezetője 19 óra előtt nem sokkal a 4432-es számú úton, Csabaszabadi felől Békéscsaba irányába közlekedett, amikor egy balra ívelő útkanyarban – ittassága folytán – lehaladt az úttestről és előbb jelzőtáblának, majd optikai terelőoszlopnak és fának ütközött, végül a vízelvezető árokban állt meg. A férfi ezután elhagyta a járművet és gyalog haladt tovább, 3,5 kilométert tett meg gyalogosan, amikor a rendőrök megállították és megszondáztatták. A férfi úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével hozott büntető-végzésében mindkét férfit pénzbüntetésre ítélje, az ittasan vezető férfit a közúti járművezetéstől is tiltsa el. A Békés megyei ügyészségek ezekben a napokban további 11 járművezető ellen emeltek vádat – a Battonyai Járási Ügyészség 3, a Békéscsabai Járási ügyészség 5, a Szarvasi Járási Ügyészség 3 ügyben – az illetékességi területükön ittas járművezetés vétsége miatt.

 

 

Kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy 50 éves, büntetlen előéletű, gyomaendrődi férfi ellen, aki gyomanendrődi lakóhelyén hónapokon keresztül méretlenül vételezte a gázt. A férfi gyomaendrődi, Sugár utcai családi házánál a gázszolgáltató társaság számlatartozás miatt még 2016-ban leszerelte a fogyasztásmérő és a nyomásszabályozó berendezéseket, így az ingatlanon megszűnt a gázszolgáltatás. A férfi 2019. április elején jogosulatlanul rákötött a méretlen gázvezetékre oly módon, hogy az utcafronti kerítés síkjában elhelyezett gázóra-szekrénytől egy vízvezetékcső felhasználásával a főcsapot és a nyomáscsökkentőt megkerülve bevezette a gázt a házba. A ház konyhájában a férfi nyomásszabályozót szerelt a gázvezetékre, majd innen két irányba ágaztatta, a csöveket két fogyasztóhoz, egy konyhai gáztűzhelyhez, és az egyik szobában lévő gázkonvektorhoz csatlakoztatta. A városi gáz, mint gazdaságilag hasznosítható energia jogosulatlan vételezése és hasznosítása lopásnak minősül. A gázszolgáltató ellenőrei lakossági bejelentés alapján 2020 januárjában tartottak helyszíni ellenőrzést az ingatlannál. A férfi az időpontig közel 125 ezer forint kárt okozott a gázszolgáltatónak. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a cselekményét beismerő férfit tárgyalás mellőzésével hozott büntető-végzésében bocsássa próbára, a gáz szabálytalan vételezéséhez használt eszközöket kobozza el, és kötelezze a sértettnek okozott kár megtérítésért.

 

 

 

Garázdaság vétsége és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat és próbára bocsátást indítványozott a Szeghalmi Járási Ügyészség egy 22 éves, büntetlen előéletű, szeghalmi férfi ellen. A fiatal férfi 2020. augusztus 23-án, éjszaka egy szeghalmi szórakozóhelyen
tartózkodott, alkoholt is fogyasztott. Az este folyamán a férfi és egy másik vendég véletlenül összeütközött, a vita során a terhelt adott egy „tockost” vitapartnerének, tarkón ütve őt. Később a terhelt kiment a szórakozóhely elé cigarettázni, amikor meglátta, hogy a másik férfi is kilép az utcára, ekkor szó nélkül odalépett hozzá és lefejelte. A fejelés következtében letört a sértett egyik fogának darabja. A terhelt kihívóan közösségellenes magatartást tanúsított, amikor nyilvános helyen, ittasan, ok nélkül bántalmazta a sértettet. Erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat váltson ki. A terhelt utóbb beismerte és megbánta tettét, és ígéretet tett arra, hogy a sértett fogászati kezelését kifizeti.


Új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség egy büntetett előéletű, jelenleg is kábítószer-kereskedelem bűntette miatt kiszabott jogerős börtönbüntetését töltő, 53 éves, szeghalmi férfi, egy szintén büntetett előéletű, 29 éves, szeghalmi férfi, és élettársa, egy 26 éves, szeghalmi nő ellen. Az 53 éves férfi 2018. második felétől 2019. október végéig új pszichoaktív anyaggal kereskedett szeghalmi, Újtelep XI. utcai lakásában, haszonszerzésre törekedve rendszeresen adott el „biofű” vagy „herbál” elnevezésű, úgynevezett szintetikus kannabinoidokat több csökmői és szeghalmi személynek, köztük egy 18. életévét be nem töltött fiúnak is. Az anyagi haszonszerzés mellett a terhelt azért is szerzett be új pszichoaktív anyagot, hogy azzal saját fiát is ellássa, aki a szer rendszeres fogyasztója. A férfi legalább másfél millió forint anyagi haszonra tett szert. A 29 éves férfi és a 26 éves nő szeghalmi, Újtelep XVI. utcai lakásukon, 2019 őszén, 2-3 hónapon keresztül szintén „herbál” elnevezésű pszichoaktív anyagot értékesített. Vevőik között több fiatalkorú is volt, cselekményükkel legalább 126 ezer forint anyagi haszonra tettek szert. A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a cselekményét beismerő, 53 éves férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, az élettársakat próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, valamennyiüktől kobozza el a náluk és lakásukon talált pszichoaktív anyagokat, az anyagi haszon erejéig vagyonelkobzást rendeljen el velük szemben, és kötelezze őket a nyomozás során felmerült 1,1 millió forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

 


Szeméremsértés vétsége miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség egy 19 éves, büntetlen előéletű hajléktalan férfi ellen, vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a cselekményét beismerő férfit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és rendelje el pártfogó felügyeletét. Az intézetben felnőtt fiatal férfi 2020. július utolsó napjaiban Vésztőn tartózkodott, mert szerette volna, hogy az édesanyja befogadja. Miután anyja elutasította, céltalanul járkált a település utcáin, éjszakánként egy lakatlan ház óljában húzta meg magát. Mígnem 2020. július 30-án, este a vésztői, Kossuth utca mellett található ligetben egy padon ülve, nemi vágyának kielégítése céljából a nadrágjából elővette a nemi szervét és önkielégítést végzett, amelyet két, felnőttkorú, helyi lakos észlelt.

 

 

A Szeghalmi Járási Ügyészség 2 rendbeli, kisebb értékre üzletszerűen elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat egy büntetett előéletű, 20 éves, füzesgyarmati férfi ellen, aki ellen az ügyészség 2020 áprilisában 5 rendbeli, míg 2020 júniusában további 2 rendbeli lopás vétsége miatt már vádat emelt. A fiatal férfi 2020. június végén, az ott lakó sértett távollétét kihasználva, a kerítésen keresztül bemászott egy füzesgyarmati, Lenkei utcai családi ház udvarába, majd egy kitört ablakon keresztül bejutott a házba is, ahonnan közel 100 ezer forint értékben vett magához különféle szerszámokat, amiket később értékesített, és tartozásait egyenlítette ki velük. Emellett egy 55 ezer forint értékű, lezáratlan kerékpárt is eltulajdonított szeghalmi társasház lépcsőházából. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság jelen ügyet egyesítse az előtte ugyanilyen cselekmények miatt, a férfival szemben folyamatban lévő másik ügyhöz. A cselekményeit beismerő férfit halmazati büntetésül végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, kötelezze az okozott kár megtérítésére, és rendelje el a vele szemben korábban, két másik ügyben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés büntetések végrehajtását - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.