2021. március 2., kedd,  Lujza
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2021. január 23., szombat
Idős magyarokon kísérleteznének a kínai vakcinával?
Dr. Árus Tibor: ,,Bizonyos esetekben érthető az emberek bizalmatlansága a védőoltásokkal szemben”
Szerző: László Erzsébet
Napjaink egyik legtöbbször feltett kérdése, ha a koronavírus elleni vakcinákról esik szó, az, hogy vajon melyikben bízhatunk. Ebben az átpolitizált, valótlanságokkal, álhírekkel terhelt információs világban valóban nehéz eligazodni. A www.vitalap.hu-nak rendszeresen nyilatkozó békéscsabai háziorvost, belgyógyászt, főorvost, dr. Árus Tibort is elöljáróban ezzel a kérdéssel kerestük meg. Meg kell jegyeznünk, hogy a beszélgetés január 22-én történt, az aznapi legfrissebb információk birtokában, és ahogy távolodunk ettől az időponttól, úgy változnak, bővülnek, frissülnek az adatok és a hírek.

A Pfizer-BioNTech belgiumi gyárát most bővítik, a termelésben ez okozott kiesést, de a hiányt márciusban pótolják (Forrás: ipon.hu)

 

 

- A sajtóban megjelent nem egyértelmű és nem szakemberektől származó információk okozzák a nagy bizonytalanságot és bizalmatlanságot a védőoltásokkal szemben - kezdte a főorvos. Ezután sorra vette a legtöbbször emlegetett vakcinákat.

 

Az Európában elsőként törzskönyvezett Pfizer-BioNTech mRNS alapú, és a Moderna, mely ugyancsak mRNS alapú vakcina, és szintén törzskönyvezett, már eljutott hazánkba - szögezte le a főorvos. Hangsúlyozta, hogy a - többek között magyar feltaláló közreműködésével megalkotott - Pfizer-BioNTech vakcina 95 százalékos hatékonysággal, valószínűleg tartósabb immunitással és relatíve kevés mellékhatással rendelkezik. Hátránya a mínusz 70 Celsius fok alatti tartós tárolás. Magyarországon ebből már 100 ezer fölötti oltást végeztek. A Modernából egyelőre csak néhány ezer adag vakcina érkezett, de ugyanolyan jó tapasztalatokkal.

 

Ami eleinte várható is volt, az igények meghaladták a gyártási kapacitást, ezért a Pfizer-BioNTech belgiumi gyárát most bővítik, mely miatt átmeneti szállítási csökkenés jelentkezett, de a gyár ígérete szerint március végéig ezt pótolják.

 

Magyarország az Európai Unióval egyezséget kötött a közös vakcinaigényről és -felhasználásról, de a jelenleg kialakult, relatív vakcinahiány miatt Magyarország extra vakcinaszerzési utakat keresett - emlékeztetett a háziorvos. - Az Európai Unióban engedélyre váró AstraZeneca adenovírus alapú, második generációs vakcinájának engedélyeztetését valószínűleg január 27-e után fogják megadni. A gyárnak állítólag nagy készletei vannak már szállításra készen.

 

: Dr. Árus Tibor nem bízik abban, hogy a 70 százalékos átoltottsági szintet egy éven belül elérjük (Forrás: Napi.hu)

 

 

A főorvos itt jegyezte meg, hogy a legmodernebb az RNS alapú vakcina.  A második generációs adenovírus alapú készítményben vektor vírusba viszi az információt. Emberre nem patogén vírust használnak vektorként. Előnye, hogy viszonylag kevés a mellékhatása, könnyen, 2-8 Celsius fokon tárolható. Esetleges hátránya, hogy gyengébb vele a tartós immunizálás.

 

Visszatérve az AstraZeneca vakcinára, az Európai Gyógyszerügynökség döntése előtt a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGyI) már a héten előzetesen engedélyezte Magyarországon a használatát, egyúttal a hasonló adenovírus alapú, orosz Szputnyik V vakcináét is. Utóbbi készítmény ugyancsak engedélyezés alatt áll az Európai Gyógyszerügynökség előtt, és ez azt jelenti, hogy a vakcina harmadik fázisú vizsgálatai is megtörténtek. Dr. Árus Tibor valószínűnek tartja, hogy ez az orosz vakcina is megfelelő védelmet biztosít majd. Az oroszoknál fejlesztés alatt áll még egy peptid antigén alapú oltóanyag, amely a fertőzött betegek vírusát hatástalanítja. A neve: EpiVac Corona.

 

A magyar kormány - folytatta a háziorvos - az oltóanyag hiánya miatt a kínai gyártókat is megkereste. Az egyik gyártó ezek közül a Sinovac Biotech, melynek CoronaVac nevű, inaktivált vírus alapú, első generációs oltóanyagát Brazíliában próbálták ki, 50 százalékos hatékonysággal. Emellett a kínai Sinopharm BBIBP-CorV nevű, ugyancsak inaktivált vírus alapú vakcinája került látótérbe, melyet Törökországban, az Egyesült Arab Emírségekben, valamint Kínában már használtak 18-59 éves emberek oltására. A magyar kormány 60-79 évesek részére szeretné ezt beadni, de ennek a harmadik fázisú vizsgálata (több 10 ezres populáción) még nem történt meg, ezért ez a ,,kísérlet" magyar embereken történne meg. Dr. Árus Tibor úgy fogalmazott, hogy ,,ez esetben érthető az emberek bizalmatlansága".

 

 

 Egyre többen beszélnek a járvány harmadik hullámáról, mely a jelenleginél is sokkal drasztikusabb lehet (Forrás: hirmondo.budakeszi.hu)

 

Arról is beszélgettünk a főorvossal, hogy mikor szűnik meg a vakcinahiány hazánkban, mikor lesz elegendő oltóanyag. A háziorvos úgy véli, várhatóan márciusra nagyobb tétel, és megbízható védőoltások kerülnek a piacra, mint például a Sanofi-GSK, a Johnson & Johnson, melynek nagy előnye lesz az egyszeri oltás, és a Curevac. Ezen gyártók oltóanyagainak várható az európai uniós engedélyezése. Dr. Árus Tibor kifejtette, előrelépés a kormány politikájában, hogy az emberek majd választhatnak a beadandó vakcinák között.

 

Egy friss sajtóhír azt vetítette előre, hogy a koronavírus mutációinak elterjedése a jelenleginél is drasztikusabb következményekkel jár. Dr. Árus Tibor erre reagálva úgy fogalmazott, hogy az mRNS vakcinák a mutánsokra is hatással vannak, hiszen a tüskefehérje elleni ellenanyaggal hatnak, de a gyógyszertechnológiában rövid idő alatt tudják az oltóanyagot módosítani. Az adenovírus alapúaknál is módosítható a gyártási folyamat, de több időt vesz igénybe. Sajnos - fűzte hozzá a főorvos - az először Angliában észlelt mutáns vírus magas fertőző képessége miatt harmadik hullámra is számíthatunk.

 

Újdonságnak számít az oltási pass (útlevél) bevezetésének gondolata, a főorvos márciusra teszi ezt az időpontot, és várhatóan a repülőkön, a szállodákban és a rendezvényeken merül fel az igénye. Ezért is kellene az embereket a széles körű oltásra biztatni.

 

S hogy folytassuk ezt a gondolatot, felvetjük: felmerülhet-e a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetése. A főorvos leszögezte, hogy miután a vakcináról nincs hosszú évtizednyi tapasztalat az esetleges hátrányokról is, így a kötelezővé tétele jelenleg még jogi aggályokat vet fel.

 

A járvány elleni védekezés kapcsán nem véletlenül merült fel, hogy az oltások beadására a háziorvosok a legalkalmasabbak a rendelőkben, melyek legtöbbje alkalmas erre, így oltópontokként is funkcionálhatnának. Ezzel kapcsolatban Árus főorvos hosszas felsorolásba kezdett:

 

 : ,, A hálapénz kivezetését nem segíti elő a felállított 50 fős ellenőrző kommandó, mely megalázó a tisztességesen dolgozó és teljesítő egészségügyiekkel szemben”

 

- A háziorvosok feladata a folyamatos betegellátás. A járvány miatt kiesett szakrendelések helyett is a kezelés pótlása, az otthoni betegek ellátása, a telemedicina (telefonos betegellátás és gyógyszerelés), a valószínű fertőző betegek felvilágosítása, gyógyszerelése, a szükséges tesztek megrendelése, a kontaktok felkutatása, elkülönítése, a tisztiorvosi szolgálatnál megtett jelzés, a táppénzre vétel, a 100 százalékos táppénzre jogosultak üzemi baleseti jellegű vizsgálatának elindítása - ez mind a háziorvos feladata. Ezek a járványügy (volt Köjál) megyei hálózatának és laboratóriumának megszüntetése miatt egyértelműen az alapellátás terheit növelik. Ezekre a feladatokra építenék most rá a lakosság többszöri oltását is. Ezek egyértelműen a betegellátásra fordítható időt csökkentik, és a színvonalát is. A járvány első szakasza utáni időben fel kellett volna készülni a második szakaszra országosan körülbelül 500-700 oltóponttal, megfelelő adminisztrációval és részletes oltási tervvel. Az alapellátás finanszírozását a kormány tervezi megemelni, de ezt a csoport-praxis működéséhez köti, mellyel adminisztratíve eltüntetnék a meglévő, csaknem 600 orvos hiányát, és az ellátókra terhelnék ezen körzetek ellátását, illetve a szakellátás egy részét is. Ez egyértelmű zsarolása az amúgy is végletekig kihasznált alapellátó egészségügyi orvosoknak, szakdolgozóknak. A hálapénz kivezetését ez nem segíti elő, sem a felállított 50 fős ellenőrző kommandó, mely megalázó a tisztességesen dolgozó és teljesítő egészségügyiekkel szemben.

 

Mindazonáltal szóba került, hogy a nagyon időseknek az otthonukban adják be a védőoltást a háziorvosok, ehhez tartozik minden esetben fél óra megfigyelési idő és a kiszállás, az esetleges szükséges beavatkozások (például infúzió). A főorvos úgy véli, ez már végképp nehezen illeszthető a háziorvos napi munkaidejébe.

 

Viták sorát váltotta ki az oltáshoz létrehozott előzetes regisztráció. A háziorvos a legfontosabbal kezdi: aki be akarja magát oltatni, regisztráljon! Hozzáfűzte, hogy akinek például nincs saját e-mail címe, és olyat ad meg, mely már más regisztrációjában szerepel, a program egyszerűen nem engedi regisztrálni azzal, hogy ,,ezzel az e-mail címmel már regisztráltak” . Sokan arra panaszkodnak, hogy nem kaptak visszajelzést a sikeres regisztrációról, ez is a program hibája.

 

Végezetül megkérdeztük a főorvost, mennyire kell átoltottnak lennie a hazai népességnek ahhoz, hogy visszatérjünk a normális kerékvágásba, és mikorra tehető ez az állapot. Árus doktor 70 százalékos átoltottságot említett, de nem lát esélyt arra, hogy ezt a szintet egy éven belül elérjük. Pedig - mondta -, ha azt akarjuk, hogy szabadabb nyarunk legyen, fél éven belül el kell érni ezt a bizonyos átoltottsági szintet.

 <
++++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.