2021. június 13., vasárnap,  Antal és Anett
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2020. október 07., szerda
Októberi búcsúünnep a Szent György templomban
Népszerű dallamokkal tették emlékezetessé a gazdag programsorozatot Mezőhegyesen
Szerző: László Erzsébet
Tíz szerző ismert komolyzenei slágere hangzott el szeptember 3-án, szombaton 17 órától a mezőhegyesi Szent György római katolikus templomban. Orgonán ismét Sipos István játszott. A nagybánhegyesi orgonaépítő és hangszerész ismeri a legjobban a templom ékességét, hiszen tavaly fejezte be az orgona felújítását, melynek ünnepélyes avatója 2019. június 15-én volt. Az elmúlt hét végén 30-40 érdeklődő hallgatta végig a koncertet, az orgonamuzsikát több zeneműben az orosházi Nagy Krisztina éneke kísérte. Az esemény abba a programsorozatba illeszkedett, melyet október 6-ához, a nemzeti gyásznaphoz közeledve rendeztek a városban a mártír Gonzeczky János katonalelkészre emlékezve.

Nagy Krisztina és Sipos István koncertjét 30-40 érdeklődő kísérte figyelemmel október 3-án a mezőhegyesi Szent György templomban (Fotó: Sipos István-archívum)

 

A városbeliek jól ismerik Gonzeczky János szerepvállalását az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történéseiből. A katonalelkészt 1849. október 8-án végezték ki felségárulás miatt, hiszen a plébános a szabadságharc oldalára állt. A templom az idő tájt a császári birtok része volt. A mártír és a szabadságharc hőseinek emlékét azóta is őrzik Mezőhegyesen, ahol most, a hét végén rendezték a világjárvány miatt áprilisban elmaradt Szent György-napi búcsút is. Október 4-én 10 órától tartották meg a templomban az ünnepi szentmisét, mely egyben a templom búcsúünnepe volt, és ekkor adták át a Szent György-díjat is. A szentmisét Takács Tamás ezredes, tábori lelkész mutatta be. Szent György-díjat adományoztak Mag Józsefnek és feleségének, Mag Józsefnének, Gábor Juliannának és Hanczik Mátyásnénak. A Katolikus Karitász elismerését Nagy Károlyné kapta.

 

A szentmise előtt fél órával ugyancsak a templomban nyílt meg Ancsa-Molnár Hajnalka ikonfestő tárlata, s ehhez kapcsolódott a Hanczik Mátyásné és Tarkó Mihályné munkáiból nyílt kiállítás.

 

 

 

Ebben az évben is megemlékeztek a mártír Gonzeczky János katonalelkészről és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc áldozatairól

 

A szombati hangversenyt dr. Kasuba Róbert, a Szent György templom plébánosa – aki nagy odaadással dolgozott a hét végi rendezvénysorozat sikeréért – nyitotta meg. A közönség számára ismertek voltak Bach D-moll toccatájának dallamai. (Szokása szerint az orgona megszólaltatója, Sipos István a vitalap.hu-nak egy történetet is elmondott Bach legnépszerűbb szerzeményéhez. Mint említette, ez a zenedarab felcsendült Xaver Varnus filmjében, amit annak idején az Uránia moziban vetítettek, és a világhírű orgonaművész azon az orgonán játszott, melyen egykor Bach. A zenemű eredetije egyébként nem is a híres, barokk kori német zeneszerzőé, hanem egy ismeretlen olasz szerző hegedűszonátája volt, melyet később Bach írt át orgonára.)

 

Georg Friedrich Händel Rinaldo című operájából Rinaldo (Csordul a könnyem) áriáját énekelte el ezután Nagy Krisztina, Sipos István orgonakíséretével. (Megint csak tőle tudjuk, hogy ez a dallamsor adta egy középkorban játszódó történet filmzenéjének alapját.)

 

Felemelő dallamok következtek ezután: Charpentier: Te Deum című darabjának Prelude tételét játszotta Sipos István. (A hangszeres előjátékot választották annak idején az Európai Műsorszolgáltató Unió eurovíziós hálózati közvetítéseit megelőző főzene számára. A népszerű Eurovíziós Dalfesztivál nyitányaként is szolgált a zeneszám, mely így Charpentier legismertebb művévé vált.)

 

Szervezők és fellépők a templomban: dr. Kasuba Róbert, Sipos István, Nagy Krisztina és Mitykó Zsolt alpolgármester

 

Ugyancsak a két vendég előadásában hangzott el Giordani: Caro mio ben című zenedarabja, melyet az angol Henry Purcell: Rondeau from Abdelazer című alkotása követett, Sipos István zenei tolmácsolásában. Aztán újra ketten szerepeltek, amikor Caccini-Vavilov: Ave Maria dallama csendült fel. (Több írásunkban említettük már, hogy a zenedarabot valójában a szovjet Vavilov írta, csupán két dallamtöredék származik Caccinitől, mégis úgy vonult a mű a köztudatba, mintha az egész az olasz zeneszerző munkája lett volna.)

 

Magyar szerző műve is elhangzott: Koloss István orgonára írt Magyar táncok című szerzeménye. (Koloss István a budapesti Szent István bazilika orgonaművésze volt, a rendszerváltás előtt mellőzött szerzőként egyházi miséket, zenéket írt. Néhány éve halt meg.

 

Ahogyan a közelmúltbeli templomok éjszakáján, ezúttal a mezőhegyesi templomban is elhangzott Caccinni: Amarilli című műve és Matilde Marchesitől az Ave Maria. Végezetül Sipos Istvánnak az osztrák himnusz ihlette improvizációját hallhatta a közönség. (Tiszteletadás volt ez a templom építőjének, hiszen egykor minden költséget a császári kincstár fizetett azért, hogy az akkor katonai templomnak szánt épület létrejöhetett.)

 

Sokadik közös fellépésük után egy meghitt pillanat Sipos Istvántól és Nagy Krisztinától

 <
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.